Vezető hír

Beiktatták a Mormon Tabernákulum Kórust az Amerikai Klasszikus Zene Hírességek Csarnokába

A Mormon Tabernákulum Kórust beiktatták az Amerikai Klasszikus Zene Hírességek Csarnokába (American Classical Music Hall of Fame). A hírt 2015. február 26-án, csütörtökön jelentették be, azelőtt, hogy a kórus az Amerikai Kórusvezetők Egyesületének (American Choral Directors Association) országos konferenciáján, Salt Lake Cityben adott koncertet.

Tim Sharp, az ACDA (Amerikai Kórusvezetők Egyesülete) ügyvezető igazgatója az Amerikai Klasszikus Zene Hírességek Csarnoka igazgatótanácsának kérésére tette a bejelentést. A beiktatás egy kitüntetés a kórus több mint 140 éves elkötelezettségéért a kórusművészet mellett és a klasszikus zene világában való meghatározó jelenlétéért. „Ez a 360 önkéntesből álló lenyűgöző kórus hozzánk hasonló karvezetők nemzedékeit inspirálta koncerteken, felvételeken, közvetítéseken, turnékon, illetve világkiállításokon és amerikai elnöki beiktatásokon való rangos fellépéseken keresztül –  mondta Sharp.  – A Templom Téri Szimfonikus Zenekarral együtt a mai napig inspirálnak minket munkájukkal.”

Ron Jarrett, a Mormon Tabernákulum Kórus elnöke azt mondta, hogy csodálatos élmény volt az Amerikai Klasszikus Zene Hírességek Csarnokának medálját ilyen kitűnő zenei kollégák és kóruszene-rajongók előtt átvenni. „Alázattal tölt el, hogy ilyen megtiszteltetésben lehet részünk. Ez az eredmény elöljáróinknak köszönhető, akik a zenének szentelték az életüket annak egyesítő, valamint vigaszt, békét és örömet nyújtó ereje miatt. Továbbra is a kiválóságra fogunk törekedni énekünkben még sok nemzedéken keresztül.”

A kórus csatlakozik a Hírességek Csarnoka tagjainak sorához, köztük John Williamshez, Frederica von Stade-hez, Igor Stravinszkijhez, Aaron Coplandhez, John Philip Sousához, Beverly Sillshez, Itzak Perlmanhez, Yo-Yo Mához, Scott Joplinhoz, George Gershwinhez, Duke Ellingtonhoz, Leonard Bernsteinhez, Robert Shawhoz, Chanticleerhez, Dale Warlandhoz és Weston Noble-hoz.

A beiktatás részeként az Ohio állambeli Cincinattiben, a Washington parkban, pontosabban az Amerikai Klasszikus Hírességek Sétányán (American Classical Walk of Fame) egy új járdakövet helyeznek le, melyre rávésik a kórus nevét. A látogatók a mobileszközeik segítségével, a bemutatkozásokat olvasva, képeket megtekintve, oktató hanganyagot hallgatva és zenét lejátszva többet tudhatnak meg a beiktatott tagokról.

Az 1996-ban alapított Amerikai Klasszikus Zene Hírességek Csarnoka a klasszikus zenei kiválóság sokszínű arcát ünnepelve kívánja a klasszikus zene iránti lelkesedést felkelteni és fenntartani Amerikában.

A Mormon Tabernákulum Kórus a világ egyik legrégebbi, legnagyobb és leginkább felismerhető kórusa, és már több mint egy évszázada emeli fel az emberek lelkét. Amikor az utolsó napi szentek az Amerika nyugati részén található Sóstó-völgybe költöztek Brigham Young elnök vezetésével, egy kis kórust alapítottak, amely először egy egyházi konferencián énekelt 1847. augusztus 22-én, csupán 29 nappal az első pionírok érkezése után.
A szerény kezdetekből a kórus azóta nemzetközi zenei szenzációvá nőtte ki magát. 1929-ben a kórus elindította a „Zene és próza” című rádióközvetítését. A program – melyet több, mint 2000 rádió- és televíziócsatorna sugároz, és amelynek már több, mint 4000 epizódja van – jelenleg a világ leghosszabb folytatólagos közvetítése. A kórus aktívan jelen van a közösségi médiákon, beleértve a YouTube-ot, Facebookot, Twittert, Instagramot, Pinterestet és Google+-t.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nagyköveteként ez az egyedi zenei szervezet túllép a kulturális és generációs határokon, és a zenén keresztül egyesíti az embereket világszerte.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.