Téma

Egyháztörténeti könyvtár

Az Egyháztörténeti könyvtár célja Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza történelmének megőrzése és megosztása. Az épület 2009 júniusában nyílt meg, és azóta több ezer látogatót fogadott, akik érdeklődtek hitünk történelme és tagjai iránt.

A 21 000 négyzetméteres épület öt emeletén van nyilvános könyvtár és olvasószoba, valamint a következő történelmi gyűjtemények raktárhelyiségei:

  • 270 000 könyv, füzet, magazin, kézikönyv stb.
  • Eredeti, kiadatlan feljegyzések (naplók, levelezések, jegyzetek stb.) 240 000 darabos gyűjteménye
  • Egyháztagok 3,5 millió pátriárkai áldása
  • 13 000 darabot számláló fényképgyűjtemény
  • 23 000 hang- és videofelvétel

A raktározott dolgok némelyike rendelkezésre áll a nyilvános könyvtárban, az archív raktártermekben tároltak pedig az olvasószobába kérhetők ki. A látogatók gyakran valamilyen könyv vagy tudományos publikáció háttéranyagának kutatására használják ezeket az anyagokat. Mások arra használják az Egyháztörténeti könyvtár gyűjteményét, hogy ismereteket szerezzenek mormon őseikről vagy a Nyugat történelméről.

A modern épületnek kétféle archív tárolóhelyisége van, és ezek úgy lettek kialakítva, hogy védjék a történelmi tárgyi leleteket. A 10 fő tárolóhelyiségben 12,8 Celsius fok hőmérsékletet és 35 százalékos relatív páratartalmat tartanak fenn. Ezenkívül van két különleges terem, ahol mínusz 20 Celsius fokos hőmérsékleten mozgófilmeket, fényképeket és az egyház számára különleges jelentőséggel bíró feljegyzéseket tárolnak.

A nyilvános termek és a tárolóhelyiségek mellett az új épület teret biztosít a konzerváláshoz, a gyűjteményfejlesztéshez és a kutatáshoz is. Az egyház megőrzésre irányuló erőfeszítései évente 300–500 könyvre és dokumentumra, valamint 3–4 ezer hangfelvételre terjednek ki. A gyűjteményfejlesztés személyzete évente 500–700 új gyűjteményt szerez be és katalogizál, köztük 6000 kiadványt. Az új épület mindezek mellett irodahelyiségeket biztosít a történelmi helyekért, a webes felületek tartalmáért, valamint a Joseph Smith Papers (Joseph Smith iratokhoz) hasonló kiadványokért felelős alkalmazottaknak és önkénteseknek.

Az Egyháztörténeti könyvtár ezüst minősítést kapott a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED, Energia- és Környezettervezési Vezetőség) szervezetétől. E „zöld” minősítés úgy érdemelhető ki, ha egy épület kevés fűtőanyagot és elektromosságot használ, jó kilátást biztosít azzal, hogy az emberek munkaterületéhez közel vannak az ablakai, viszonylag közel van a tömegközlekedéshez, helyileg előállított és újrahasznosítható termékeket használ, illetve kevés olyan gázt bocsát ki, amely károsíthatja az emberek egészségét.


 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.