Sajtóközlemény

Hatmilliárd forintnyi adomány a Covid19 elleni küzdelemre

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat jelenleg a legnagyobb, magánszektorhoz tartozó támogatója az UNICEF ACT Accelerator és COVAX programjainak

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezete bejelentette, hogy 20 millió amerikai dollárral (mintegy hatmilliárd forinttal) támogatja az UNICEF globális erőfeszítéseit a Covid19 elleni küzdelemben.

Ez a felajánlás kiegészíti az egyház 2020-ban nyújtott 3 millió dolláros adományát, amellyel az UNICEF akkori sürgősségi válaszintézkedéseit – többek között vízellátást, illetve szennyvízkezelési és higiéniai projekteket – támogatatta.

A jelenlegi támogatás az UNICEF azon történelmi jelentőségű kezdeményezését segíti, amelynek keretében 2021 végéig kétmilliárd adag Covid19-vakcina beszerzését és kiszállítását végzik el a COVAX-ban részt vevő 196 országban és gazdasági térségben. Ezek az oltások az egészségügyi és szociális munkások, illetve a magas kockázati csoportokba tartozók védelmét fogják szolgálni.

Az adomány támogatja emellett az UNICEF kezdeményezését az országok hűtöttáru-szállítmányozási hálózatának és ellátási láncainak megerősítésére, az egészségügyi dolgozók képzésére, az álhírekre való reagálásra, illetve a védőoltásokba és az azokat biztosító egészségügyi rendszerekbe vetett bizalom építésére.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálattól kapott adomány a legnagyobb felajánlás, amelyben a szervezet mindezidáig bármelyik magánszektorhoz tartozó partnerétől a COVAX-szal összefüggésben részesült.

„A Covid19 az első valóban világméretű vészhelyzet, amelyet a saját életünk során tapasztaltunk. Bárhol is éljünk, ez a világjárvány minden emberi életre hatással van, beleértve a gyermekeket is. Soha nem volt még ennyire fontos, hogy együtt dolgozzunk” – emelte ki Fore.

Az UNICEF-nek egyedülálló tapasztalatai vannak a védőoltások beszerzése és kiszállítása terén, illetve a helyi együttműködések kiaknázásában, és ezekre a védőoltásokkal kapcsolatos igény és elfogadás kiépítésében is épít. A szervezet válaszintézkedéseinek célja a pandémia végetértének elősegítése, illetve a gyermekek életének minél kisebb mértékű megbolygatása azáltal, hogy szerte a világon megvédik az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozókat, beleértve az oktatókat és a gondozókat is.

Az UNICEF ügyvezető igazgatója reméli, hogy a nagylelkű adomány arra ösztönöz majd más szervezeteket, vállalatokat és egyéneket is, hogy segítsenek biztosítani a Covid19-védőoltásokhoz való hozzáférés lehetőségét mindenki számára.

Az egyház részéről a világi ügyekért felelős vezető, Gérald Caussé elnöklő püspök nyilatkozott az adomány kapcsán: „Hálásak vagyunk az UNICEF csapatáért és magáért a szervezetért. Rengeteget tesznek a gyermekekről és szüleikről való gondoskodásért, és segítenek nekik az alapvető szükségleteik kielégítésében, illetve a lehetőségeikben való kiteljesedésben. Amint egyre több felnőttet oltanak be a kiszolgáltatott közösségekben, újraindulhatnak a rászoruló gyermekek szempontjából létfontosságú egészségügyi, élelmezési és oktatási szolgáltatások. Szívből reméljük, hogy nemcsak a világjárványt győzzük majd le, hanem derűsebb jövő vár minden gyermekre és a családjukra.”

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat és az UNICEF USA 2013-ban lépett partnerségre, közösen dolgozva a gyermekek és a családjaik támogatásán az immunizáció, a vészhelyzeti reagálás, illetve a menekültek oktatása és fejlesztése területén.

 

Az UNICEF:

Az UNICEF a világ legnehezebb helyzetben lévő pontjain karolja fel a világ leghátrányosabb helyzetű gyermekeit. 190 országban és területen, mindenhol, minden gyermekért munkálkodunk, hogy egy jobb világot építsünk mindenki számára. Az UNICEF-fel és a gyermekekért végzett munkájukkal kapcsolatos további részletekről a www.unicef.org honlap tájékoztat. További tudnivalók a Covid19-ről a www.unicef.org/coronavirus honlapon találhatók.

A COVAX:

A COVAX az Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator [Covid19-eszközökhöz való hozzáférés meggyorsítása] védőoltásokkal foglalkozó szervezete, egy úttörő világméretű együttműködés a Covid19-tesztek, -kezelések és -vakcinák fejlesztésére, előállítására és általánosan elérhetővé tételére, mely a Gavi, a CEPI (Szövetség a járványügyi felkészültségi fejlesztésekért) és a WHO együttes vezetése alatt működik. Célja a Covid19-védőoltás fejlesztésének és gyártásának felgyorsítása, illetve a méltányos és igazságos hozzáférés biztosítása a világ minden országa számára. Az UNICEF a PAHO Revolving Funddal együttműködésben vezeti az erőfeszítést a Covid19-vakcinák adagjainak beszerzésére és kiszállítására a COVAX Facility megbízásából.

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat:

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezete, eddig 1050 projektet projektet támogatott 152 országban a Covid19-cel összefüggő segítségnyújtás terén. Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat áltlaában is anyagi támogatást nyújt élvonalbeli globális immunizációs partnereinek, akik védőoltásokat szereznek be és szállítanak ki, betegségeket követnek nyomon, járványok kitörésére reagálnak, egészségügyi dolgozókat képeznek, illetve betegségek felszámolására és megsemmisítésére irányuló programok fejlesztésén dolgoznak. Ennek az eredménye több beoltott gyermek, illetve kevesebb haláleset olyan betegségek kapcsán, mint a fekete himlő, a rubeola, az anyasági és újszülöttkori tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a súlyos hasmenés, a tüdőgyulladás és a sárgaláz.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.