Sajtóközlemény

A szegények és rászorulók szolgálata a COVID-19 idején

Az utolsó napi szent emberbaráti erőfeszítések 800 000 emberen segítettek Európa-szerte

Szükség idején a segítség érkezhet egyénektől, vagy többek egyesített erőfeszítése által. Legyen a szükség akár kicsi, akár nagy, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza közel 1400 európai gyülekezetének tagjai igyekeznek módokat találni mások megsegítésére – egyénileg és közösségként egyaránt.

„Keresztényekként úgy tekintünk Jézus Krisztusra, mint mások szolgálatának legfőbb példájára – mondja Gary B. Sabin elder, az Európa Terület elnöke. – A szegények és rászorulók terheinek enyhítése az, amit Ő elvárna tőlünk.”   

A közelmúltban a COVID-19 világjárványt övező aggodalmak teherként nehezedtek az egyénekre és közösségekre. A gyülekezetek a helyi közösségi szervezetekkel együttműködve – és gyakorta az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat támogatásával – válaszoltak az azonnali szükségletekre, ételt és személyi védőfelszereléseket biztosítva.

A következő beszámolók olyan szolgálat példái, amelyet e nem mindennapi időszakban végeztek több mint 180 projekt keretében, 800 000 egyén javára, 20 európai országban.

Zöld-foki Köztársaság, Santiago-sziget

A világjárvány hatása miatt a Santiago-sziget lakosai közül sokan bevétel nélkül maradtak, és nem tudták kielégíteni alapvető szükségleteiket. Az egyház reagált, és ételt, illetve higiéniai cikkeket biztosított a Nos Saude közösségi alapítvány részére, akik kiszállították az oly szükséges árucikkeket több mint 300 család számára. A projektet az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat anyagilag támogatta. A kezdeményezés több mint 1700 embernek nyújtott segítséget, mivel sokan laknak egy háztartásban.   

1-Cabo-Verde-(1).jpg
A családok olyan élelmiszert és higiéniai cikkekeket kaptak, amelyekre már nagy szükségük volt© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
                 „Köszönjük, hogy a szervezetük finanszírozta ezt a projektet, melynek célja a COVID-19 hatásának csökkentése, és melynek keretében a Santiago-sziget 300 rászoruló családja kaphatott alapvető élelmiszer- és higiéniai csomagokat” – reagált Raimundo Monteiro, a Non Saude elnöke.

Amellett, hogy ételt biztosít a helyiek részére, az egyház három hónapra elegendő higiéniai cikket és takarítóeszközt juttatott el a Santa Catarina-i Egészségügyi Képviselet részére a vírus terjedésének megfékezése céljából. Ezek a tételek hozzájárultak a helyi egészségügyi létesítmény körülbelül 90 dolgozója védelmének és biztonságának megőrzéséhez. 

Szlovákia

Amikor a szlovák kormány kötelezővé tette az emberek számára a személyi védőfelszerelés és maszkok viselését a vírus terjedésének lassítása céljából, az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat és a helyi közösségi szervezetek összefogtak, hogy biztosítsák a szükséges készleteket. Az erőfeszítés az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az gondozási központok személyzetének védelmére összpontosított, akiknek nem voltak meg a forrásaik a szükséges védőfelszerelés beszerzésére.

Varrógépeket vásároltak közösségi központok részére, amelyek segítségével az ott dolgozók maszkokat készítettek a helyileg felajánlott alapanyagokból. Rövid idő alatt 2500 maszk készült el és került szétosztásra kórházak, bentlakásos otthonok és egyéb szervezetek között, 13 különböző közösségben.  

2-Slovakia-(2).jpg
A maszkok elkészítéséhez használt varrógépek egy vehéci közösségi központban© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
            Kilenc bentlakásos otthon számára pedig védőpajzsokat, maszkokat, kesztyűket, lázmérőket és tisztítószereket is biztosítottak.  Egy katlanosi otthon, ahova a felszerelések kerültek, ezt írta: „A segítségük mennyei ajándékként érkezett hozzánk. [A dolgozók] nagyon hálásak, és könnyes szemmel küldik szívből jövő [köszönetüket].”

Maria Andričíková, az egyik jótékonysági társszervezet elnöke köszönetét kifejezve ezt mondta: „Hálás vagyok Istennek, amiért az életem során megengedte nekem, hogy megismerjem az egyházukat az emberbaráti misszionáriusaikon keresztül, így megváltoztatva az életemet és a családom életét.”

Olaszország, Róma

Csakúgy, mint a világ más pontjain, a COVID-19-et övező körülmények miatt Rómában is sokan elveszítették az állásukat, és nehezükre esik kielégíteni az élet alapvető szükségleteit maguk és a családjuk a számára. Amikor a kijárási korlátozások enyhültek, a Róma Keleti Cövek (egyházmegye) fiatal felnőttjei összegyűltek, hogy segítsenek.

3-Italy-(1).jpg
Fiatal utolsó napi szentek ételcsomagokat készítenek rászorulók részére© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
          Biztonságosan összeállítottak 300 ételcsomagot, amelyeket a Római Önkormányzat Biztonsági és Polgári Védelmi Osztálya szállított ki a rászoruló családok részére. A csomagokban található árucikkek beszerzését az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat finanszírozta.

