Sajtóközlemény

Ma kezdődik a világ legnagyobb családtörténeti konferenciája

A világ legnagyobb családi találkozójának szervezője is részt vesz a világ legnagyobb családtörténeti konferenciáján, amely február 12-14 között zajlik Salt Lake Cityben. A RootsTech 2015 résztvevői előtt pénteken szólal fel A.J. Jacobs, akinek felvállalt küldetése, hogy megmutassa: mindannyian egy nagy család tagjai vagyunk. Szó szerint.

Jacobs olyan író és előadó, aki gyakran végez kísérleteket – önmagán. Írt már róla a New York Times, az Oprah.com és az Esquire folyóirat is. Legfrissebb célkitűzése annak bebizonyítása, hogy mindannyian egyetlen nagy család tagjai vagyunk. E nagy család tagjai közül pedig igyekezett mindenkit meghívni a világ legnagyobb családi összejövetelére.

„Viszonylag új vagyok a genealógiában, de teljességgel függővé váltam. Számomra ez a történelem megismerésének kedvenc módja, és a legfőbb közösségi háló is – állítja Jacobs. Le vagyok nyűgözve, hogy beszélhetek a RootsTech konferencián, amely egy kivételes rendezvény és közösség. Alig várom, hogy még több lehetséges unokatestvéremmel találkozzak.”

Az online családfáknak és genalógiai oldalaknak köszönhetően Jacobs kiderítette, hogy olyan unokatestvérei vannak, mint az idősebb George Bush és a felesége Barbara, Gwyneth Paltrow színésznő, vagy Ricky Gervais komikus. Jacobs új szenvedélye akkor kezdődött, amikor e-mailt kapott egy ismeretlentől, aki rámutatott, hogy ők ketten távoli rokonai egymásnak – és még 80 000 másik embernek, akiket ez az illető addigra kikutatott. Ez az e-mail adta meg a lökést ahhoz, hogy Jacobs felfedezze a családkutatás terén zajló forradalmi változásokat.

„Nem vagyunk egyedül – vonta le a következtetést Jacobs. Össze vagyunk kapcsolva a világszerte élő emberekkel.” Azóta azt is felfedezte, hogy a 80 000 csupán egy csepp a tengerben, és az unokatestvérei ennél sokszorta többen vannak. „Egyesek közülük bizonyára nagyszerűek – jegyzi meg az író –, míg mások nyilván bosszantóak. De mind a rokonaim.”

A RootsTech egy évente megtartott családtörténeti rendezvény, melyet a FamilySearch szervez 2011 óta. A résztvevők zömét a saját családjukat kutatók alkotják, de szép számmal vannak jelen szakemberek és kiállítók is. A különböző előadások és bemutatók során a kutatók megtanulják, hogyan fedezzék fel minél alaposabban és osszák meg minél eredményesebben a családtörténetüket a legújabb technológiák és változatos módszerek segítségével. További részletek a RootsTech.org oldalon olvashatók.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.