Mormon Newsroom
Sajtóközlemény

Mormon vallási vezetőt is meghívott Barroso bizottsági elnök a felekezeti találkozóra

A magas rangú megbeszélést José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, de jelen volt még Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint Surján László, az Európai Parlament alelnöke is.

José A. Teixeira elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Európa Területének elnöke, együtt tanácskozott Európa húsz másik keresztény, muzulmán, zsidó és más vallási képviselőjével, hogy kifejtsék gondolataikat az Európai Unió jövőjét illetően.

A magas rangú megbeszélést José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, de jelen volt még Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint Surján László, az Európai Parlament alelnöke is. Ez az év azért számít különlegesnek, mert a találkozók során most kapott először meghívást Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egyik képviselője.

A párbeszéd során Teixeira elder azt mondta, hogy Európa csak abban az esetben őrizheti meg eredeti pályáját és alapvető értékeit, és csak akkor biztosíthatunk számára szilárdabb és békésebb jövőt, ha engedjük, hogy abban a hit, a család és a vallásszabadság fontos szerepet játszhassanak, és ezek az értékek elegendő teret nyerhessenek az EU politikáját meghatározó kérdésekben. Többek között azt mondta: „Európa jövője most van. A családjainkban, ahol a gyermekek az élet leckéit tanulják meg: az igazságot, a tiszteletet, az erényt, az önuralmat, a tanulás és a becsületes munka értékét, valamint az élet célját és kiváltságát.”

Teixeira elder a beszédét A család: Kiáltvány a világhoz című kiadványból vett idézettel zárta,  felkérve „mindenhol a felelős polgárokat és kormánytisztviselőket, hogy támogassák azokat a lépéseket, melyek célja a családnak mint a társadalom alapegységének a fenntartása és megerősítése”. A családról szóló kiáltványt az Első Elnökség, az egyház legfőbb irányító szervezete adta ki 1995 szeptemberében.

A tanácskozás résztvevői elfogadták Barroso elnök felkérését, hogy osszák meg a gondolataikat az Európai Uniót (EU) jelenleg érintő alább felsorolt kihívásokkal és lehetőségekkel kapcsolatban: az EU polgárai és az Unió demokratikus folyamatai közötti kapcsolat megerősítésének égető szükségessége; az EU békével, szabadsággal, demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos közös értékei; azon erkölcsi és politikai felelősségek, melyeket nem csupán az intézményeknek, hanem minden egyes európai polgárnak el kel látnia.

A Lisszaboni Szerződés 2009 óta az elsődleges jogban (TFEU 17. cikk) garantálja a nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet az egyházakkal, a vallási közösségekkel, a filozófiai és világnézeti szervezetekkel. A vallási vezetők mai magas rangú megbeszélése a tizedik abban a sorozatban, melyet Barrosso elnök kezdeményezett még 2005-ben.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza – egy keresztény egyház, melynek Európában több mint félmillió tagja van – a nemrégiben megnyitott brüsszeli EU-irodáján keresztül folyamatosan keresi az alkalmakat az európai közösség szolgálatára, egyrészt annak politikai és intézményi szervein keresztül, másrészt a nemzetközi civil szervezetekkel, vallási szervezetekkel és a civil társadalommal való együttműködés révén.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.