Sajtóközlemény

Nyolc új templom építését jelentette be a próféta a 2019. áprilisi éves általános konferencián

A 189. éves általános konferencia zárásaként Russel M. Nelson, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krtisztus Egyháza elnöke nyolc új templom építésének tervét jelentette be. Ezzel a világszerte már működő templomok (162), valamint a bejelentett és az építés alatt álló templomok (47) száma 209-re emelkedett.

Az új templomok a következő helyszíneken lesznek:

Amerikai Szamoa, Pago Pago

Japán, Okinava, Okinava

Tonga, Neiafu

Utah, Tooele-völgy

Washington, Moses Lake

Honduras, San Pedro Sula

Chile, Antofagasta

Magyarország, Budapest

Nelson elnök a pionírkori templomok felújításának helyzetéről is tájékoztatást adott. Mint elmondta, a Salt Lake templom, a Templom tér, valamint az Egyházi Irodaépület ezekhez csatlakozó terének felújítására vonatkozó tervek 2019. április 19-én , pénteken kerülnek bejelentésre. Elmondta továbbá, hogy a Manti és Logan templomok felújítására is sor fog kerülni az elkövetkező években. (Januárban már bejelentették a St. George templom nagyszabású felújítására vonatkozó terveket.)

 

„Ezek a munkálatok szükségessé teszik majd, hogy az egyes templomok bizonyos időre bezárjanak – közölte Nelson elnök. – Az egyház tagjai más közeli templomokban élvezhetik majd a templomi hódolatot és szolgálatot. A munkálatok végeztével minden egyes történelmi templomot ismét fel fogunk szentelni.”

Amióta Nelson elnök 2018 januárjában az egyház elnöke lett, 27 új templomot jelentett be: tizenkettőt tavaly októberben (ami a valaha volt legtöbb, egy napon bejelentett új templom), előtte, áprilisban pedig hetet.

Amerikai Szamoa, Pago Pago

Ez lesz az első templom Amerikai Szamoán. Ezen a hét szigetből és korallzátonyokból álló, az USA fennhatósága alá tartozó területen 56 000 lakos él, köztük 16 390 egyháztag. Ez a népesség közel 30%-a, vagyis a lakosság arányait tekintve Amerikai Szamoa az utolsó napi szentek által legsűrűbben lakott országok közé tartozik.

Japán, Okinava

Okinava több mint 150 szigete a Kelet-kínai-tengeren fekszik Japán legnagyobb szigete és Tajvan között. A Japán Okinava templom már az Úr negyedik háza lesz az országban. Japán 127 millió lakosából mintegy 130 000 az utolsó napi szent, akik több mint 260 gyülekezetben találhatóak. Az egyház 1901 óta van jelen az országban.

Tonga, Neiafu

A Neiafu templom az Úr második háza lesz ebben a dél-csendes-óceáni, több mint 170 szigetből álló polinéziai királyságban. Az első a Tongai Nuku'alofa templom volt, amely 1983-ban készült el. A 65 500 tongai utolsó napi szent a 108 ezres ország lakosságának 60%-át alkotja, ami azt jelenti, hogy lakosságarányosan Tongán él a legtöbb utolsó napi szent a világon. Az egyház 1891 óta van jelen a királyságban.

Utah, Tooele-völgy

Tooelében ez lesz az első templom. A világméretű egyház központjában, Utah-ban 2,1 millió egyháztag él, ami az állam 3,2 milliós lakosságának 65,5%-a. Utah-ban 17 templom működik: Bountiful, Brigham City, Cedar City, Draper, Logan, Jordan River, Manti, Monticello, Mount Timpanogos, Ogden, Oquirrh Mountain, Payson, Provo Városközpont, Provo, St. George, Salt Lake és Vernal. A 2017. áprilisi általános konferencián került bejelentésre a Saratoga Springs templom, 2018 áprilisában a Utah-i Layton templom, a 2018. októberi általános konferencián pedig a Washington megye templom. Az új tooelei templom, amely Salt Lake City közelében fog felépülni, az Úr 21. háza lesz az államban.

Washington, Moses Lake

Ez Washington állam negyedik temploma lesz Richland, Bellevue és Spokane után. Az államban közel 290 000 utolsó napi szent él 546 egységbe szervezve. 2018 szeptemberében Nelson elnök mintegy 49 000 egyháztag előtt tartott beszédet a seattle-i Safeco Field stadionban. 

Honduras, San Pedro Sula

A hondurasi egyháztagok létszáma az elmúlt négy évtizedben meredek emelkedést mutat: 1980-ban még 6300 utolsó napi szent élt az országban, míg ma már több mint 178 200. Ez a templom Hondurasban a második, Közép-Amerikában a nyolcadik lesz. A térségben az Úr további házai a Hondurasi Tegucigalpa, a Costa Rica-i San José, a Salvadori San Salvador, a Guatemalai Guatemalaváros, a Nicaraguai Managua (bejelentve), a Guetamalai Quetzaltengo, valamint a Panamai Panamaváros templom.

Chile, Antofagasta

Ez már a harmadik templom lesz ebben a 18 milliós országban, ahol 595 000 utolsó napi szent él. Az első templom 1983-ban épült fel Santiagóban, és 2006-ban szentelték újra. A második templom 2018. októbere óta áll Concepciónban. Jézus Krisztus egyháza az 1950-es évek óta van jelen Chilében, ahol mostanra több mint 600 egyházi egység került kialakításra.

Magyarország, Budapest

A budapesti templom az  Úr első háza lesz az országban, Európában pedig a tizennegyedik. A többi térségbeli templom a Svájci Bern, a Dániai Koppenhága, a Németországi Frankfurt, a  Németországi Freiberg, az Ukrajnai Kijev, a Portugáliai Lisszabon (építés alatt), az Angliai London, a Spanyolországi Madrid, a Franciaországi Párizs, az Angliai Preston, az Olaszországi Róma, a Svédországi Stockholm, a Finországi Helsinki, a Hollandiai Hága, valamint az ororszországi (bejelentve 2018 áprilisában) templom. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krtisztus Egyháza korlátozottan már a XIX. század végén jelen volt Magyarországon, de a hivatalos elismerésre 1988-ig kellett várni.

Az építés vagy felújítás alatt álló további templomok helyzete

Felszentelésre kitűzött idei időpontok: a Kongói Demokratikus Köztársasági Kinshasa templom (április 14.), a Brazíliai Fortaleza templom (június 2.), valamint a Haiti Port-au-Prince templom (szeptember 1.). Újraszentelésre kitűzött idei időpontok: a Tennessee-i memphis templom (május 5.), az Oklahomai Oklahoma City templom (május 19.), valamint a Kaliforniai Oakland templom (június 16.). Felújítás alatt áll nyolc templom: a Paraguayi Asunción, a Louisianai Baton Rouge, a Németországi Frankfurt, az Új-Zélandi Hamilton, az Arizonai Mesa, az Észak-Karolinai Raleigh, a Japán Tokió, illetve a Washington D.C. templom. A felújítás alatt álló templomok működő templomnak számítanak.

A templomokról

Az utolsó napi szentek számára minden templom az Úr háza, és mint ilyen, a legszentebb hely a földön. A templomok különböznek a minden látogató előtt nyitott gyülekezeti házaktól és kápolnáktól, ahol a vasánapi istentiszteletek zajlanak. A templom az a hely, ahol házasságkötés, keresztelés és más, a családokat az örökkévalóságra egyesítő szertartások erősítik meg Jézus Krisztus tanításait.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.