Sajtóközlemény

A Meet the Mormons vetítése Európában

Az Ismerd meg a mormonokat című dokumentum-játékfilmet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza készítette, hogy eloszlassa a mormonokkal kapcsolatos sztereotípiákat. Európa 25 országában idén májusban vetítik majd, mozikban és gyülekezeti házakban. A filmet először az Amerikai Egyesült Államokban, tavaly októberben mutatták be.

Az új játékfilm hat különböző egyháztag és családjaik történetét meséli el: Gail Halvorsen ezredesét (nyugd.), aki az 1940-es években a berlini légi szállítások során édességet szórt a gyerekeknek; Bishnu Adhikariét, aki egy Nepálból származó mérnök és humanitárius; Ken Niumataloloét, aki az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti akadémiájának vezető futball edzője; Carolina Muñoz Marinét, aki amatőr kickboxos Costa Ricából, és férjével egy jótékonysági szervezetet működtet; Jermaine Sullivanét, aki a Georgia állambeli Atlantában püspök, és foglalkozására nézve pályaválasztási tanácsadó; és végül Dawn Armstrongét, aki egy utahi misszionárius édesanyja.

„Mindenki talál benne valamit, ami neki szól” – mondta Blair Treu, a film rendezője. A bemutatót eredetileg 2010-re tervezték, a Salt Lake City-i Templom téri Legacy színházban akkoriban vetített film helyett. A film elkészítése a gyártástól a vágásig három évet vett igénybe.

„Ez jó lehetőséget nyújt nekünk, hogy elmeséljük a saját történetünket” – magyarázta Treu, aki erős késztetést érzett, hogy az elbeszélő jellegű film helyett dokumentumfilm készüljön, amely jól tükrözi a globális egyházat. „Úgy hiszem, hogy eloszlatja majd a gyakori téves elképzeléseket és mítoszokat, melyeket az emberek hozzánk társítanak.”

Treu nagyon izgatott, hogy megoszthatja a nézőkkel a szereplők különféle háttertörténeteit. „A film egyik legfontosabb üzenete, hogy megmutassa, hogy mi tiszteletben tartunk mindenkit, a vallásától függetlenül.

Egy másik mondanivalója, amely világosan kiderül belőle, hogy bár mindenki különböző háttérrel rendelkezik, nem kell lemondaniuk a kultúrájukról ahhoz, hogy [utolsó napi szentté] váljanak” – mondta Treu.

„Úttörő szerepet játszik – mondta a Meet the Mormons megjelenéséről Jeffrey R. Holland elder a Tizenkét Apostol Kvórumából.  – A film megalkotásának célja az ismeretterjesztés, nem pedig a térítés.” Holland elder elmagyarázta, hogy a filmet azért vitték át a nagyvászonra, „mert olyan nagy sikert aratott a tesztközönség előtt”.

A film megtekintésére mindenkit sok szeretettel várnak.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.