Sajtóközlemény

Életeket megváltoztató központok

Az utóbbi években rengeteg embert kényszerített otthona elhagyására háború, üldöztetés vagy természeti katasztrófa. Sokszor ráadásul olyan hirtelen kell menekülniük, hogy idejük vagy módjuk sincs magukkal vinni azt, ami az övék.

Hajléktalanul és gyakran pénztelenül érkezni egy idegen országba nagyon ijesztő és magányos élmény. „Az a két dolog, amire egy álláson kívül a leginkább szükségük van, az őszinte barátság és az angol nyelvtudás” – hívta fel a figyelmet Kent Miller, aki önkéntesként dolgozik London Peckham városrészében, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza által fenntartott Friendship Centre fizikai és virtuális falai között.

FriendshipCentre_03
FriendshipCentre_03
A peckhami Friendship Centre Angliában, London délkeleti részén2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Az újkori szentírások – jelen esetben a Tan és szövetségek 81:5 – arra intenek bennünket, hogy segítsük a gyengéket, emeljük fel a lecsüggesztett kezeket, és erősítsük meg az ellankadt térdeket. Ennek megfelelően az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat, vagyis az egyház emberbaráti szervezete által létrehozott központ, valamint az Európa más városaiban megtalálható társai, olyan helyet nyújtanak a menekülteknek, ahol új barátokkal találkoznak, az integrációjukon dolgoznak, új készségeket sajátítanak el és egy közösség tagjaivá válnak. Ezek a helyi és nemzetközi önkéntesek által üzemeltetett intézmények további segélyszervezetekkel, valamint állami és magánszervezetekkel együttműködve segítenek kielégíteni számos Európába érkező menekült és bevándorló szükségleteit.

Az első ilyen hely Athénban nyílt meg 2018 februárjában, hogy görög- és angoltanítást, főzőleckéket, művészeti és zeneórákat, valamint készségfejlesztést biztosítson.

FriendshipCentre_01
FriendshipCentre_01
Miller elder és nővér, a peckhami Friendship Centre önkéntesei (Anglia)2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

A római központ 2018 májusában, az Episzkopális Egyházzal együttműködve nyílt meg, és hetente 25 menekültnek nyújtott szolgáltatásokat. 2019 márciusára már közel 500 résztvevőjük volt hetente, akiknek olasz, angol és francia nyelvórákat, valamint életvezetési és álláskeresési képzéseket tartottak.

Még a járvány előtt hasonló centrumok nyíltak a londoni Peckhamben és Wembley-ben is, ahol English Connect (EC), alapfokú számítógépes készségek, alkalmazott képzés és munkavállalói tanácsadás témájú kurzusokat kínáltak, illetve az iskolás korú gyermekek heti korrepetálására is heti lehetőség nyílt.

Emellett jogi tanácsadás és dokumentumokkal kapcsolatos segítségnyújtás is elérhető volt.

Friendshipcentre_02
Friendshipcentre_02
Barney elder és nővér, a római Friendship Centre önkéntesei (Olaszország)2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Azonban a Covid19-világjárvány miatt a központok 2020 első felében kénytelenek voltak bezárni a kapuikat. Jelenleg az Egyesült Királyság területén lévő intézmények szervezésében az önkéntesek online órákat tartanak otthonról. Az egész világról vannak tanulóik, akik a wembley-i központ vezetője, Nelson Hafen szerint „összebarátkoznak egymással és az oktatóikkal, miközben együtt tanulnak”.

FriendshipCentre_04

„Amikor Katherine belevágott az EC kurzusba, már két éve takarítóként dolgozott Angliában” – mesélte az egyik menekültről Peggy Powell, aki a peckhami Friendship Centre önkéntes oktatója. Miután segített Katherine-nek tanulni és karriercélokat kitűzni, a fiatal nőnek sikerült ideiglenes pedagógiai asszisztensként munkába állnia.

Tiszta istentisztelet ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól – írja a Jakab 1:27, és ezen intézmények lényege a menekültek életének szolgálat általi megváltoztatása ebben a szellemben. A szolgálat járulékos eredménye ugyanakkor az önkéntesek életének megváltoztatása is. „Az, hogy itt korrepetáltam, többféleképpen áldott meg engem, mint amennyit fel tudnék sorolni” – fogalmazta meg egy másik önkéntes oktató, Gaylene Bickmore.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.