Téma

Genealógia

A genealógia – az ősök és a családtörténet tanulmányozása – a világ egyik legnépszerűbb hobbija. Az emberek minden vallásból és nemzetből szeretik felfedezni, hogy honnan származnak. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai számára azonban a családtörténet megismerése többet jelent alkalmi fellángolásnál. Az utolsó napi szentek hite szerint a családok ez után az élet után is együtt lehetnek. Fontos tehát minden családtaggal megerősíteni a családi kapcsolatokat, az élőkkel és azokkal is, akik már meghaltak.

Az utolsó napi szentek hite szerint a családok örök egyesítése szent pecsételő szertartások által lehetséges, amelyekre templomokban kerül sor. Ezek a templomi szertartások helyettes által azokért is elvégezhetők, akik már meghaltak. A mormonok által végzett genealógiai vagy családtörténeti kutatás szükséges előfutára a halottakért végzett templomi munkának. Az utolsó napi szentek hite szerint a halottak választhatnak, hogy elfogadják vagy elutasítják az értük elvégzett szolgálatot.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1894 óta időt és forrásokat biztosít a genealógiai szempontból fontos feljegyzések összegyűjtésére és megosztására. Állami levéltárakkal, egyházakkal és könyvtárakkal való együttműködésének köszönhetően az egyház létrehozta a világ legnagyobb családi feljegyzés gyűjteményét, amely több mint 3 milliárd elhunytról szolgál információval. Ez az erőfeszítés eredetileg a Utahi Genealógiai Társaságon keresztül folyt, most pedig a FamilySearch támogatja, mely az egyház által szponzorált non-profit szervezet.

A FamilySearch 100 országból származó információhoz biztosít hozzáférést; születési-, házassági- és elhalálozási anyakönyvi kivonatokat, népszámlálási adatokat, örökösödési és végrendeleti feljegyzéseket, földhivatali és más papírokat is beleértve ebbe. Ezek a feljegyzések ingyenesen nyilvános rendelkezésre állnak a FamilySearch.org honlapon, a Salt Lake Cityben található világhírű Családtörténeti Könyvtáron, valamint 126 országban található 4600 helyi családtörténeti központon keresztül.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.