Téma

Egyházközség

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza gyülekezetei földrajzilag vannak megszervezve, és az egyháztagok az otthonukhoz legközelebb eső istentiszteleteket látogatják. Minden egyháztag egy adott egyházközségbe vagy gyülekezetbe tartozik. Az egyházközség nem hivatásos vezetőjét püspöknek nevezik. A püspök a gyülekezet tagjai közül kerül ki, és önkéntes alapon, fizetség nélkül szolgál ebben a tisztségben.

Minden egyházközség életkor szerinti bontásban órákat és tevékenységeket tart, például gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek. Az egyházközség igazgatásához és a tagok szükségleteinek kielégítéséhez szükséges jelentős idő és erőfeszítés maguktól a tagoktól származik. A legtöbb egyháztagot arra kérik a helyi vezetők, hogy konkrét feladatok ellátásával vegyék ki részüket a munkából. A feladatkörök között vannak helyi igazgatási, tanítási vagy szolgálat-központú tisztségek. Ezek a feladatkörök a gyülekezet igényei szerint időről időre változnak.

Az egyházközség tagjai együtt hódolnak vasárnaponként, hét közben pedig tevékenységeket tartanak. Az egyházközség olyan közösség, ahol a mormonok barátságokat köthetnek és támogathatják a többi egyháztagot azon erőfeszítéseikben, hogy Jézus Krisztusnak hódoljanak és Őt kövessék. Minden látogatót szívesen látnak vasárnaponként az istentiszteleten.

Több egyházközség alkot egy cöveket, amely a katolikus egyházmegyéhez hasonlítható. A cövek vezetőjét cövekelnöknek nevezik. Olyan területeken, ahol kevesebb az egyháztag, az utolsó napi szentek cövekek és egyházközségek helyett kerületekbe és gyülekezetekbe szerveződnek. A gyülekezet nem hivatásos vezetőjét, aki szintén nem kap fizetést, gyülekezeti elnöknek nevezik.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.