Új cikk

Új felekezetközi megközelítés a radikalizálódás elleni küzdelemben

2015. február 25-én Brüsszelben Dr. Brian Grim, a Religious Freedom & Business Foundation [Vallásszabadság és Vállalkozás Alapítvány] elnöke egy új felekezetközi megközelítést mutatott be a veszélyeztetett közösségeken belüli radikalizálódás ellen. A rendezvényen különböző hitközösségek, nem-kormányzati (NGO) és társadalmi szervezetek képviselői gyűltek össze Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza európai uniós irodája szervezésében. Az előadást Timothy Dyches elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Európa Terület Elnökségének második tanácsosa vezette be.

Brian Grim a Kínában, Európában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben szerzett személyes tapasztalataival kezdte prezentációját. Elmesélte, hogyan változott meg a felfogása az 1979-es teheráni amerikai nagykövetséget ért támadás után. Abban az időben az Egyesült Államokban tanuló iráni diákoknak egy olyan dolog miatt kellett ellenségeskedéssel szembesülniük, amit nem ők tettek. Ekkor Grim rájött, hogy az egyetlen radikális válasz a radikalizmusra és a gyűlöletre a „radikális szeretet”.

Előadásában megosztotta szociológiai kutatása néhány eredményét, bemutatva például, hogy a világon minden 10 emberből több mint nyolc követ valamilyen vallást, és abból a 16%-ból, aki nem, sokaknak vannak valamiféle vallásos nézeteik, vagy vesznek részt vallási szertartásokban. A Pew Research tanulmányai szerint a vallásszabadságnak két fő korlátja van: az állami elnyomás és társadalmi ellenségeskedés.

Áttérve a kezdeményezés részleteire, Dr. Grim kifejtette, hogy a radikalizálódás oka, különösen a nyugati demokráciákban nevelkedett fiatalok körében, a kirekesztődés, a szegénység, a munkanélküliség, a kilátástalanság és a tanulatlanság. Dr. Grim kezdeményezése a vezető felekezetközi csoportok, üzleti főiskolák és oktatási intézmények azon együttműködésén alapszik, hogy az utolsó napi szentek „önellátási tananyagából” egy felekezetközi használatra és alkalmazásra szolgáló eszköztárat (toolkit) alakítsanak ki.

A tananyag az életvitelszerű önellátást népszerűsítené, és segítene az embereknek, hogy tudatos, tevékeny erőfeszítéssel gondoskodjanak saját és családjuk szükségleteiről. A program illeszkedne a kiegyensúlyozott élet „önellátási tananyagban” felvázolt hat pilléréhez, melyek a tanulás, az egészség, a munka, a házi raktározás, a pénzügyek és a lelki erő. Ennek a kezdeményezésnek a zsenialitása a helyi vállalkozásokból valamint a hitközösségekből kikerülő önkéntesek felekezetközi képzési csapataiban rejlik. E kettő megléte a program egyedi és alapvető eleme, mivel egyaránt bevon valós üzleti tudással rendelkező embereket, valamint különböző hitű és vallású embereket, ezáltal segítve valós alternatívákat találni az elszigeteltségből és kétségbeesésből kialakult radikális narratívákra.

Dr. Grim előadását Timothy Dyches elder vezette be, aki megosztotta az egyház által kifejlesztett önellátási eszköztár alapértékeit, melyek Dr. Grim kezdeményezésének középpontjában állnak. Ezt az eszköztárat az utolsó napi szent szakemberek és önkéntesek világszerte használják, hogy képessé tegyék a pénzügyi nehézségekkel vagy munkanélküliséggel küszködőket arra, hogy önellátóak legyenek, valamint hogy gondoskodjanak magukról és családjukról. Dyches elder ezt mondta: „Ez a program tényleg azért lett megalkotva, hogy reményt adjon az embereknek, illetve az élet és a növekedés iránti vágyat. Ez utóbbiak hiányában sokkal könnyebben radikalizálódnak. Szeretnénk, hogy legyen egy jobb választásuk, hogy megadjuk nekik az esélyt a reményre, illetve a fejlődés, valamint az ön- és családellátás iránti vágyra.”

Akik szeretnének többet megtudni erről a kezdeményezésről, felvehetik a kapcsolatot Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza európai uniós irodájával a következő e-mail címen: EUOffice@ldschurch.org.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza EU-irodája Brüsszelben európai uniós szereplőkkel, köztük véleményformálókkal, kutatókkal, illetve vallás- és hitszabadsággal, humanitáriánus segítségnyújtással, önkéntességgel és a fiatalsággal foglalkozó vallási és politikai vezetőkkel dolgozik együtt, és elősegíti közöttük a párbeszédet. Tagja a European Platform on Religious Intolerance and Discriminationnek (EPRID), egy olyan társadalmi szervezetekből álló hálózatnak, amely vallási és nem-vallási egyesületeket foglal magába, és amelynek célja, hogy hozzájáruljon az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 18. cikkében megfogalmazott vallás és meggyőződés szabadságjogának kollektív előremozdításához és védelméhez.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.