Sajtóközlemény

A mormon misszionáriusok száma eléri a 75 ezret

A 2012 októberi bejelentés óta – mely szerint a férfiak 18, míg a nők 19 éves korban kezdhetik meg misszionáriusi szolgálatukat – a mormon misszionáriusok száma rohamos növekedésnek indult. A bejelentést megelőzően 58 500 misszionárius teljesített szolgálatot, számuk ezen a héten pedig már elérte a 75 ezret is.

Az alábbi történet, illetve videók a mormon misszionáriusok életéről, betekintést nyújtanak abba, mivel foglalkoznak ezek a misszionáriusok és miért teszik ezt.

A mormon misszionárius élete: másokat tanítani Krisztusról

Jordan Walton elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza New York-i New York Déli Missziójának egyik misszionáriusa, felidézi, mikor 2012 októberében a Sandy hurrikánt kísérő esőzések elvonultával társával, Josh Munday elderrel, a Broadchannelhez és Rockawayhez hasonló katasztrófa sújtotta területekre mentek, hogy lássák az elképesztő pusztítást.

„Emlékszem, mikor végigmentünk az utcán, az emberek tekintete elárulta, hogy nem tudták, mitévők legyenek – mondja Walton elder. – Segíteni kezdtünk nekik. Először kihordtuk a padló- és faldarabokat, a koszos kanapékat – mindent, ami használhatatlanná vált.”

A rákövetkező hat hét folyamán a New York-i New York Déli Misszió segítségével több mint 11 ezer önkéntes 120 ezer órát meghaladó szolgálatát szervezték meg. Bár a világszerte szolgálatot teljesítő mormon misszionáriusok nem mindegyike vesz részt ilyen kiterjedt közösségi szolgálatban, a történet mégis jól tükrözi, mi az egyház 405 missziójában szolgáló 75 ezer misszionárius elsődleges célkitűzése: Krisztushoz hívni mindenkit a szavak és a tettek erejével.

Jézus Krisztus újszövetségi példáját követve a teljes idejű, mormon misszionáriusokat párokban küldik szét (lásd Márk 6:7), hogy 18 vagy 24 hónapig tanítás és szolgálat által hirdessék az evangéliumot.  A férfiak 18, míg a nők 19 évesen kezdhetik meg szolgálatukat; mindannyian saját maguk fedezik a misszió költségeit (mintegy 2–2.5 millió forint), olykor a család és barátok segítségével. Krisztus tanítása szerint, ezek a misszionáriusok nagyobb célt találnak az életükben, amikor mások szükségleteire összpontosítanak. Kevin Calderwood, a New York-i New York Misszió elnöke szerint ez a folyamat „drámai változást idéz elő a szívükben”.

Egy szokásos nap

A misszionáriusok minden reggel 6.30-kor kelnek. A teljes napot, mindennap, egy kijelölt társsal töltik (a társak cseréjére néhány havonta kerül sor). Minden páros naponta több órát tölt reggelente Jézus Krisztus tanításainak tanulmányozásával, valamint az aznapra tervezett tanítási találkozók áttekintésével. „Átgondoljuk, kivel fogunk találkozni az adott napon, és hogyan segíthetjük őket, hogy közelebb kerüljenek a Szabadítóhoz” – mondja Walton elder.

A reggeli programhoz tartozik a nyelvgyakorlás is azon misszionáriusok számára, akiket idegen nyelvet beszélő területre irányítottak. A New York-i New York Déli Misszióban, Kimerly Bradfield nővér és társa, Shianne Allen nővér spanyol nyelven tanítanak másokat. Számos olyan misszionáriushoz hasonlóan, akik idegen nyelvet tanulnak, ők sem beszéltek spanyolul a missziójuk előtt, így aztán afféle „egyből a mélyvízbe” nyelvtanulási módszert használnak.

„Egyikőnk sem beszélt spanyolul a missziónk előtt, így kilenc hetet foglalkoztunk a nyelvvel [egy misszionáriusképző központban]” – mondja Bradfield nővér.

A reggeli előkészületek után a misszionáriusok egészen este 9-ig különféle körülmények között találkoznak emberekkel, egy rövid ebéd- és vacsoraszünetet illesztve be a tanítások közé. Helytől függően gyalog, kerékpárral, autóval, busszal vagy egyéb módokon közlekedhetnek. Beszélgetnek az emberekkel az utcán, az otthonaikban, ismertetve velük az alapvető mormon hitelveket, és megválaszolva kérdéseiket. Mivel sokan inkább interneten szeretnének kapcsolatot létesíteni, a misszionáriusok különböző digitális eszközöket is használhatnak szolgálatuk során.

A misszionáriusok ellátogatnak más hitet vallókhoz és az egyház olyan tagjaihoz is, akiknek némi lelki erősítésre van szüksége. Bradfield nővér azt mondja, hogy a misszionáriusok nem erőltetik másokra a hitelveiket, inkább „Krisztushoz hívjuk őket – nem azért, hogy megváltoztassuk, hanem hogy megerősítsük a hitüket”. Munday elder hozzáteszi: „Azért vagyunk itt, hogy reményt nyújtsunk az embereknek és megerősítsük őket. Üzenetünk a világ számára az, hogy a Szabadító Jézus Krisztus által legyőzhetjük a megpróbáltatásokat.”

A misszionáriusok közösségi szolgálatot is végeznek, mint amilyen a természeti csapások utáni takarítás (ahogyan azt a korábban említett Sandy hurrikán esetében is láttuk), az angol nyelvtanítás, illetve az idősek meglátogatása. „Bárkinek és mindenkinek segítünk” – mondja Allen nővér. A Sandy hurrikán elvonultával a mormon misszionáriusok nem csupán mormon társaiknak igyekeztek segíteni, hanem, ahogyan Allen nővér mondja, „a szomszédaiknak, és bárkinek, aki elérhető közelségben van”. A 75 ezer fiatal férfi és nő által éves szinten biztosított jótékony szolgálattal töltött munkaórák száma milliós nagyságrendű.

A misszionáriusok hetente egyszer néhány órát az olyan személyes teendőikre is szánnak, mint a mosás, a takarítás, a bevásárlás, valamint e-mail üzenetek küldése a családjaik számára.

Mások szolgálata segít önmagukra találni

Munday elder azt mondja, hogy missziójának kezdeti időszaka az élete legnehezebb periódusa volt. Messze volt angliai otthonától, és honvággyal küszködött. A fordulat akkor következett be, amikor elkezdett saját maga helyett másokra figyelni. „Akkor kezdtem otthon érezni itt magamat, amikor már nem magammal törődtem, hanem másokkal – mondja. – Sokat fejlődtem ezáltal.”

Másokat előterbe helyezni senkinek sem könnyű, tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek pedig különösen nem az. „Ez életüknek az a szakasza, amikor általában eléggé magukra összpontosítanak – mondja Calderwood elnök. – Ezek a misszionáriusok feladják mindezt.”

Mindez pedig azt eredményezi, hogy a misszionáriusok sokkal inkább törődnek másokkal, mint saját magukkal. Az ilyen szolgálat „kiválóan megalapozza az életüket, hogy később jó házastársak, jó apák, jó anyák és kiváló polgárok legyenek a közösségükben” – mondja Calderwood elnök.

Bradfield nővér szerint a misszionáriusi szolgálat „az egyik leggazdagabb jutalmakkal járó tevékenység,  hiszen az igaz boldogság az, ha segítesz a körülötted élőkön.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.