Sajtóközlemény

Az Utolsó napi szent szeretetszolgálat és a Muslim Aid 2720 fóliasátrat húzott fel Bosznia-Hercegovinában

Ami 2014-ben mindössze 20 fóliasátorral indult, az mostanra az Utolsó napi szent szeretetszolgálat – Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezete – és a Muslim Aid sokkal nagyobb közös vállalásává nőtte ki magát, mintegy 2720 fóliasátor közös finanszírozását biztosítva Bosznia-Hercegovinában.

Friend2Friend01
Friend2Friend01
Fénykép a Muslim Aid jóvoltából2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A XXI. század eleje óta Bosznia-Hercegovinában olykor a lakosság 31%-át is érinti a munkanélküliség, és sokan vannak, akik hiába igyekeznek becsületes munkával a saját lábukra állni. Ezért 2014-ben, amikor a munkanélküliségi arány még mindig rendkívül magas, 27%-os volt, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza úgy ítélte meg, hogy igen eredményes lehetne az együttműködés a régóta megbízhatóan működő Muslim Aid jótékonysági szervezettel. Ekkor vette kezdetét a fóliasátor-projekt.

Hogy miért éppen fóliasátrak? A fóliasátrak védelmet biztosítanak a terményeknek a boszniai időjárás ellen, ezáltal pedig az idény a háromszorosára nyúlik, a hozam megkétszereződik, ami összességében hatszorosára növeli a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Így aztán a családok nemcsak magukat tudják ellátni, hanem a felesleget el is tudják adni. Emellett a fóliasátrak adományozására mindig úgy kerül sor, hogy a kedvezményezetteket kiképzik ezek eredményes használatára is. Minden olyan egyént vagy családot, aki elég szerencsés ahhoz, hogy fóliasátrat kapjon, képzett mezőgazdasági szakemberek készítik fel, továbbá magokat és palántákat kapnak a termesztés első évére, illetve rendszeresen ellenőrzik is a haladásukat.

Azáltal, hogy a kedvezményezettek nemcsak a fóliasátrat, hanem a használatához szükséges képzéseket is megkapják, ez az adomány már nem pusztán az élelmezésről szól: egy folyamatosan megújuló ajándékot jelent, amit az is bizonyít, hogy a több mint öt éve birtokba vett fóliasátrak 90%-a még mindig használatban van.

Ezt tapasztalja az 50 éves Elkaz Husein is, aki a feleségével együtt a paprika és a paradicsom többlettermésének az eladásából keresi kenyerét. Míg korábban Elkaz a menekültstátusza és a mentális betegsége miatt nem nagyon talált munkát, mára nagyfokú önállóságot élvez. A következő idényben a feleségével epret is fognak ültetni abban a reményben, hogy az még jövedelmezőbb lesz.

Muslim Aid Greenhouse 01
Muslim Aid Greenhouse 01
Elkaz Husein felesége egy maroknyi olyan eperrel a kezében, amilyet a következő idénytől már ők is termesztenek.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A 34 éves Haris Alajbegovicot a fóliasátor-projektnek köszönhetően megnyugvással tölti el a tudat, hogy rovarirtószer-mentes, egészséges étellel láthatja el a két fiát és a szüleit. Elmondása szerint ez megfizethetetlen.

Muslim Aid Greenhouse 02
Muslim Aid Greenhouse 02
Haris Alajbegovic és két fia a fóliasátruk előtt.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A Muslim Aid egy vallási alapú nemzetközi civil szervezet, amely arra törekszik, hogy segítsen enyhíteni a szegények szenvedését Afrika, Ázsia és Európa különböző országaiban.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.