Téma

Abortusz

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hisz az emberi élet szentségében. Az egyház ezért ellenzi a személyes vagy társadalmi kényelmet szolgáló, önként választott abortuszt, és azt tanácsolja az egyház tagjainak, hogy ne engedjék magukon elvégeztetni, és ők maguk se végezzenek abortuszt, valamint ne bátorítsanak erre másokat, ne fizessenek érte, és ne intézzenek semmit azzal kapcsolatosan.

Az egyház a következő kivételes esetekben engedélyezi tagjainak az abortuszt:

  • A terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, illetve
  • egy hozzáértő orvos megállapítja, hogy a terhesség veszélyezteti az édesanya egészségét vagy életét, vagy
  • egy hozzáértő orvos megállapítja, hogy a magzaton olyan súlyos elváltozások vannak, melyek miatt az újszülött nem maradna életben a születést követően.

Az egyház azt tanítja tagjainak, hogy még ezek a ritka kivételek sem igazolják automatikusan az abortuszt. Az abortusz nagyon komoly ügy, melyet az érintettek csak az után vegyenek fontolóra, hogy tanácskoztak helyi egyházi vezetőikkel, és személyes imáik által megerősítést kaptak arra, hogy a döntésük helyénvaló.

Az egyház nem támogatja és nem is ellenzi az abortusszal kapcsolatos törvényjavaslatokat vagy tüntetéseket.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.