Fotóriport

A mormonizmus képekben: Egyházi épületek tarkítják a földet

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza több mint 15 millió egyháztagot számlál szerte a világban, akiknek többsége az Egyesült Államokon kívül él. Az egész világon több mint 150 országban és területen vannak gyülekezetek.  A mormonizmus képekben című bemutatóban képeket láthatunk azon gyülekezeti házak némelyikéről, melyekben világszerte 29 000 gyülekezet gyűlik össze hetente hódolat céljából.

Brazíliában több mint 1,2 millió egyháztag, hat templom, valamint 34 különböző misszió és egy misszionáriusképző központ található. Brazíliában az első egyháztagok Sao Paulóban csatlakoztak az egyházhoz, és az első cöveket (a katolikus egyházmegyéhez hasonló) is itt szervezték meg 1966-ban.

Brazília

A mormon gyülekezeti házak nem tévesztendők össze a mormon templomokkal. A gyülekezeti házak vasárnap egész nap nyitva tartanak és sok minden zajlik bennük, a templomok viszont ezen a napon zárva vannak. A vasárnapi istentiszteleteken kívül a gyülekezeti házak sokféle tevékenységnek adnak helyet, például közös vacsoraprogramoknak a szomszédsággal, fiataloknak szóló tevékenységeknek és olyan szolgálati projekteknek, mint például az alábbi képen látható közösségi véradás, melyet az egyik brazíliai gyülekezeti házban szerveztek.

Brazília, Maceió

A templomokat csak szent szertartások elvégzésekor használják, melyek megáldják az egyéneket, és örökre összekötik a családokat. Egy templom felszentelése előtt templomi nyílt napot tartanak, melyen mindenkit szívesen látnak, hogy körbevezessék és megmutassák a templom belsejét. Miután a templomot felszentelik, csak a hithű utolsó napi szentek látogathatják azt. Ez az egyházi épület Manhattanben egy templomot és egy gyülekezeti házat is magába foglal, ahol az emberek hódolhatnak. A New York-i Manhattan templom az alábbi épület hat szintjéből négyet foglal el; a többi szinten egy kápolna, osztálytermek és egyházi irodák találhatók.

A New York-i Manhattan templom és gyülekezeti ház

Vasárnaponként az utolsó napi szentek körülbelül egyórás úrvacsorai gyűlések keretében találkoznak. Ezeken a gyűléseken férfiak, nők és fiatalok mondanak imákat és beszédeket, énekelnek himnuszokat, és vesznek az úrvacsorából (hasonlóan ahhoz, ahogyan az áldozás zajlik). Ezen túlmenően még tantételekkel és szentírásokkal foglalkozó órákat is tartanak hetente a fiatalok és a felnőttek részére, a teljes, háromórás program keretében.  Az alábbi képen ghánai egyháztagok hallgatják a beszélőt az úrvacsorai gyűlésen. Ghánában 1978 óta vannak egyháztagok. Jelenleg 54 000 egyháztag és 148 gyülekezet található itt.

Ghána

Az első albán gyülekezeti házat Durrësben építette az egyház, melyet 2006-ban nyitottak meg. Az első misszionáriusok 1992-ben érkeztek az országba. Napjainkban több mint 2000 egyháztag él Albániában, és összesen 11 gyülekezet van.

Albánia, Durrës

Ecuador egyháztagsága az elmúlt öt évben megduplázódott, így jelenleg több mint 200 000 egyháztagot számlál. A növekvő tagság kiszolgálásához több mint 130 egyházi épületet emeltek Ecuadorban. Az egyház hagyományos főiskolai és vallási oktatást is biztosít az országban élő fiataloknak. Az Ecuadori Mormon Sajtószoba meglátogatásához kattintson ide.

Ecuador

Az egyházi épületek gyakran átmeneti ellátóközpontként és menedékházként is üzemelnek természeti katasztrófák esetén. A Haiyan tájfun pusztításakor a Fülöp-szigeteken több mint 200 egyházi épületet használtak óvóhelyként a vihar elől. Összesen 14 000 embert szállásoltak el.

Fülöp-szigetek

2005-ben ezt a lousianai gyülekezeti házban található tornatermet rendezték be arra, hogy ruhákat gyűjtsenek és juttassanak el a Katrina hurrikán áldozatainak.

Egyesült Államok, Lousiana

Haitin, a gyülekezet udvarán felállított sátrakban (lásd a lenti képet) a közösség tagjait szállásolták el, akiknek a 2010-es földrengés miatt odaveszett az otthona. A haiti lakosok földrengés utáni további megsegítéséhez Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai és barátaik összesen 400 000 facsemetét fognak elültetni Haitin, melyből 2013. május 1-jéig körülbelül 25 000-ret sikerült is. A tervek szerint év végéig további 75 000 fát ültetnek majd. Haitin 1977 óta vannak egyháztagok.

