Téma

Általános konferencia

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának tagjai a világ minden tájáról évente kétszer összegyűlnek Salt Lake Cityben az általános konferenciára. Minden tavasszal és ősszel hat gyűlést tartanak, hogy a tagok utasításokat kapjanak az egyházi vezetőktől. Emellett a gyűléseket több nyelven is közvetítik világszerte. Amikor nem gyülekeznek konferenciára, az egyház tagjai istentiszteletre járnak vasárnaponként a helyi gyülekezetükbe.

A tavaszi gyűléseket éves konferenciának, az őszi gyűléseket pedig félévi konferenciának nevezik.

Az általános konferenciák első gyűlése az általános női ülés, melyet szombat este tartanak, egy héttel a többi öt ülés előtt, melyek április és október első hétvégéjére esnek. Az általános női ülés az egyház nő, fiatal nő és 8 évnél idősebb leány tagjainak szól.

Az áprilisi és októberi kétórás szombat délelőtti, szombat délutáni, vasárnap délelőtti és vasárnap délutáni ülések mindenki számára nyitottak. A szombat esti ülés azoknak az utolsó napi szent férfiaknak és fiatal férfiaknak szól, akik rendelkeznek a papsággal.

A Utah állambeli Salt Lake Citybe a világ minden tájáról érkeznek utolsó napi szentek, hogy részt vegyenek az általános konferenciákon, melyeket a 21 000 férőhelyes Konferencia-központban tartanak. Minden ülésre osztogatnak ingyenjegyeket, illetve a jegy nélkül várakozóknak külön sorok állnak rendelkezésre. Azoknak, akik nem férnek be a Konferencia-központba, a közeli Templom tér többi létesítményében további férőhelyeket biztosítanak.

Mivel az egyház 15 millió tagjának túlnyomó része nem tud eljutni személyesen az általános konferenciára, a gyűléseket műholdas rendszeren keresztül is közvetítik, több mint 90 nyelven, 7400 egyházi épületben és 102 országban. Emellett az egyház az LDS.org honlapon, az LDS General Conference YouTube csatornán és a Mormon Channelen keresztül élőben sugározza a gyűléseket. Az egyháztagok televízión is nézhetik a konferenciát a KSL illetve BYUtv kábel és digitális csatornákon, melyeknek a székhelye Salt Lake City.

A konferencia alatt egyházi vezetők beszélnek különböző lelki témákról. Szavaikkal mind az utolsó napi szenteket, mind a kormányokat, a vallási és közösségi képviselőket és a konferencia további vendégeit szólítják meg. Felszólal többek között az egyház világszintű vezetője, Thomas S. Monson elnök, és az ő tanácsosai az egyház irányító szervezetében, az Első Elnökségben. További beszédeket mondanak a Tizenkét Apostol Kvórumának tagjai és egyéb vezetők.

A beszédek általában evangéliumi tantételeket vesznek témául, vagy éppen aktuális problémákat fejtegetnek, miközben a beszélők buzdítják igyekezetükben az egyéneket és családokat, hogy Jézus Krisztust kövessék.

A konferencia végeztével a beszédeket közzéteszik az LDS.org honlapon , majd nyomtatásban is megjelennek az egyház Ensign és Liahóna folyóirataiban, hogy az egyháztagok olvashassák és tanulmányozhassák őket. A konferenciai üléseken a zenét a Mormon Tabernákulum Kórus és orgonisták, más egyházi kórusok és a gyülekezet biztosítja. A zene kihangsúlyozza az evangéliumi témákat.

Az egyházi vezetők már 1830 óta rendeznek általános konferenciákat, amikor az egyházat megszervezte Joseph Smith. Az első konferencián nagyjából 30 megkeresztelt egyháztag volt jelen azokkal együtt, akik érdeklődtek az egyház iránt. Ma a konferenciát több mint 90 nyelven szinkrontolmácsolják, az albántól kezdve a yapig, hogy kiszolgálják a nagy és egyre növekvő nemzetközi tagságot. A konferencia amerikai jelnyelvi tolmácsolással és felirattal is megtekinthető.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.