Sajtóközlemény

Dallin H. Oaks eldert kitüntetik a vallásszabadság támogatásáért

Dallin H. Oaks elder, Az Utolsó­ Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Tizenkét Apostol Kvórumának tagja, az általa a legbefolyásosabb hallgatóságnak minősített közönséghez intézett beszédében arra buzdított minden embert, hitvallástól függetlenül, hogy fogjanak össze és „vállvetve haladjanak egy közös úton” annak érdekében, hogy megerősítsék és megvédjék a vallásszabadságot (teljes átirat megtekintése).

„A vallás szabad gyakorlása alapvető polgári szabadság, mivel az Istenbe és az Ő tanításaiba vetett hit, valamint a val­lás aktív gyakorlása az élet legalapvetőbb irányító igazságai” – mondta Oaks elder.

A New Yorkban elhangzott csütörtöki beszédét Oaks elder több mint 500 emberhez intézte, akik között számos felekezet egyházi vezetői is helyet foglaltak. Az esemény a Becket Alapítvány a Vallásszabadságért nevű közérdekű szervezet által támogatott, évente megrendezésre kerülő díjátadó ünnepség, mely szervezet a vallási tradíciók szabad kifejezésre juttatásának védelmére kötelezte el magát.

Oaks eldernek átnyújtották a nagynevű Canterbury érdemérmet a vallásszabadság ügyének egész életen át tartó előmozdításáért. Az érdemérem azokat az egyéneket ismeri el, akik a vallásszabadság védelme érdekében bizonyságot tettek bátorságukról, és a Canterbury székesegyház nevét viseli, ahol Thomas Becket kiállt a vallásszabadság védelméért II. Henrik angol királlyal szemben.

Az elismerést Francis George bíboros, Chicago érseke adta át Oaks eldernek. „Drága barátaim! Ma este a törvényünkbe foglalt vallásszabadság védelmezőinek egyik nagyszerű vezetője előtt tisztelgünk – jelentette ki George bíboros. – Az elmúlt években a katolikusok és Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai egyre gyakrabban álltak egymás mellett a köztereken annak érdekében, hogy megvédjék az emberi életet és méltóságot. E közös tantételekhez és gondokhoz fűződő együttműködés révén ismertem meg [Oaks eldert].”

George bíboros azt is hozzátette, hogy az olyan emberek, mint Oaks elder, teszik őt képessé arra, hogy bizakodó maradjon az amerikai vallásszabadság jövőjét illetően.

Robert P. George, a Princeton Egyetem professzora, aki a Becket Alapítvány igazgatói tanácsában tevékenykedik, hasonló érzéseknek adott hangot egy interjúban. Azt mondta: „Ez egy különleges est, mivel egy nagyszerű férfi előtt tisztelgünk, aki nemcsak UNSZ vezető, hanem amerikai vezető is.” Robert George elismerését fejezte ki Oaks eldernek, hogy példát mutat neki, a katolikusoknak és az evangélikusoknak, valamint más felekezetek tagjainak, akik nemcsak kiváló ítélőképessége és jogászi vezetői képessége miatt néznek fel Oaks elderre, hanem Isten iránti hatalmas szeretete és azon nagyszerű tanúsága miatt is, melyet Isten férfijaként mutat.

Oaks elder elmondta a jelenlévőknek, hogy az elmúlt fél évszázad folyamán az erre irányuló kutatások a vallás szerepének hanyatlását mutatták ki az amerikaiak között. „Ugyanebben az időszakban meggyengülni látszik a vallás szabad gyakorlásának általános megbecsülése is – mondta Oaks elder. – Vitathatatlanul ostrom alatt áll a politikai korrektség erőivel szemben, melyek más prioritásokkal cserélnék fel azt.”