Haiti, Batallion

1948-ban Arwell L. Pierce, a Mexikói Misszió elnöke, Salvadorba küldte az első misszionáriusokat prédikálni. 1951-ben az első 12 megtértet az Ilopango-tóban keresztelték meg az Apulo partszakasznál. Mostanra két misszió is van az országban, és több mint 100 000 egyháztag.  Az alábbi képen az egyik San Salvador-i egyházi épület látható.

Salvador, San Salvador

Miközben az egyház újabb és újabb gyülekezeti házakat épít, egyre több gondot fordít a fenntartható, energiatakarékos épülettervekre. Ez a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ezüst fokozatú minősítést kapott gyülekezeti ház, mely 2010-ben épült a Utah állambeli Farmingtonban tetőre épített napkollektor panelekkel van felszerelve, melyek a teljes épületet képesek elektromos energiával ellátni. Két másik LEED-minősítésű gyülekezeti ház található még az Egyesült Államokban: az egyik a Utah állambeli Eagle Mountainben, a másik az arizonai Mesában.

Egyesült Államok, Utah, Farmington

Polinéziában az egyház misszionáriusai 1843-ban kezdtek prédikálni. Az első megtért 1851 februárjában keresztelkedett meg Hawaiin. Augusztusra már 5 gyülekezet volt, összesen 220 egyháztaggal. Az egyház később Laie városa közelében vásárolt egy telket, melyre több épületet is emelt: a Laie templom 1919-ben nyitott meg, a Hawaii Egyházi Főiskola (jelenlegi nevén BYU-Hawaii) 1955 szeptemberében, a Polinéz Kulturális Központ pedig 1963-ban. Mára több mint 72 000 egyháztag él a Hawaii-szigeteken.

Egyesült Államok, Hawaii, Laie

Az egyházi gyűlések során az egyháztagokat különböző csoportokban oktatják. Az alábbi képen az Elemi osztályban tanuló gyermekek láthatók Mexikóban.

Mexikó

Az első egyháztag Madagaszkáron Razanapanala Rameandricso volt, aki a franciaországi Bordeaux-ban keresztelkedett meg, 1986-ban. 1989-ben visszatért Madagaszkárra és az otthonában kezdett tanítani egy kisebb csoportot az evangéliumra. Felvette a kapcsolatot a Mascarene-szigetek Misszió elnökével, aki aztán 1990 végén ellátogatott hozzájuk. Az első öt megtért az ő látogatása alatt keresztelkedett meg. Az egyház Madagaszkáron csupán 1993. július 13-án kapott hivatalos státuszt, és mostanra több mint 9000 egyháztag él az országban.

Madagaszkár, Antananarivo

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza első spanyol tagja Melitón Trejo volt, Extremadurából (az 1870-es években). Trejo Utahba emigrált, ahol segédkezett a Mormon könyve szemelvényeinek első spanyolnyelvű fordításában.

A következő megtérések Spanyolországban tudomásunk szerint 1966-ban történtek, két amerikai gyülekezet közreműködésével, akik vasárnap tartották az istentiszteletüket. A spanyol vallásszabadságról szóló törvény 1967-ben lépett életbe, kikövezve az utat a Madrid Gyülekezet megalapításához, melyre 1968 februárjában került sor. Az egyház hivatalos elismerése Spanyolországban 1968 októberében történt. 1970 júliusában megszervezték az első missziót. Jelenleg három misszió, több mint 50 000 egyháztag és 138 gyülekezet található Spanyolországban.

Spain

Spanyolország

Guatemalába 1947-ben érkeztek misszionáriusok. Az első hivatalos gyűlést egy bérelt helyiségben tartották 1948. augusztus 22-én, 66 fő részvételével. 1956-ra három kisebb gyülekezet alakult, körülbelül 250 fővel. Jelenleg mintegy 240 000 egyháztag és 416 gyülekezet található az országban, és két templom épült.

Guatemala

Guatemala

Egy utolsó napi szent katona hozta el az egyház tanításait először Koreába, 1951-ben, a koreai háború során. Az első hivatalos misszionáriusok 1956-ban érkeztek Koreába, és a Koreai Missziót 1962. július 8-án alapították meg, hét gyülekezettel. A Mormon könyve koreai nyelven 1967-ben került kinyomtatásra, és az első cöveket (egyházmegyét) a dél-koreai Szöulban hozták létre, 1973. március 8-án. 1975-ben az egyháztagság 9000-re duzzadt, 1983-ban pedig majdnem elérte a 29 000-ret. Napjainkban több mint 85 000 egyháztag él Koreában, és összesen 128 gyülekezet van.

Dél-Korea

Az egyház gyülekezeti házai, kápolnái mindenki számára nyitva állnak, és mindenkit szívesen látnak az ezekben megtartott vasárnapi istentiszteleteken vagy más tevékenységeken.

 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.