Téma

Új területi hetvenesek: Küzdelmek és remény a járvány idején

A Biblia egy kevésbé ismert történetében Jézus kijelöl hetvenet a követői közül, hogy szolgáljanak és prédikáljanak. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza szolgálatában a hetvenes egy olyan hivatal, amely erre a bibliai beszámolóra vezethető vissza. Egy dán és egy francia férfi, akiket nemrég hívtak el ebbe a tisztségbe, a járvány közepette is módot talált arra, hogy tápláljon és segítsen másokat.

Ha adni tudsz egy keveset magadból, akkor a szereteted és a törődésed ösztönözni és bátorítani fog másokat” – mondja Franck A. Poznanski elder, akinek az elhívását egy világméretű online gyűlésen jelentették be áprlisban. (Az elder egy misszionáriusokra és magas szintű egyházi vezetőkre használt egyházi titulus.)

A nyugat-franciaországi Angerből származó Poznanski elder egyike az Európa Terület két új területi hetvenesének. A másik, Erik Bernskov elder a Koppenhágától 40 kilométerre nyugatra fekvő Jyllingeből származik. Az Európa Terület az egyház egyik igazgatási egysége, amely északon a skandináv országokig, délen Spanyolországig és a Zöld-foki-szigetekig terjed.

Mindkét férfit területi hetvenesnek hívtak el. Az általános felhatalmazott hetvenesekkel szemben, ők ketten otthon élnek, vezetik a területükön belül hozzájuk kijelölt gyülekezeteket, valamint folytatják munkájukat a szakmájukban és önkéntesekként szolgálnak.

Az egyház és a közösség megsegítése mindig is a szívükhöz közel álló ügy volt. „A Covid19-világjárványt megelőzően a feleségemmel elkezdtünk hetente reggelit osztani a hajléktalanoknak reggel 6:00-kor – idézi fel Poznanski elder. – Mindig áldás az a lehetőség, hogy az embereket – a rászorulókat és a szegényeket – szolgáljuk.” Feleségével, Veronique-kal öt gyermekük és kilenc unokájuk van.

Amikor a járvány első hulláma alatt szüneteltek az egyház gyülekezeti házaiban tartott gyűlések, Bernskov eler és a felesége, Anne, egy másik házaspárral együtt a cövekük magányos és idős tagjait a küszöbig menve, biztonságosan látogatták. Távolságtartás mellett elénekeltek egy-egy himnuszt, és házi készítésű süteményeket vittek nekik. „Nagy hatással volt rám az, hogy mosolyt láthattunk azoknak az arcán, akik oly sokáig nem találkozhattak más emberekkel” – emlékszik vissza.

A munkaerő-toborzási tanácsadóként dolgozó Bernskov elder nagyon fontosnak tartja a családját. Feleségével négy gyermek szülei és öt unoka nagyszülei. Az utazási korlátozásokat megelőzően örömmel látogatta gyermekeivel az egyház templomait. Ezek a szentélyek a szentség és béke helyei, amelyek Európa több városában is megtalálhatóak. Két ilyen angliai utazás alkalmával megragadta a lehetőséget, hogy labdarúgó mérkőzéseken is részt vegyen.

Ahogy a világ megállt, Bernskov elder életében ezeket az utakat hosszú természetjárások és a családdal töltött idő váltották fel. Az utóbbi egy év megerősítette őt a körülöttünk lévőkkel ápolt kapcsolataink értékében. „Miközben a járványt egyre inkább megfékezzük bizonyos helyeken, remélem, hogy ismét szolgálni és látogatni fogjuk egymást, valamint élvezni egymás társaságát” – véli Bernskov elder.

Poznanski elder főállásban irányítja az egyház oktatási programját fiatalok és fiatal felnőttek számára Európában. Emlékei szerint aggódott azon, hogy a beiratkozott tanulók olyan kihívásokkal szembesülnek a járvány alatt, amelyek egyes órák kihagyására vagy a részvétel szüneteltetésére kényszerítik őket. Azonban az órák online haladtak tovább, és tanúja volt isteni segítségnek. „A 2020-as év végén több tanulónk volt, mint az előző évben” – emlékszik vissza.

Poznanski elder szerint a területi hetvenesi elhívása segített neki megtanulni, hogy Istenben bízzon. Szorongás és kétség árasztotta el őt, de egyúttal Jézus Krisztus szeretete is. „Éreztem, hogy nem szabad aggódnom, az Úr segíteni fog nekem.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.