Sajtóközlemény

A nyelvek európai napja: Az utolsó napi szent misszionáriusok segítenek egységet teremteni a sokszínű világban

Fiatal nők és fiatal férfiak Európa-szerte olyan nyelveken beszélnek, amelyekről soha nem gondolták volna, hogy megtanulják vagy megtanulhatják. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusai a világ minden tájáról érkeznek Európába, és elmerülnek azokban a kultúrákban és közösségekben, ahol szolgálnak. Eközben pedig kialakul bennük egy mély szeretet az országok és az ott lakók iránt.

Isaac Turner jó példa arra, hogy milyen maradandó hatása van annak, ha valaki új nyelveket tanul, hogy olyan embereket szolgáljon, akiknek a háttere és tapasztalatai különböznek az övétől. Isaac nemrég tért vissza az otthonába, az angliai Chorleyba, miután huszonöt hónapig missziót szolgált Görögországban. Az ott töltött idő alatt megtanult beszélni görögül, albánul, macedónul és görög jelnyelven is.

Day of Languages 01Download Photo

Isaac azt mondja: „A legnagyobb motiváció számomra, hogy megtanuljak egy új nyelvet, az emberek iránti szeretet volt. Nagyon szerettem az embereket és a kultúrákat, és szerettem volna barátokat szerezni és megismerni őket. Természetesen a nyelvtanulás fontos része volt annak, amire koncentrálnom kellett, ha jobban meg akartam ismerni a kultúrát, és valóban meg akartam ismerni a körülöttem élő embereket. Azok, akikkel együtt dolgoztunk, meglepődtek és lenyűgözte őket, milyen keményen dolgoztunk azon, hogy megtanuljuk a nyelvüket.”

Isaac szerint a nyelvtanulás hosszú távú előnyei közé tartozik, hogy ápolni tudja a Görögországban, Albániában és Macedóniában kialakított kapcsolatait, és értékelni tudja a nyelvek szórakoztató, kulturális árnyalatait. Görögországban például a Nagy-Britanniában általánosan használt „macskák és kutyák esnek” helyett azt mondják, hogy „széklábak esnek”, amikor szakad az eső.

Spisák Edina nővér Magyarországról származik, és 6 hónapja szolgál a Magyarország-Románia Misszióban. Anyanyelve a magyar, és évek óta tanul angolul.

Gyermekként azt javasolták Edinának, hogy a tanulási nehézségei miatt ne szokványos iskolába járjon. Később diszlexiát diagnosztizáltak nála, és nagyon keményen dolgozott azon, hogy ne csak az anyanyelvén tudjon tökéletesebben beszélni, hanem az angolt is megtanulja. A missziója során olyan helyzetekben találja magát, ahol angolul kell beszélnie missziós társaival és az általuk tanított családokkal. Emellett angolt is tanít.

Day of Languages 02Download Photo

Jól felismeri az erősségeit, amelyek segítenek ellensúlyozni néhány tanulási nehézségét. Spisák nővér különösen jó a nyelvtanban. Azt mondja: „A nyelvtanulás olyan, mint a matematika tanulása. Szeretek nyelvtani mintákat és szabályokat találni egy probléma megoldásához. Nekünk 3 magyar igeidőnk van, de az angolban 12 van.”

Spisák nővér aktívan kereste a lehetőségeket, hogy a nehezen megszerzett nyelvtudását mások szolgálatába állítsa: egyházi istentiszteleteket fordított nem magyar anyanyelvűek számára, és a missziója előtt az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálaton keresztül fogyatékkal élő közösségeket segített.

Samuel Jaccod elder az olaszországi Sassariból származik, amely Szardínia szigetén található. Anyanyelve az olasz, angolul tanul és az angliai Birminghamben szolgál missziót. „Boldogsággal és hálával tölti el a szívemet, hogy tudok angolul beszélni és váltogatni az angol és az olasz nyelv között. Az angoloknak is mosolyt csal az arcára, mikor hallják, hogy valaki ilyen erős olasz akcentussal próbálja beszélni a nyelvüket. Nagyra értékelik, hogy igyekszem az ő nyelvükön megszólalni, és az anyanyelvükön keresztül próbálom megérteni a világot.”

Day of Languages 03Download Photo

Ami közös ezekben a misszionáriusokban, az a nyelveken szólás ajándékért érzett hála és a jövővel kapcsolatos derűlátásuk. Képesek voltak együttérzést és megbecsülést kifejleszteni a különböző kultúrákból származó emberek iránt, és képesek lesznek arra, hogy ezeket a mintákat és az új nyelvtudásukat arra használják, hogy összehozzák az embereket, és tudatosan lépjenek fel a világban a konfliktusok és kulturális töredezettség ellen.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.