Sajtóközlemény

A Templom téri Tabernákulum kórus bejelentette a 2020-as Örökség turnéját

A világhírű Templom téri Tabernákulum kórus és szimfonikus zenekar nemzetközi turnéra indul. 22 nap leforgása alatt hat városban lépnek majd fel négy skandináv országban és az Egyesült Királyságban 2020. június 25., csütörtök és július 16., csütörtök között. A turné a következő helyszíneken és városokban tartott előadásokat foglalja magába:

Június 27: Konserthuset Stockholm – Svédország, Stockholm
Június 30: Finlandia csarnok – Finnország, Helsinki
Július 2: DR Koncerthuset – Dánia, Koppenhága
Július 7: (A helyszín később kerül bejelentésre) – Norvégia, Oslo
Július 10: St. David’s Hall (csak meghívott vendégeknek) – Wales, Cardiff
Július 11: International Conference Centre Wales – Wales, Cardiff
Július 14: Usher Hall – Skócia, Edinburgh

A cardiffi St. David’s Hallban megrendezett előadás egy jótékonysági koncert lesz, amelyen csak az arra meghívott vendégek vehetnek részt. A többi helyszínen tartott előadásokhoz a jegyvásárlással kapcsolatos információk a későbbiekben kerülnek bejelentésre.

Ron Jarrett, a kórus elnöke szerint a turné mintegy egy főhajtás a kórus – amely Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza korai megtértjeinek köszönhetően alakulhatott meg – történelmének walesi, valamint a turné során meglátogatott további területekről származó zenei tehetségei előtt. „Mi ezen zenei úttörők nyomdokaiban járunk, akik megteremtettek egy örökséget, amelynek nemesítő ereje az egész világra kiterjed. Micsoda megtiszteltetés, hogy azokon a helyeken oszthatjuk meg a kórus zenéjéből származó örömöt és békességet, ahol az egész elkezdődött.”

    

A Tabernákulum kórus első karmestere John Parry, az egyház egy korai walesi megtértje volt, aki később kivándorolt Salt Lake Citybe. 1849-ben egy 85 fős, walesi egyháztagokból álló énekcsoportot vezetett, majd röviddel ezután Brigham Young, ez egyház elnöke felkérte, hogy szervezzen meg egy hivatalos kórust.

A kórus egy későbbi karmestere, George Edward Percy Careless, 1862-ben, Londonban kezdte meg zenei pályafutását, miután elvégezte tanulmányait a Royal Academy of Music [Királyi Zeneakadémia] intézményében. 1865-ben Young felkereste Carelesst és ezt mondta neki: „George fivér, lenne egy küldetésem a számodra. Szeretném, ha te lennél az egyház főzenésze. Azt szeretném, hogy vedd át a Tabernákulum kórus és a Színházi szimfonikus zenekar igazgatását, és fektesd le a jó zene alapjait.” Ő pedig hivatali ideje alatt pontosan így is tett.

A Tabernákulum kórus legelső európai látogatására 1955-ben, egy héthetes turné keretében került sor. Ezen első nagy európai turné óta a kórus öt további alkalommal látogatott el Európába: 1973-ban Nyugat- és Közép-Európába, 1982-ben Észak-Európába, 1991-ben Kelet-Európába, 1998-ban Dél-Európába, valamint 2016-ban Közép-Európába. Walesben és Skóciában 1955 óta, az első európai turné óta nem jártak. A kórus utoljára 37 évvel ezelőtt, 1982-ben látogatott el a közelgő Örökség turné koncertjeinek otthont adó négy skandináv városba.

Az első, 1893-as Utah államon kívüli turné óta a kórus megannyi alkalommal turnézott már az Amerikai Egyesült Államokban és külföldön egyaránt. A korábbi európai turnék mellett a kórus a világ több pontján is fellépett már – Izraeltől, Oroszországon és Japánon át egészen Ausztráliáig. Az utazásaik között szerepelnek hét amerikai elnök beiktatási ünnepségén való fellépéseik is. A szimfonikus zenekarnak a kórust kísérő 65 tagja 2005 óta turnézik a kórussal.

A 360 tagú kórus és az azt otthon gyakran kiegészítő, több mint 200 főt számláló szimfonikus zenekar heti rendszerességgel hallható A Zene és az Élő Szó közvetítés alkalmával. Ez a 30 perces program a világon a leghosszabb ideje folyamatosan sugárzott közvetítés, amelyet jelenleg több mint 2 000 rádió-, TV-, kábel- és műholdas adó játszik.

A kórus és a szimfonikus zenekar tevékenyen működő, felvételeket készítő művészeti csoportok, saját kiadóval, amely annak 2003-as megalapítása óta már több mint 90 CD-t, DVD-t, könyvet és más terméket adott ki. A kórus legújabb kiadott lemeze a Let Us All Press On: Hymns of Praise and Inspiration [Bátran végezzük: Dicsőítő és lélekemelő himnuszok] a megjelenése után három héten keresztül foglalta el az első helyet a Billboard Hagyományos klasszikus albumainak listáján, 13. alkalommal nyerve el ezt a megtiszteltetést.

További információkért, kérjük, látogass el a www.thetabernaclechoir.org/tour oldalra. További média-forrásanyagok megtalálhatóak a honlap About Us/Newsroom [Rólunk/Sajtószoba] részében.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.