Oaks elder elmondása szerint „hosszú távon a vallásszabadság életképessége a társadalmi támogatásra és megértésre kell, hogy hagyatkozzon.” Hangot adott aggodalmának, miszerint a legfrissebb felmérések kimutatták, hogy a 30 év alatti amerikai felnőtt lakosság az, akik a legkevésbé törődnek a vallásszabadsággal, és csak kis százalékuk gondolja úgy, hogy a vallásszabadság korlátozása a következő 5 évben fokozódni fog. „Nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a felnövekvő nemzedék oktatására” – jelentette ki Oaks elder.

A vallásszabadság védelmének bátorító jelei

Oaks elder azt mondta, hogy bár negatív trendek is léteznek a vallásszabadsággal kapcsolatosan, vannak azért pozitív, bátorító jelek is, beleértve a Becket Alapítvány a Vallásszabadságért sikeres munkáját, valamint számos befolyásos egyházi vezető pártfogását, beleértve a Katolikus Püspökök Egyesült Államokbeli Konferenciáját és Rick Warren lelkészt is, akitől a következőt idézte Oaks elder: „A vallásszabadság a következő évtized polgárjogi problémája lesz.”

Oaks elder azt is elmondta, hogy vannak biztató jelek, melyek szerint az amerikai népesség ráébred a vallásszabadság megerősítésének fontosságára, valamint létezik egy friss felmérés, mely szerint az amerikaiak egynegyede úgy véli, hogy a vallás a legfenyegetettebb az Első Alkotmánymódosítás szabadságjogai közül.

William P. Mumma, a Becket Alapítvány elnöke egy interjú alkalmával elmondta, hogy a mormonok és más egyházak tagjai felekezetközi törekvéseinek köszönhetően bizakodó a vallásszabadság ügyét illetően.

Mumma a díjátadó keretében tartott vacsorát megelőzően kijelentette: „A mormon egyházzal és a katolikus egyházzal kapcsolatos tapasztalatok általános képet adnak arról, hogy mi is történik az országban. Ki gondolta volna még 15-20 évvel ezelőtt, hogy Dolan bíboros és az UNSZ egyház tagjai rendszeresen, barátságban és együttműködésben fognak találkozni? Közös célok elérésére törekszünk, melyek lényegében a vallásszabadság védelmezésére irányulnak. Nem csak a katolikusok és a mormonok, hanem minden amerikai számára. Ez igen biztató irányvonal.”

George elmondta, hogy a vallásszabadság világméretű fenyegetettsége miatt fontos emlékezni arra, hogy ez „egy nagyon értékes szabadságjog, melyet nehezen vívtak ki, és amely túl könnyen elveszhet, elkophat vagy feláldozható más célok és szándékok érekében. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk.”

A vallásszabadság minden vallásos ember kiváltsága, az ellentétes vélemények tiszteletben tartása pedig kulcsfontosságú

A nagymértékben növekvő számú, magukat vallásosnak tartó, azonban egyik felekezethez sem tartozó emberek kapcsán Oaks elder elmondta: „A vallásszabadságnak nem szabad olyan színben felntűnnie, mintha csupán az egyházak érdekeit szolgálná, hanem minden vallásos ember védelmeként kell rá tekinteni, akár járul szervezeti tagság és viselkedési norma a hitelveikhez, akár nem.”

Oaks elder arra buzdította a vallásos embereket és intézményeket, hogy „álljunk ki azon alkotmányos jogunk mellett, hogy gyakorolhassuk a hitünket, és kifejezésre juttathassuk meggyőződésünket a köztereken és igazságszolgáltatás épületeiben”. Arra is felhívta a vallásszabadság védelmezőinek figyelmét, hogy kövessék Jézus Krisztus példáját szem előtt tartva, hogy „ügyünk igazsága nem mentesít bennünket az eltérő nézeteket képviselők tiszteletbent tartásának kötelessége alól”.

Tekintse meg Oaks elder beszédének teljes átiratát és az eseményhez tartozó B-roll-t és SOT-ket.

B-roll és SOT-k - Francis George bíboros és Dallin H. Oaks elder (A letöltéshez kattintson ide.)

 

http://www.mormonnewsroom.org/article/elder-oaks-becket-fund-canterbury-medal

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.