Sajtóközlemény

Családtörténeti önkéntesek elérték a feljegyzések számának egymilliárdos mérföldkövét

Kevesebb mint hét év alatt, önkéntesek egy milliárd kutatásra alkalmas feljegyzést vezettek fel Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza által biztosított ingyenes családtörténeti FamilySearch.org oldalra. A FamilySearch indexelői pénteken érték el a milliárdos mérföldkövet, mindezt 164 ország és terület önkéntes táborának egyesített tapasztalatával. 2006 óta több mint 585 000 ember segített felvinni adatokat történelmi, leginkább kézzel írott, dokumentumokról böngészhető online adatbázisba – ezt a munkát indexelésnek hívják.

„Lenyűgözött bennünket az önkéntesek ilyen rövid idő alatt nyújtott teljesítménye” – mondta Mike Judson az Indexing Workforce Development for FamilySearch igazgatója. „Hisszük, hogy lehetőség van arra, hogy a következő milliárdot gyorsabban el tudjuk érni. A milliárdos határ elérése okot ad az ünneplésre, de egyben cselekvésre szólító felhívás is.”

Az internet és a FamilySearch indexelési szoftverének használatával az önkéntesek jelenleg körülbelül félmillió feljegyzést indexelnek naponta. A szoftver régi feljegyzések képeit biztosítja, az indexelők pedig egyszerűen csak begépelik a látott szöveget egy már kész számítógépes formanyomtatványba. Amint a helyes nevek, dátumok és helyszínek rögzítve lettek a rendszerbe, valamint leellenőrizték azok pontosságát, az adatokat a FamilySearch összegyűjti egy kereshető indexbe és közzéteszik a FamilySearch.org oldalon. Amint közzétesznek egy nevet, az kereshetővé válik a nagyközönség számára.

A népszámlálási, a születési, a házasságkötési, az elhalálozási, a bevándorlási és más feljegyezések, melyeket az önkéntesek átmásolnak, segítséget nyújtanak az embereknek világszerte, hogy megtalálják az őseiket. A FamilySearch több mint 100 éve szorgosan gyűjti, őrzi és megosztja a genealógiai feljegyzéseket világszerte.

Az önkéntes indexelők tízezrei egy meglepően változatos csoportot alkotnak, mely magában foglalja mind az egyház tagjait, mind pedig a más hiten lévő embereket is. A legtöbb munkát a következő országok fektették az egymilliárdos határ elérésébe (az értékek kerekítve lettek):

1. Egyesült Államok — 397 000 önkéntes, 889 millió feljegyzés
2. Kanada — 10 900 önkéntes, 26,2 millió feljegyzés
3. Egyesült Királyság — 8 500 önkéntes, 17,4 millió feljegyzés
4. Mexikó — 16 800 önkéntes, 5,6 millió feljegyzés
5. Ausztrália — 2 900 önkéntes, 4,1 millió feljegyzés

További országok, melyek jelentősen hozzájárultak a munkához: Argentína, Brazília, Ukrajna, Venezuela, Olaszország, Új-Zéland, Belgium és Németország.

Az önkéntesek minden korosztályból, a fiataloktól az öregekig, nap mint nap felbukkannak az interneten világszerte, hogy segítsenek a genealógiai feljegyzések indexelésében. Egyesek néhány percet, mások napi több órát fordítanak erre.

Miután Jordan Hintze, egy fiatal a utahi Kaysville-ből, tanulmányozta az indexelést, úgy döntött, hogy 150 fiatalt fog megtanítani arra, hogyan indexeljenek egy szolgálati projekt keretén belül. Meglepődött, milyen jól fogadták. Hintze nemrég ezt mondta a RootsTech-nél, egy a FamilySearch által szponzorált családtörténeti konferencia alkalmával: „Rájöttünk, hogy a pizza és az őskutatás jól megférnek egymás mellett.”

Judson azt mondta, hogy az indexelés azért sikeres, mert az embereknek, az élet bármely területéről, közös érdekeltsége az, hogy segítsen a jövő nemzedékeinek emlékezni az elődökre.

„Mindnyájunknak vannak szülei, nagyszülei, és úgy vélem, hogy általánosságban mindannyiunkat érdekel, hogy kik ezek az emberek, hogy honnan jöttek. Végső soron ez a mi történetünk is” – mondta Judson. Minél több feljegyzést indexelünk, annál többen tapasztalhatják meg mások az őseik megtalálásából és a hozzájuk kapcsolódó történetek felkutatásából fakadó örömet.

A technológiában történt előrelépések hirtelen növekedést eredményeztek az indexelés tempójában és pontosságában az elmúlt évek során. 1921 óta az önkéntesek az indexelés számos formájában részt vettek, többek között papír, mikrofilm és CD által hordozott feljegyzések indexelésében 2006-ig, amikor a FamilySearch indexelési szoftver elérhetővé vált online, az önkénteseknek 800 és 900 millió feljegyzést sikerült átmásolniuk. A szoftver elindítása óta az önkéntesek által indexelt feljegyezések száma megduplázódott.

A nevek, dátumok és helyszínek alapján történő genealógiai feljegyzések keresésének képessége segít felgyorsítani a családtörténeti kutatást, úgy, ahogy eddig még soha. Az egyház Gránit-hegy Feljegyzési Páncéltermében elhelyezett 2,4 millió mikrofilmtekercs digitális konvertálás alatt áll, valamint 200 FamilySearch-ös fényképész csoport dolgozik az archívumok képeinek megörökítésén, és havonta mintegy 35 millió új digitális kép kerül az internetre.

Az önkéntesek jelenleg több mint 100 aktív indexelési projekten dolgoznak online. A két legnagyobb projekt a Bevándorlás és az állampolgárság megszerzése az Egyesült Államokban közösségi projekt, valamint az Olasz felmenők projekt.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.