Sajtóközlemény

Erőre lelni Krisztusban és kapcsolatokban: a Függőségből való felépülési program

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Függőségből való felépülési programja (FVFP) segít a függőség vagy kényszeres viselkedés leküzdését eredményező munka iránt érdeklődnek reményre lelni abban, hogy a felépülés a járvány idején is lehetséges.

„A függőség másik oldalán ott a remény, a gyógyulás és a boldogság – mondja Karen, az FVFP egyik résztvevője, aki drogfüggőségből épül fel. – Igazán hálás vagyok, hogy részem volt ebben az élményben, hiszen egy olyan kapcsolatot eredményezett köztem és Jézus Krisztus között, amiről soha nem gondoltam volna, hogy lehetséges.”

Addiction Recovery 01
Addiction Recovery 01
Minden héten megközelítőleg 2800 FVFP-gyűlést tartanak 30 különböző országban és 17 különböző nyelven. Tartanak gyűléseket személyesen és virtuálisan is.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Karen küzdelme a függőséggel akkor kezdődött, amikor ápolóként dolgozott és egyetemre járt. „Egy vetélésem is volt, ami után narkotikus fájdalomcsillapítót írtak fel nekem. Ekkor jöttem rá, hogy ezek a szerek a hangulatomat is javítják, nem csak a testi fájdalmat csillapították.”

Karen belezuhant a függőség spiráljába és fájdalomcsillapítókat kezdett lopni a munkahelyéről. Akkor lépett a felépüléshez vezető útra, amikor rajtakapták és elveszítette az állását. A felépülése során FVFP-gyűléseken vett részt.

„Minden bizonnyal a függőségből való felépülési gyűlések játszották a legnagyobb szerepet a felépülésemben – meséli Karen. – Az, hogy ott ültem és más emberek történeteit hallgattam, mert nagyon sok jó, függőséggel küzdő ember volt ott, és láttam a sikereiket, az reményt adott, hogy én is jobban lehetek.

Miközben rendszeresen látogattam a gyűléseket, éreztem a gyógyulás hatalmát. Ma már teljesen más ember vagyok, mint aki akkor voltam, amikor ez történt. Tudom, hogy Jézus Krisztusnak köszönhetően nem kell hogy az határozzon meg, amit akkor régen tettem, és hogy jó ember vagyok. Éreztem az Ő szeretetét. Éreztem, ahogy belép az életembe és megváltoztatja azt, aki vagyok.”

Miről szól az egyház Függőségből való felépülési programja?
Az egyház Függőségből való felépülési programja támogatást és biztonságos helyet nyújt azoknak, akik függőség vagy kényszeres viselkedés leküzdésén dolgoznak. A program olyan támogatócsoportokból áll, amelyek egy 12 lépéses evangéliumi keretrendszerű megközelítést követnek. Minden csoport a felépülésükön dolgozó résztvevőkből, FVFP szolgálati misszionáriusokból és olyan moderátorokból áll, akik maguk is felépülésre és gyógyulásra leltek a Függőségből való felépülési program által. Külön csoportok állnak rendelkezésre azok számára, akik általános függőségekkel és pornográfiával küszködnek. Házastársak és családtagok számára is léteznek támogatócsoportok.

Addiction Recovery 02
Addiction Recovery 02
Minden FVFP-csoport a felépülésükön dolgozó résztvevőkből, FVFP szolgálati misszionáriusokból és olyan moderátorokból áll, akik maguk is felépülésre és gyógyulásra leltek a Függőségből való felépülési program által.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo


„A társadalomban és különösképpen az egyházban nagyfokú szégyen és megbélyegzés övezi a függőséget és a kényszeres viselkedést. Következésképpen az emberek csendben szenvednek és ez összetöri a szívemet” – mondja Ben Erwin, a Családsegítő Szolgáltatások terapeutája és a Függőségből való felépülési program igazgatója. „A Függőségből való felépülési program egy olyan biztonságos helyet biztosít, ahol bárki elfogadásra, együttérzésre, segítségre, igazságra és gyógyulásra lelhet. Amikor besétálsz a függőségből való felépülési program egy gyűlésére, akkor az emberek nem ítélkeznek, nem bámulnak meg vagy néznek rád megvető tekintettel, hanem melegen üdvözölnek téged. Örülnek, hogy eljöttél, és meg fognak hívni, hogy máskor is visszatérj közéjük.”

Virtuális és személyes gyűlések
Minden héten megközelítőleg 2800 FVFP-gyűlést tartanak 30 különböző országban és 17 különböző nyelven. Ilyen gyűléseket tartanak személyesen és virtuálisan is. Aki nem talál ilyen gyűlést a lakóhelye közelében, vagy ha kényelmesebbnek érzi a virtuális részvételt, akkor csatlakozhat egy telefonos vagy Zoom-gyűléshez is.

„Eredetileg személyesen találkoztunk, de a Covid19 miatt megnöveltük és kibővítettük az online gyűléseket, amihez az emberek Zoomon keresztül csatlakozhatnak – vázolja Erwin. – A pandémia alatt kényszerűségből tartottunk virtuális gyűléseket, de ezek számos előnnyel is járnak. Ha nincs gyűlés a területeden, akkor csatlakozhatsz egy másik város gyűléséhez. Ha kényelmesebbnek érzed a névtelen csatlakozást, ezt is megteheted virtuálisan.

A virtuális gyűlések további lehetőséget biztosítanak az első lépés megtételére. Mindig az első gyűlés a legijesztőbb, ez mindig a legnehezebb, de ha gyakorolsz egy kis hitet, csatlakozni tudsz egy híváshoz. Nem kell a valódi nevedet mondanod. Elmehetsz, beülhetsz, részt vehetsz, hallgathatsz, megfigyelhetsz és érezheted a Lelket.”

Kapcsolatteremtés a Szabadítóval
Az egyház Függőségből való felépülési programja kapcsolatok kiépítéséről és egymás támogatásáról szól a függőség leküzdésében, ugyanakkor a Szabadító Jézus Krisztussal való kapcsolatteremtést is jelenti. Ő segíteni akar nekünk a próbatételeinkben, és Ő a gyógyulás forrása.

„A Szabadító pontosan tudatában van a próbatételeinknek és küzdelmeinknek. Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az Ő nevében ott van Ő is – idézi fel az igazgató. – Amikor összegyűlünk egymás támogatására abban, hogy Őáltala felülkerekedjünk ezen a kihíváson, akkor tapasztalatom szerint Ő is ott van velünk.”

Látogass el az addictionrecovery.ChurchofJesusChrist.org oldalra és keress virtuális vagy személyes gyűléseket. A weboldalon reményteli történeteket, rövidfilmeket, valamint a támogatócsoportokkal kapcsolatos kalauzokat is találsz. Felvett gyűléseket is meghallgathatsz podcastek formájában, hogy megtudd, milyenek is ezek a gyűlések.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.