Sajtóközlemény

Tovább él az úttörő lelkület a misszionáriusi szolgálatra induló fiatal nők révén

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza jól ismert a misszionáriusi erőfeszítéseiről. Több mint száz éve már, hogy fiatal férfiak és nők önkéntesen felajánlanak egy időszakot az életükből, amikor teljes időben másokat szolgálnak és megosztják Jézus Krisztus evangéliumát.

Jelenleg több mint 67 000 misszionárius szolgál a világ országaiban, és e misszionáriusok nagy hányada hithű fiatal nő.

„Nagy mértékű odaadás tapasztalható a misszionárius nővérek körében – mondja Creg D. Ostler, az angliai Misszionáriusképző Központ elnöke. – Vannak emberek, férfiak és nők egyaránt, akiket csak a nővérek tudnak elérni. Figyelemre méltó látni a szeretetre és tanításra való nagyszerű képességüket. Lenyűgöz a bátorságuk és a hitük.”

A nők már több mint egy évszázada úttörő szerepet játszanak abban, ahogy a misszionáriusi munka zajlik. Az egyikük, Elizabeth Claridge McCune, jelentős szerepet játszott a misszionáriusi munka angliai előmozdításában.

McCune egy Utah-ban élő utolsó napi szent volt az 1800-as évek végén. 1897-ben Angliába utazott, hogy családtörténeti adatokat gyűjtsön és meglátogassa a fiát. Az érkezését követően meghívták, hogy szólaljon fel helyi városi gyűléseken, és oszlasson el néhány pletykát, amelyek a mormon nőkről keringtek.

„Időnként hevesen vágytam arra, hogy magam is felszólaljak, azt érezve, hogy nőként talán képes lehetek valami jót tenni” – mondta McCune.

elizabeth-claridge-mccune-large1.jpg
Elizabeth Claridge McCune jelentős szerepet játszott a misszionáriusi munka angliai előmozdításában© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 Túllépve a félelmén és leküzdve más kihívásokat is, elszántan szólt a helyi csoportokhoz. A szavai és az a hatás, melyet az emberekre gyakorolt, segítettek eloszlatni az egyházzal szemben megfogalmazott számos előítéletet és kételyt.

Miután látta, milyen hatással lehet egyetlen nő annyi emberre, az egyház elnöke a következő évben bejelentette, hogy attól fogva a nők is szolgálhatnak teljes idejű missziót.

E bejelentés óta derék fiatal nők ezrei hagyták el az otthonukat és vették magukra a „nővér” titulust az Urat szolgálva és az Ő evangéliumát hirdetve. Elizabeth McCune úttörő lelkülete végigsöpört a világon, ahogy a nők – mindennemű akadályokat leküdzve – azóta is odaadóan szolgálják az Urat.

Elizabeth Cocker nővér egyike azoknak a tongai misszionáriusoknak, akik nem térhettek haza a határlezárások miatt. Nemrégiben fejezte be a misszionáriusi szolgálatát Angliában, Leedsben. A Covid19-világjárvány miatt az eredeti, 18 hónapra szóló elhívása 24 hónapra lett meghosszabítva.

„Mivel tovább voltam itt, mint az eredeti megbízásom értelmében kellett volna, megtanultam a Szabadítóra támaszkodni, és használni Jézus Krisztus engesztelésének képessé tevő hatalmát – meséli Cocker nővér. – Rengeteget tanultam az itt eltöltött többletidő alatt, és semmilyen más élményért nem cserélném el.”
 

Cocker1-(1).jpg
Elizabeth Cocker nővér nemrégiben fejezte be a misszionáriusi szolgálatát Angliában, Leedsben© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 Cocker nővérrel együtt több ezer nő fogadta el a hívást, hogy még a nehéz időszakokban is szolgáljon. Habár ezek a nők napi szintű kihívásokkal néznek szembe, Jézus Krisztusra támaszkodnak, és képesek egyedi és különleges módokon elérni az embereket – pont ahogy McCune nővér is tette több mint száz évvel ezelőtt.
Többet tudhatsz meg a korai misszionárius nővérekről és más elszánt úttörőkről a következő hivatkozáson: https://history.churchofjesuschrist.org/article/sister-missionaries-video?lang=eng.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.