Sajtóközlemény

A közelmúltban megjelent sajtóhírek és a valódi háttér – az egyház válasza

Válaszul a média érdeklődésére Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza az alábbi tájékoztatást tette közzé:

Az egyház központi weboldalán évek óta szerepel egy olyan rész, amely ábécé sorrendbe szedett evangéliumi témák referenciaoldalaként szolgál. Tavaly (2013) novembertől kezdődően az egyház az ott lévő anyagot elkezdte kiegészíteni olyan részletes írásokkal, amelyek különleges közérdeklődésre tartanak számot, úgymint Joseph Smith első látomása, a Mormon könyve fordításának folyamata, és sok más téma (a teljes felsorolást ld. lent). Az LDS.org Evangéliumi témák oldala ezután át lett alakítva, hogy jobb forrásul szolgáljon az egyháztagok személyes tanulásához.

Október 22-én az egyház olyan – a többnejüség (poligámia) témájával foglalkozó – sorozat befejező írásait tette közzé, amelyekkel azóta számos sajtótermék foglalkozott. Ezen írások hátterével kapcsolatban az alábbiakat kívánjuk közölni.

A poligámiával foglalkozó írások tartalmának nagy része már eddig is elérhető volt különböző forrásokból, és sok éve közismert a régebbi és olvasottabb egyháztagok, történészek és egyházi vezetők előtt. Az egyház ezúttal egyetlen helyre gyűjtötte ezeket a tudnivalókat, hogy minden egyháztagnak könnyen rendelkezésére álljanak a vonatkozó források.

Természetesen az a tény sem újdonság, hogy Joseph Smithnek is voltak többnejű házastársi kapcsolatai. Sőt, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza már nyilvánosan is leszögezte, hogy Joseph Smith poligámiában élt; tette mindezt az egyház több mint másfél évszazaddal ezelőtt, amikor olyan vallási csoportokkal vitázott, amelyek magukat Joseph Smithtől eredeztették, ám akiről ők azt állították, hogy nem gyakorolta a többnejűséget. Ugyanakkor, habár a poligámia létező gyakorlat volt az egyház korai vezetői és tagjai között, ez a gyakorlat már több mint 100 éve hivatalosan is be lett szüntetve.

Az egyház megérti a bizonyos témák iránt megnyilvánuló széles körű érdeklődést. A friss kutatások, mint például a Joseph Smith iratok projektje, minden korábbinál több adatot tártak fel a korai egyház tanairól és gyakorlatáról. Az Evangéliumi témák oldala azt a célt szolgálja, hogy személyes forrásként használják azok az egyháztagok, akik Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza történelmét és tanait tanulmányozzák és tanítják. Olyan világban élünk, ahol minden témában rengeteg információ érhető el. Az internet korában pedig különösképpen sok a jó és a rossz információforrás egyaránt. Egyházként fontosnak tartjuk, hogy a történelmünket és a tanainkat illetően hivatalos, megbízható, történetileg pontos adatokat tárjunk fel és tegyünk közzé.

Alább következik a részletes írások teljes felsorolása:
1.    Are Mormons Christian? 2013. november 20.
2.    First Vision Accounts 2013. november 20.
3.    Race and the Priesthood 2013. december 6.
4.    Plural Marriage and Families in Early Utah 2013. december 16.
5.    Book of Mormon Translation 2013. december 30.
6.    Book of Mormon and DNA Studies 2014. január 31.
7.    Becoming Like God 2014. február 24.
8.    Peace and Violence among 19th-Century Latter-day Saints 2014. május 13.
9.    Translation and Historicity of the Book of Abraham 2014. július 8.
10.  Plural Marriage in Kirtland and Nauvoo 2014. október 22.
11.  The Manifesto and the End of Plural Marriage 2014. október 22.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.