Sajtóközlemény

FamilySearch: Már 8 milliárd név

A FamilySearch, amely a világ legnagyobb genealógiai szolgáltatója, újabb mérföldkőhöz ért, és most már nyolcmilliárd név áll rendelkezésre a kereshető adatbázisában. Ez a szám majdnem megegyezik a Föld jelenlegi lélekszámával, és elég valószínű, hogy néhányan közülük a rokonaid. Szinte minden országból vannak feljegyzések.

„Minden földrészen élnek olyan emberek, akik Európába vezetik vissza az őseiket – mondja Torsten Kux, a Családtörténeti Osztály európai területi vezetője –, és mostanra minden korábbinál több módon tudnak rájuk bukkanni.”

Azonban ez a mérföldkő csak „technikai újdonságok megjelenése, más szervezetekkel való együttműködés, és majdnem félmillió önkéntes segítsége” révén volt elérhető.

A FamilySearch genealógiai főigazgatója, David Rencher megjegyzi, hogy „minden új feljegyzéssel lehetőség nyílik egy hiányzó összeköttetés megtalálására a családfán. És ez elégedettséggel tölti el az ember lelkét.”

Ezt az érzést Anne-Mette Broberg Paulsen maga is megtapasztalta. 1984-ben csatlakozott Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházához, mely egyház nagy hangsúlyt fektet a családra, és hisz abban, hogy templomi ígéretek és szertartások által egymáshoz köthetők – avagy „pecsételhetők” – a családtagok. A rákövetkező évben Mette 600 kilométert utazott a barátaival azért, hogy részt vegyen a Svédországi Stockholm templom megnyitásán és felszentelésén. Ekkor lépett be először az egyház egyik templomába, és ez csak fokozta az öröksége megismerésére irányuló vágyakozását.

Mette irigyelte azokat a barátait, akiknek a tizenötödik századig visszavezetett családtörténeti könyvük volt, és az egyik munkatársát, akinek az otthonában az ősei fenséges arcképei voltak kitéve. Apai oldalról nagyon keveset tudott: mindössze annyit, hogy a Broberg svéd vezetéknév, miközben az apja Grönlandról származott. Sóvárgott megismerni az örökségét. Tudni szerette volna, kik voltak az ősei, honnan jöttek, milyenek voltak, és hasonlít-e hozzájuk.

FH2.jpg
Mette két családtörténeti könyvével a kezében© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 Ezzel a nagyon kevés információval hozzálátott az öröksége felfedezéséhez. A Broberg család hat nemzedékét sikerült megtalálnia Grönlandon, de onnantól semmit. A grönlandi levéltár szerint a nagyapjának az ükapja, Nils Wilhelm Broberg, Svédországban született 1741 körül. Feleségével és öt gyermekével együtt 1774-ben vándorolt ki Grönlandra, ahol 1820-ban halt meg. Csakhogy vajon Svédország mely vidékéről származott?

Mette sok éven át próbált rátalálni Nils szülőhelyére. 2013 augusztusában, miután a fia, Sebastian elutazott, hogy az egyház önkéntes misszionáriusaként szolgáljon, Mette búskomorrá vált. Az elméjében magával vitatkozva végül így szólt: „Sajnálhatod is magad, vagy inkább megkeresheted Nils Wilhelm Broberget a laptopodon.” Az utóbbi mellett döntött.

FH1.jpg
Mette és a fia, Paulsen elder, az egyik ősük, Balthasar Moser von Filseck (1525–1595) arcképével© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
   A számítógépén keresve hirtelen hevesen kezdett el verni a szíve. Alig hitte, ami a szeme elé tárult: végre feketén-fehéren ott volt előtte leírva Nils Wilhelm Broberg svédországi szülőhelye! Az élmény hihetetlen volt! Azonnal elfeledkezett minden gondjáról, és nekilátott kikutatni hajdanvolt rokonait. Nem is sejtette, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa. Egy svéd történész segítségével sok őséről talált feljegyzéseket; néhányan XII. Károly svéd király barátai voltak. Végre valóra vált az álma, hogy felfedezze a saját családfáját.

„Mivel hetente új nevek és feljegyzések milliói kerülnek be a FamilySearch gyűjteményébe, most már rajtad múlik, hogy többet tudj meg a családodról” – mondja Kux.

És hogy miként tudhatunk meg mi is többet a saját örökségünkről? Amint az Mette számára is kiderült, a kitartás kifizetődő. Ez a felfedezőút elkezdődhet azzal, hogy rákattintasz a FamilySearch.org-ra, a világ legnagyobb családtörténeti honlapjára, amely 8 milliárdnál is több feljegyzést tartalmaz.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.