Sajtóközlemény

AZ EURÓPAI ÖNKÉNTESSÉG ÉVE REFLEKTORFÉNYÉBEN A MORMON SEGÍTŐ KEZEK

2011. október 16-án számos járókelő megállt a Mormon Segítő Kezek standjánál a berlini Sony Centerben, hogy személyesen is részt vehessen egy szolgálati programban. Ez az egész napos esemény lehetőséget biztosított a Mormon Segítő Kezek önkénteseinek, hogy Európában élő embereknek segítsenek átérezni az önkéntesség szellemiségét azáltal, hogy tevékenyen bevonják őket a főként gyermekeknél használt Broviac-katéter tasakok varrásába és összeállításába. Ezek a tasakok olyan katétert tartanak, mely folyamatosan életmentő orvosságot juttat a szervezetbe, lehetővé téve a rákkal küzdő gyermeknek a szabad mozgást. A projekt keretében ötszáz ilyen tasakok adományoznak majd különféle gyermekkórházaknak.

Juanita Münzer, aki néhány ilyen tasakot már elszállított egy onkológiai osztályra, ezt mondta: „A gyermekek nagyon örültek, hogy kiválaszthatták saját kis tasakjaikat, melyeket színes, vidám és vicces mintájú anyagokból készítettek.” Később hozzátette: „Voltak pillanatok, amikor el kellett fordítanom a tekintetem, mert nem tudtam visszatartani a könnyeimet.”

A Mormon Segítő Kezek pavilonjában lévő önkénteseket könnyen fel lehetett ismerni a Segítő Kezek emblémás sárga mellényükről. A pavilonnál folyó aktív munka mellett számos plakát, brosúra és folyamatos diavetítés is szemléltette azokat a projekteket, melyekben több ezer Mormon Segítő Kezek önkéntes vett rész és végzett el Európa szerte. Felhívásuk így szól: „Csatlakozz hozzánk, és változtass a világon!”

Karlheinz Scherer, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza németországi közönségkapcsolati igazgatója elmondta: „Itt Berlinben azt szeretnénk megmutatni, hogy a súlyosan beteg gyermekek életét is lehet jobbá tenni egy kis idő és energia ráfordításával. A Mormon Segítő Kezek programot egy egyszerű elhatározás működteti: Azért tesszük mindezt, mert követni akarjuk Jézus Krisztus példáját, mert segíteni akarunk, és mert meggyőződésünk, hogy boldogabbak lehetünk, ha nem csak magunkra gondolunk.”

A Mormon Segítő Kezek program Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza világméretű kezdeményezése, mely közösségi szolgálatot és katasztrófák utáni segítségnyújtást biztosít az arra rászorulóknak. Európában tavaly közel 9000 önkéntes mintegy 34 000 órányi szolgálatot végzett. E projektek során segítséget nyújtottak többek közt Magyarországon a vörös iszap sújtotta településeken, valamint a Cseh Köztársaság árvízsújtott területein. Az e katasztrófák területein élők a több száz önkéntesre az általuk viselt jellegzetes sárga segítő kezek mellény miatt csak „sárga hadseregként” utaltak, és azt mondták: „A Mormon Segítő Kezek csodát tettek!”

Az önkéntesek más közösségi szolgálatokon is részt vettek, melyek során szemetet szedtek és erdők, partszakaszok, utak, farmok, tavak, temetők és más területek környezetét szépítették meg. Ablakokat és padlókat pucoltak, és épületeket festettek. Véradásokon vettek részt, higiéniai- és ételcsomagokat állítottak össze, melyeket a hajléktalanoknak és szükséget szenvedőknek osztottak ki, az idős embereknek pedig ételt osztottak és szórakoztatták őket. Játszótereket és játszótéri játékokat építettek és hoztak rendbe, továbbá segítettek omladozó épületek helyreállításában is. Egy városi gazdaság gondozásában való segítségnyújtás során az egyik jóléti farm vezetője, mely különleges szükségletekkel rendelkező felnőtteket, fiatalokat és gyermekeket szolgál, megjegyezte: „Az Önök önkéntesei egy nap alatt két havi munkát végeztek el.”

Frerich Görts, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Európa Területének Európai Uniós kapcsolattartója megjegyezte: „Míg igen sok egyháztag már most is nagyon elkötelezett az egyházban végzett önkéntes munka iránt, mindennek továbbra is növekednie kell és élettel telinek kell lennie, ezért nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy a polgári részvétel nem csupán egy kellemes hobbi szintjén működik, hanem a társadalom túlélésének egyre fontosabb részévé válik, így társadalmi elkötelezettségünket az egyház keretein kívülre is ki kell terjesztenünk.

A Mormon Segítő Kezek program jelenleg Latin Amerikában, Afrikában, Ázsiában, Európában, a csendes-óceáni területeken, valamint az amerikai kontinensen működik sikerrel.

Fénykép: Ron Jarrett

Peterson elder és felesége, valamint Jarrett elder az Európa Terület közönségkapcsolati misszionáriusai

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.