Sajtóközlemény

Az Utolsó napi szent szeretetszolgálat milliók életét áldotta meg 2019-ben

Az Utolsó napi szent szeretetszolgálat globális hatóköre kiszélesedett 2019-ben – milliók életét áldotta meg 142 országban és területen, 3221 véghezvitt projekten keresztül, 2000 partnerrel dolgozva közösen. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezete a 2019-es éves jelentésében a minap adta közre ezeket az adatokat megannyi más információ mellett.

Az Utolsó napi szent szeretetszolgálat többféleképpen is közelebb került a jövőképéhez, mely szerint gondoskodik a szükséget szenvedőkről, népszerűsíti az önkénteskedést és önellátásra buzdít:

Vészhelyzeti reagálás: 194 projekt keretén belül 64 országban és területen

Látásjavítás: 129 819-en kaptak segítséget 32 országban és területen

Kismama- és újszülöttgondozás: 83 555-en kaptak segítséget 27 országban és területen

Élelmiszerbiztonság: 181 398-en kaptak segítséget 15 országban és területen

Tiszta víz és higiénia: 316 790-en kaptak segítséget 26 országban és területen

Védőoltások: 6 kampány betegségek felszámolására a fejlődő országokban

Kerekesszékek: 52 381-en kaptak segítséget 41 országban és területen

Menekültügy: 387 projekt keretén belül 48 országban és területen

Nemzetközi közösségi projektek: 994 projekt keretén belül 107 országban és területen

Közösségi projektek az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában: Különböző projektek 42 államban és tartományban

Amellett, hogy az utolsó napi szentek finanszírozzák az egyház Emberbaráti Segélyalapjának tett adományaik révén, az Utolsó napi szent szeretetszolgálatnak egyéb nagylelkű támogatói is vannak. 2019-ben az Utolsó napi szent szeretetszolgálat arra használta ezeket a pénzalapokat, hogy segítse a szükséget szenvedőket szerte a világon. Ezek a pénzek azonban csupán kis részét adják az egyház által nyújtott összesített éves emberbaráti és jólléti segély kiadások összegének (amely megközelíti az évi 1 milliárd dollárt). Ezek a kiadások magukba foglalják az egyház böjti felajánlásainak jelentős részét is, amelyet a helyi püspökök használnak fel arra, hogy a gyülekezetük legszegényebb tagjain segítsenek.

A szervezet 1985-ös alapítása óta az Utolsó napi szent szeretetszolgálat a világ 197 országában 2,3 milliárd dollár összértéket meghaladó segítséget nyújtott már.

A nagyobb események, amelyekre az Utolsó napi szent szeretetszolgálat reagált 2019-ben: az Idai és a Kenneth ciklonok, amelyek 2019 tavaszán árvizet hozva elpusztították a termést Mozambikban, Malawiban és Zimbabweben. Helyi és globális partnereivel az Utolsó napi szent szeretetszolgálat szállást és ételt biztosított azoknak, akiknek életét romba döntötte a vihar tombolása. Természetesen az ehhez hasonló tragédiákból való felépülés túlmutat a közvetlen hatásukra való válaszon. Az Utolsó napi szent szeretetszolgálat és partnerei még hónapokkal a ciklonok után is folytatták az iskolák helyreállítását és berendezését, hogy még az esős évszak előtt száraz helyet tudjanak biztosítani a diákoknak a tanuláshoz.

Az előző év emberbaráti segítségnyújtásaira visszatekintve az Utolsó napi szent szeretetszolgálat elnöke, Sharon Eubank azt mondta, hogy a szervezet munkájának lényegi alapelve az, miszerint előbb meg kell ismerni az emberek szükségleteit, és ezután kell megszervezni a megsegítésüket.

„Ha megnézitek a nagyobb léptékű reagálásokat az elmúlt évből – a mozambiki ciklon, az éhínség, a különböző hurrikánok körüli munkánkat –, akkor látjátok, hogy az alapelvünk az, hogy a helyszínen megtudjuk, éppen akkor mire van szükségük az embereknek, és mire lesz szükségük a későbbiekben. Ezután elkezdhetünk dolgozni ezeken a szükségleteken – mondta. – Az éves jelentés bemutatja ennek az alapos munkának egy részét, amelyet a helyszínen végeztünk a valódi szükségletek meghatározására.”

Eubank nővér emellett megjegyezte az „utolsó napi szent” szavak fontosságát az Utolsó napi szent szeretetszolgálat nevében. Augusztusig a szervezet UNSZ Szeretetszolgálatként volt ismert. A nevet Utolsó napi szent szeretetszolgálatra változtatták, hogy összhangban legyen Russell M. Nelson elnök azon iránymutatásával, mely szerint használjuk az egyház teljes nevét.

„Nelson elnök az egyház teljes nevének használatára való buzdítása alapján váltunk az Utolsó napi szent szeretetszolgálattá – mondta Eubank nővér. – Nekem nagyon tetszik ennek az érzete, hiszen ez az utolsó napi szentek szeretetszolgálati szervezete – ők finanszírozzák, ők az önkéntesek és ők keltik fel a közösség érdeklődését. Így hát valóban az utolsó napi szentek eszményképét, tetterejét és reményeit képviseljük.”

„Az éves jelentés része az utolsó napi szentek felé való elszámolásunknak, akik az emberbaráti alapnak adományoztak a tizedszelvényükön – mondta Eubank nővér. – Ez a számadásunk része mindazok felé, akik olyan sokat adtak már, hogy így láthassák az adományaik hatását.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.