Sajtóközlemény

Egy apostol köszönetet mondott Kuvaitnak, amiért az hivatalosan elismerte az egyházat

Februárban – 40 év óta először – Kuvait hivatalosan is elismert egy vallási szervezetet. Ez a szervezet nem más, mint Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza.

Quentin L. Cook elder a Tizenkét Apostol Kvórumából és a felesége, Mary, 2019. június 10-én kormányzati vezetőkkel és utolsó napi szentekkel találkozott Kuvaitvárosban, hogy kifejezzék az Első Elnökség háláját e fontos mérföldkő eléréséért.

„Hihetetlenül hálásak vagyunk a nyilvánvaló kulcsszerepéért, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elismerésében játszott – mondta Cook elder a Fareed Emadival, a Mérséklést Elősegítő Legfelsőbb Bizottság általános titkárával tartott találkozón a Vallásügyi Minisztériumban. – Nagyszerű alkalom ez a számunkra, igen elégedettek vagyunk. Értékeljük a barátságot és szeretnénk megfelelni. Jó állampolgárok, jó szomszédok és jó barátok leszünk. […] Kellemesen érezzük magunkat olyan, különböző hitet valló emberek társaságában, akik felelősséggel tartoznak Istennek.”

         Cook elder egy bőrkötéses, arab nyelvű Mormon könyvét és egy kisméretű, ónból készült kézikocsis pionír szobrot ajándékozott Fareed úrnak. Terry Harradine püspök, az egyház kuvaiti gyülekezetének vezetője a Szentek című könyv első kötetének egy keménykötéses példányával ajándékozta meg a kormányzati vezetőt, amelyet a gyülekezet minden tagja aláírt.

Fareed úr elmondása szerint a Vallásügyi Minisztérium az iszlám és Mohamed próféta azon tanításai miatt ismerte el az egyházat, amelyek a békességben töltött életre való vágyra összpontosítanak. „A vallásunk megtanította nekünk, hogy miként kezeljünk és tiszteljünk másokat” – mondta.

Az egyház hivatalos elismertsége szigorúan tiltja a kuvaiti muszlimok körében való térítést és a megkeresztelésüket.

       

 Egy június 9-én, vasárnap, a kuvaiti gyülekezet tagjaival tartott áhítaton Cook elder annak a gyakorlati és „rendkívül jelentőségteljes” előnyeiről beszélt, amikor egy kormány elismer egy egyházat. Elmondása szerint ezek közé tartozik, hogy egyházként nyithatnak bankszámlát, ingatlant bérelhetnek vagy birtokolhatnak, és vízumkérvényt nyújthatnak be az emberbaráti szolgálat önkéntesei számára.

      „Mindez bizonyos értelemben egyszerűnek tűnhet, [azonban] ez nem csekélység – mondta Cook elder, aki a megelőző héten Jeruzsálemben és Görögországban tett látogatását követően állt meg Kuvaitban. – Hatalmas a különbség aközött, amikor szívesen látnak és amikor nem. Fontos, hogy rendelkezésünkre álljanak egy a kormányzati törvények által elismert jogi személy jellemzői ott, ahol hódolunk és ahol élünk.”

 Kuvaitban Cook elder és nővér a kuvaiti királyi család egy rangidős tagjával, Őkegyelme Sheikha Intisar Salem al-Ali al-Sabah-hal is találkozott. Hétfő este Cook elder és más férfiak – köztük helyi vallásközi vezetőkkel – összegyűltek egy hagyományos diwaniya találkozóra, amely az Öböl-menti arab férfiak társadalmi életének fontos tényezője. Cook nővér és más nők szintén összegyűltek barátkozás céljából.

Vasárnap Cook elder egy úrvacsorai gyűlés keretén belül 125 katonához szólt az Arifjan Katonai Táborban, az Amerikai Egyesült Államok Kuvaitváros melletti támaszpontján.

    „Így, hogy itt vagyunk, gyakran elszigetelve érezhetjük magunkat sok mindentől, ami összeköt bennünket, és az evangéliumhoz kapcsol minket – vagy legalábbis így érezhetitek – mondta az USA hadseregének utolsó napi szent lelkésze, Joshua Sharp. – Számos olyan kísértéssel és lehetőséggel találjátok itt szembe magatokat, amelyek odahaza nem állnának elő. Aztán azok a dolgok, melyekre itt nincs lehetőség. Nem tudtok olyan könnyen eljutni a templomba, mint sokan mások.. Habár vasárnap részt veszünk istentiszteleten, azt teljesen más körülmények között tesszük. Ezért az, hogy ilyen személyesen és bensőségesen lehettünk együtt az Úr egy apostolával, nagyon erőteljes élmény volt és nagyszerű módon emelte fel a katonákat.”

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egy világméretű szervezet, amely több mint 16 millió tagot számlál, akik több mint 30 000 gyülekezetet alkotnak. Az egyház anyagai 188 nyelven érhetőek el. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának közel 300 tagja lakik és dolgozik Kuvaitban – világszerte sok országból érkeznek oda. A kormánytól kapott hivatalos elismerés lehetővé teszi a helyi vezetők számára az egyháztagok szükségleteinek jobb kiszolgálását Kuvaitban.

Jeffrey R. Holland elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja 2011-ben szentelte fel Kuvaitot Jézus Kriszus visszaállított egyháza evangéliumának áldásaira.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.