Sajtóközlemény

Az éves jelentés beszámol az egyház vészhelyzetekben nyújtott segítségéről

Sajtóközlemény

Haititől Pakisztánon át Új-Zélandig, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tavaly 58 országban segített a természeti katasztrófák áldozatain. Erről számolt be a 2010-es Jóléti Szolgáltatások Katasztrófavédelmi Jelentése, melyből az is kiderül, hogy az egyház 119 katasztrófánál igyekezett segíteni, és több millió dollárt költött segítségnyújtásra a vészhelyzetben.

2010-ben mintegy 300 000 ember veszítette életét több mint 350 természeti katasztrófában, így az évszázad utolsó negyedének leghalálosabb évévé tette azt. A világnak része volt földrengésekben, árvizekben, földcsuszamlásokban, tájfunokban, különféle betegségekben, hőhullámokban és vulkánkitörésekben, ami több mint 200 millió embert érintett, és több mint 100 millárd dollárnyi kárt okozott.

Rövid áttekintés azokról a katasztrófákról, melyekre az egyház reagált:

Földrengések

A legtöbb haláleset földrengések következtében történt -- különösen a pusztító Haiti földrengésnek köszönhetően, mely 2010 januárjában mintegy 230 000 ember halálát okozta Port-au-Prince-ben és környékén. Komolyabb földrengések történtek még a chilei Concepciónban és az új-zélandi Christchurch városában.

Az egyház, más szervezetekkel karöltve, ezen események mindegyikénél élelmiszert, és azonnali segélyszállítmányokat jutattott az érintetteknek. Haitin önkéntes orvosokat is felsorakoztattak, hogy segítsenek a több ezer sérült ellátásában. Az egyház továbbra is támogatja Haiti felépülését, beleértve a munkavállalást, az oktatást és az átmeneti elszállásolást.

Árvizek és földcsuszamlások

Bár végkimenetel szempontjából nem okozott annyi kárt, az árvíz volt 2010 leggyakoribb katasztrófája. Számos halálesetet okozott, és több millió embert űzött el otthonából. Ha csak Pakisztánt nézzük, 2000-ren vesztették miatta életüket, és 20 millió embert érintett valamilyen formában. A hetekig tartó folyamatos esőzések szintén árvizeket és földcsuszamlásokat eredményeztek Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi partjain, melyek 2,5 millió lakosra voltak hatással Columbiában és Venezuelában.

A földgolyó másik felén, Kínában, Thaiföldön, Mianmarban, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken szintén árvízzel küszködtek, mely összesen mintegy 1800 ember életét követelte. Az Egyesült Államok lakói Tennessee-ben, Kentucky-ban és Missouriban az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb árvizét kellett, hogy megtapasztalják.

Az egyház élelmiszerrel, vízzel, higiéniai csomagokkal, takarókkal, ruházattal és más felszerlésekkel igyekezett segíteni azokat, akiknek otthona megsérült vagy elpusztult. Az ezt követő eltakarítási munkálatokhoz az egyház tisztítószercsomagokat biztosított, és önkéntesekből álló csapatokat szervezett.

Kolera

2010 utolsó negyedévében két súlyos kolerajárvány tört ki. Az első Haiti északi részén, Artibonite térségében, amely gyorsan terjedt az ország tartományaiban, több mint 3000 áldozatot követelve az év végéig. A második járványhullám Pápua-Új-Guinea Daru térségében tört ki, bár ez kisebb volt és kevesebb nyilvánosságot kapott, 300 ember halt bele a betegségbe.

E járványokra reagálva az egyház önkéntes, szakképzett egészségügyi dolgozókat biztosított, valamint egy új csomagot állított össze és küldött a térségbe, hogy támogassa a koleramegelőzési és -kezelési erőfeszítéseket. A csomag szappant, víztisztító-felszerelést és orális folyadékpótlót tartalmazott. Az egyház ezen kívül nagyméretű víztiszító rendszereket, több ezer egyszemélyes szűrőüveget és kolerával kapcsolatos oktatóanyagot is szállított.

Mindezek az erőfeszítések az egyháztagok és az egyház barátainak nagylelkű felajánlásai által váltak lehetségessé. Az adományok 100%-át a szükséget látók megsegítésére használják.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.