„A cél az volt, hogy kézzelfogható segítséget nyújtsunk a nehéz helyzetben lévő családoknak. Ebbe szerettük volna bevonni az egyház fiataljait, hogy a magukénak érezhessék ezt a projektet” – foglalja össze Andrea Rondinelli, a Róma Keleti Cövek elnöke.

Anglia

Angliában, West Yorkshire-ban, a helyi kórházak felhívást tettek közzé, melyben szennyeszsákokat és személyes védőfelszerelést kértek a COVID-19 terjedésének visszafogása érdekében. Az egészségügyi dolgozóknak azért volt szüksége a zsákokra, hogy a szennyezett orvosi öltözetet és egyenruhákat hazavihessék kimosni. A szükséges dolgok között voltak még olyan fejpántok, amelyekre az arcmaszkokat fel lehet csatolni, valamint orvosi öltözet.

Az utolsó napi szentek és barátaik a Huddersfield Cövek (egyházmegye) Horbury, Dewsbury és Meltham gyülekezeteiből a felhívásra válaszul textíliát, gombokat és cérnát ajánlottak fel a cikkek elkészítéséhez. Helyi vállalkozások pedig felajánlották, hogy átvételi pontként működve összegyűjtik a felkínált készleteket.

4-England-(1).jpg
Karen Sutton szennyeszsákot varr egy egészségügyi dolgozó számára© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
        Az önkéntesek ezután felajánlották idejüket és képességeiket, hogy elkészítsék a cikkeket, amelyeket kiszállítottak a kórházak és otthonok részére. Összesen 237 szennyeszsák, 267 fejpánt és 8 teljes orvosi öltözet készült az egészségügyi dolgozók számára. 

„Habár ez egy nehéz időszak volt a kijárási korlátozások korai szakaszában, képesek voltunk kielégíteni az igényeket – meséli Karen Sutton, a Dewsbury Gyülekezet Segítőegyletének (az egyház női szervezete) elnöke. – Nagyon felemelő volt más önkéntesekkel dolgozni, még távolról is. Ez volt a mi kis részünk, amit megtehettünk ebben az időben amellett, hogy otthon maradunk és megóvunk másokat.” 

Portugália

A COVID-19 járvány során a munkahelyek elvesztésével és a munkanélküliséggel járó hatások csökkentésének céljából Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Braga Gyülekezete körülbelül egy tonna élelmiszert adományozott a Discípulos de Emaúsnak, egy helyi közösségi támogató szervezetnek.

A jótékonysági szervezet egyik vezetője szerint az adományok mintegy 50 család ellátását fedezik majd egy hónapon keresztül. Az ételek kiszállítását követő egy órában körülbelül hat telefonhívás futott be, amelyben élelem nélkül maradt családok kértek ellátást – voltak, akik már két napja nem jutottak élelemhez. 

5-Portugal-(1).jpg
Ricardó Lima püspök (jobb szélen) Filipe Aguiaral és az „Emmauszi tanítványok” más képviselőivel© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
      Az adomány az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat segítségével jöhetett létre, és a Braga Gyülekezetért felelős Ricardo Lima püspök és Ricardo Matos személyesen szállították el azt Filipe Aguiarnak és a jótékonysági szervezet más képviselőinek.

Lima püspök tervei szerint a továbbiakban is folytatják az effajta együttműködést a helyi szervezetekkel, amelyek rászoruló családoknak nyújtanak segítséget. „Úgy gondolom, muszáj figyelemmel lennünk, és segítenünk ezeket a fivéreinket, Isten gyermekeit, ezekben a válságos időkben” – véli Lima püspök.

-----------------------

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálatról

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezete.

Célja a szenvedés enyhítése, az önellátás elősegítése, valamint a szolgálati lehetőségek biztosítása.  Különleges támogatói felépítésének köszönhetően Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálatnak hozzáférése van Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza forrásaihoz, beleértve a finanszírozást és a helyi önkéntesek támogatását. Több mint egymillió munkanapnyi munkaidőt áldoznak az önkéntesek minden évben a jólléti kezdeményezések támogatására.

A COVID-19 világjárvány ideje alatt az egyház mintegy 900 millió forint (2 600 000 euró) értékben osztott szét adományokat Európa-szerte. Ezen összeg 40%-a a személyi védőfelszerelések (maszkok, kesztyűk, köpenyek, fertőtlenítőszerek, arcpajzsok), 25%-a az élelmiszertámogatások, 22%-a az egészségügyi felszerelések (lélegeztetőgépek, intenzív osztályi ágyak, komputertomográfok, mobil klinikák, altatógépek, COVID tesztek), valamint 13%-a az alapvető szükségletek (ágynemű, plédek, cipők, pelenkák, iskolai felszerelések) költségét fedezte.

A szeretetszolgálat 195 országban és területen támogat segély- és fejlesztési projekteket, és faji, felekezeti vagy nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül nyújt segítségét. A főként önkéntes munkával működtetett szeretetszolgálat önállóan, valamint más jótékonysági szervezetekkel és kormányzatokkal karöltve egyaránt tevékenykedik.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.