Sajtóközlemény

Örvendeznek az olaszországi mormonok, mert az egyház megkapta a „hivatalos” státuszt

Olaszország elnöke, Giorgo Napolitano az Intesa con lo Stato nevű hivatalos megállapodást július 30-án írta alá, és a dokumentumot hamarosan törvényként is megjelentetik az olasz kormány Gazzetta Ufficiale nevet viselő hivatalos közlönyében. Az 1993-as törvénnyel ellentétben – mely az egyházat csupán segélyszervezetnek minősítette – az egyház most már hivatalosan is vallási felekezetként lett elismerve a katolikus egyházzal és néhány más egyházzal egyetemben.

Sőt, a megállapodás értelmében a legmagasabb szintű státuszt kapta meg, mely egyházaknak adható. Az egyházak  közül eddig - a katolikus egyházon kívül - csupán féltucatnyi felekezetet ismertek el hivatalosan (beleértve a zsidókat, a baptistákat és a metodistákat).  Ezzel a státusszal számos előny jár. Ahogy azt John Zackrison, az egyház Nemzetközi Egyeztetőbizottságának igazgatója elmagyarázta, „ezzel olyan akadályok szűnnek meg, melyekbe egyházi vezetőink jelenleg gyakran ütköznek bele, például amikor esküvőt vezetnek le, vagy más lelkészi szolgálatot végeznek; megkönnyíti majd a misszionáriusok és misszióelnökök vízumbeszerzési folyamatát, és megkérdőjelezhetetlen szabadságot nyújt majd az egyháznak abban, hogy elláthassa bármely olyan szerepét vagy tevékenységét, amely világméretű küldetéséhez tartozik”. Ezenkívül az utolsó napi szent papságnak lehetővé teszi, hogy meglátogassa egyháztagjait és a szükséget szenvedőket, ezzel automatikusan hozzáférést biztosítva az állami kórházakhoz, börtönökhöz és katonai laktanyákhoz.

Továbbá az egyház új státusza és a kormánnyal való erősebb kapcsolata révén lehetővé válik az egyház számára, hogy hatékonyabb munkát végezhessen a közösségi jótékonyság területén a katolikus egyházzal és a többi elismert vallási felekezettel.

„A miniszterelnök titkára már összeismertetett a társadalmi tevékenységek miniszterével” – mondta el Giuseppe Pasta, az olaszországi közönségkapcsolatokért felelős korábbi országos igazgató, aki jelenleg önkéntes koordinátor az egyház és a kormány, valamint más vallási intézmények között. „Most, hogy már hivatalosan is vallási felekezetté minősítettek bennünket, fontos olasz intézmények nyújtják ki a kezüket felénk minden oldalról.” 

Ami azonban sok mormon számára a legnagyobb örömet okozza, a már régóta áhított nyilvános elismerése annak, hogy az egyház hivatalos  keresztény vallás. Ventura elmagyarázta, hogy eme történelmi esemény elérésének folyamata „a munka, az imák, a felkészülés és végül a teljes elismerés időszaka volt”. Az egyház teljes jogú vallási felekezetként való elismertetése a kormánnyal a „legfontosabb áldás”. Pasta azt mondta (aki már 40 éve maga is egyháztag), mindez „nagyon, nagyon boldoggá tesz engem és a többi olasz utolsó napi szentet. Sok-sok évig vártunk erre.  Imádkoztunk és böjtöltünk, és igyekeztünk jobb emberekké válni, hogy elnyerjük az Úr segítségét – és most elértük a célunkat.”

 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.