Sajtóközlemény

Ausztriai énekes csatlakozik az ünnepelt Tabernacle Choirhöz

„Megtiszteltetés számomra."

Tavaly a The Tabernacle Choir at Temple Square elindított egy programot, melynek keretében nemzetközi énekeseket is felvesznek a tagjaik közé. Idén európai énekeseket hívtak meghallgatásra a kórusba.  Heber Ferraz-Leite lesz az első olyan ausztriai résztvevő, aki a kórussal együtt énekel majd Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza általános konferenciáján, 2024. április 6-án és 7-én.

„Nem állítom, hogy ez egy valóra vált álom – mondja Heber –, mert még csak nem is álmodtam arról, hogy a Tabernacle Choir-rel fogok énekelni! Annyira elérhetetlennek tűnt számomra!”

A díjnyertes Tabernacle Choir a világ egyik legrégibb és legnagyobb kórusa. A kórus több mint 28 országban lépett már fel, és több millió példány kelt el a hangfelvételeiből.

Heber Uruguayban született, és nem sokkal a tizenkettedik születésnapja előtt vándoroltak ki a családjával együtt Ausztriába. Édesapja, aki idegsebész volt, elfogadott egy állásajánlatot Bécsben. „A terv az volt, hogy egy-két évig maradunk, de meghosszabbították a szerződését, és végül örökre itt maradtunk – jegyzi meg Heber mosolyogva. – Így mostanra már biztosan inkább vagyok osztrák, mint uruguayi. A síelés iránti szeretetem bizonyítja ezt.”

Heber Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tevékeny tagjaként nőtt fel. Miután teljes idejű egyházi missziót szolgált Észak-Spanyolországban, Heber visszatért Bécsbe és a salsa tánc iránti szenvedélyéhez. Így ismerkedett meg a feleségével, aki Peruban született és nőtt fel, de osztrák felmenőkkel rendelkezik. Most Bécs egyik külvárosában élnek, ahol Heber informatikai üzleti elemzőként dolgozik, olyan rendszereket tervezve, amelyek javítják az összetett üzleti folyamatokat. Élvezik négy felnőtt gyermekük és számos barátjuk társaságát.

Heber hatéves korában kezdett zongoraleckéket venni és szolfézst tanulni. Tizenéves volt, amikor édesanyja egyházközségi zongoristaként szolgált, és otthon gyakorolt. Ő kérte Hebert, hogy énekelje a himnuszokat, miközben játszott, hogy gyakorolhassa a tempót. Nemsokára Heber minden egyes új versszaknál más és más szólamot énekelt. Így hát miközben édesanyja a zongoratudását csiszolta, Heber megtanult harmonizálni, és felfedezte, hogy jó a zenei érzéke.

„16 éves koromban láttam édesapámmal az Amadeus című filmet, és rájöttem, hogy szeretem a klasszikus zenét – idézi fel Heber. – Nagyon kedvelem az operákat és oratóriumokat.” Heber mindig is énekelt egyházi kórusokban, de hivatalosan nem képezte a hangját. „Nem igazán tartom magam zenésznek, de szeretem a zenét.” Spanyolországban a misszióvezetői mindketten a Tabernacle Choir korábbi énekesei voltak, így a zene fontos részét képezte a missziós élményének. „Minden misszionáriusi konferencia olyan volt, mint egy kóruspróba” – emlékszik vissza Heber.

Az Európa Középső Terület ajánlása után Heber ímélt kapott a Tabernacle Choirtől, amelyben meghallgatásra hívták. A folyamat körülbelül tíz hétig tartott. Először egy online interjúra került sor a gyakorlati részletek megbeszélésével. Utána következett maga a meghallgatás. Körülbelül egy hónapja volt arra, hogy felvételeket készítsen a hangjáról különféle módokon énekelve, ezért segítséget kért. A család egyik Spanyolországban élő operaénekes barátja adta neki a legelső énekleckéket – heti két alkalommal, az interneten keresztül. „Négy heted van, hogy kihozd belőlem a következő Pavarottit! ”– viccelődött vele Heber. A felvételeket aztán benyújtotta a Salt Lake Cityben lévő átnéző bizottságnak, és teljes mértékben arra számított, hogy elutasítják.

Azonban nem így történt, hanem továbbjutott az utolsó fordulóba, mely egy 15 perces élő online meghallgatás volt Ryan Murphyvel, a Tabernacle Choir segédkarnagyával. „Nagyon izgultam! – eleveníti fel Heber. – Otthon a legjobb helyen állítottam fel a számítógépemet és a mikrofont, a feleségemet és a gyerekeimet pedig átküldtem a másik szobába.” A meghallgatás jól indult, de fokozatosan egyre nehezebbé vált, és Heber azt gondolta: „Nem, nem vagyok elég jó.” Remekül teljesített, de megint biztos volt benne, hogy nem fogják kiválasztani.

A 16 éves lánya így biztatta: „Apa, ne feledd, ez nem csupán egy kórus. Ez egy elhívás, így ha Mennyei Atya azt szeretné, hogy ott legyél, akkor elintézi, hogy ott lehess.” Hebert meghatotta ez az észrevétel. Néhány héttel később kora reggel nyitotta meg az ímélt a jó hírrel. „Legszívesebben ujjongtam volna, de még mindenki aludt, így hát csendben maradtam” – mondja Heber.

Hebernek néhány hete lesz, hogy megtanulja azt a 11 zeneművet, amelyet a Tabernacle Choir-rel fognak előadni. Amikor a konferencia előtt két héttel megérkezik Salt Lake Citybe, zenei misszionáriusnak fogják kijelölni, és minden idejét az előadásokra való felkészüléssel fogja tölteni. „Nem azért leszek ott, hogy meglátogassam a családtagjaimat vagy a barátaimat, hanem egy nagyon konkrét megbízással megyek, és ennek fogom szentelni a teljes időmet” – jelentette ki Heber.

Heber öt évig lesz a Tabernacle Choir hivatalos tagja, és az egyház legalább három különböző általános konferenciáján énekelhet majd. Az első, a világ számos pontjáról érkező résztvevők 2023 áprilisában léptek fel a kórussal, és idén először hívtak meg énekeseket Európából a meghallgatásra. A közelgő, 2024. áprilisi általános konferencián 12 külföldi résztvevő lesz a világ számos pontjáról, közülük heten Európából: Franciaországból, Ausztriából, Svédországból, Dániából és Angliából.

Heber már mutatott egy felvételt a korábbi általános konferenciákról a salsa tánccsoportjának, és megkérte őket, hogy nézzék áprilisban, hátha megpillantják őt a kórusban.

„Ez biztosan a legjobb kórus, amelyben valaha énekeltem, vagy amelyben valószínűleg valaha is énekelni fogok az életem során – jelentette ki Heber. – Az Úr gyengéd irgalmassága ez. Nem azért választottak ki, mert én vagyok a legjobb zenész Európa Középső Területén. Ez biztosan nem így van. Úgy érzem, az Úr így üzeni nekem, hogy lát engem, és azt akarja, hogy megtapasztaljam ezt az élményt. Most kell örülni ennek!”

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza általános konferenciáira évente kétszer kerül sor, áprilisban és októberben.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.