Sajtóközlemény

Jézus Krisztus egyháza 32 millió dollárt adományozott a Világélelmezési Programnak

Az adományok döntő fontosságú élelmezési és vészhelyzeti támogatást nyújtanak 1,6 millió ember számára 9 országban és térségben

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 32 millió amerikai dollárt adományozott az ENSZ Világélelmezési Programjának – ez az egyház eddigi legnagyobb egyösszegű adománya valamely jótékonysági szervezet részére –, hogy segítsen megküzdeni azzal, amit a VP „földrengésszerű éhezési válságnak” nevez.

A Világélelmezési Program római központjában tartott szerdai látogatás során L. Todd Budge püspök az Elnöklő Püspökségből átadta az adományt a VP USA elnökének, Barron Segar vezérigazgatónak, valamint Ute Klamertnek, a VP partnerkapcsolati és érdekképviseleti igazgatóhelyettesének.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy együttműködhetünk a Világélelmezési Programmal, mert tudjuk, hogy ételt tudnak juttatni azoknak, akiknek a leginkább szükségük van rá – mondta Budge püspök. – Köszönetet mondunk az utolsó napi szenteknek és az egyház barátainak, akiknek az anyagi áldozatai lehetővé tették ezt az ajándékot. Az ilyen adakozás egy kicsit boldogabbá teszi Isten gyermekeit, és egy kicsit szentebbé mindannyiunkat.”

A Világélelmezési Program az egyház adományát arra fogja használni, hogy élelmet és egyéb döntő fontosságú segítséget nyújtson 1,6 millió embernek a következő kilenc ország és térség legsebezhetőbb lakosai közül: Afganisztán, Dél-Szudán, Etiópia, Északkelet-Nigéria, Haiti, Jemen, Kenya, Kongói Demokratikus Köztársaság és Szomália.

„Ez a rendkívüli adomány Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházától nem is jöhetett volna ennél válságosabb időszakban – mondta David Beasley, a VP ügyvezető igazgatója. – Emberek milliói éheznek. A Világélelmezési Program keményen dolgozik azon, hogy élelmet, segítséget és reményt nyújtson; ez az életmentő hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy ezt megtegyünk.”

Miközben a világméretű élelmiszerválság újabb milliókat taszít éhezésbe, a VP munkája, melyet a kormányzatokkal és a partnereivel karöltve végez, sokak számára létfontosságú mentőöv. Szomáliában például a VP eddig nem látott szintre bővíti az emberbaráti segítségnyújtás mértékét az előre jelzett éhínség elkerülése érdekében. Jemenben a VP élelmiszersegélye elérte az ország lakosságának több mint a felét, és sikerült gátat vetnie az éhezésnek. Mindeközben családok milliói függenek a szervezet élelmezési és megélhetési támogatásaitól Afganisztánban.

„A példátlan világméretű szükség idején hálásak vagyunk Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának ezért a felajánlásért – mondta Segar. – A küldetésünkhöz döntő fontosságú a magánszektor támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a VP bővíthesse az élelmiszer-támogatásokra és az ellenálló képesség javítására irányuló munkáját, ami biztonságot és vigaszt nyújt a családoknak ezekben az emberpróbáló időkben. Biztos vagyok benne, hogy az egyház felajánlása másokat is arra ösztönöz majd, hogy csatlakozzanak a mozgalmunkhoz az éhezés megszüntetésére világszerte.”

Klamert hozzátette: „Hálával fogadjuk ezt a nagylelkű adományt, és szilárdan bízunk azon képességünkben, hogy a segítségével élelmet tudunk majd eljuttatni a legsebezhetőbbek számára, elérve őket a szükség idején, kisegítve őket a bajban, hogy e kihívásokat átvészelve növelhessék az ellenálló képességüket.”

Jelenleg rekordszámú, 345 millió ember néz szembe sürgető élelmezésbiztonsági kihívásokkal, és közülük közel 50 millióan az éhínség küszöbén állnak. Azonnali intézkedés nélkül 2022 végéig mintegy 60 millió gyermeket érint majd az akut alultápláltság veszélye. Az ukrajnai háború továbbgyűrűző világméretű hatása, a más térségekben is fellobbanó konfliktusok, a szélsőséges időjárás és a Covid19-világjárvány társadalmi-gazdasági következményei teljes kétségbeesésbe taszítják a már eddig is kiszolgáltatott embereket.

„Örvendezik a szívem, amikor arra gondolok, hogy ez az adomány segíthet alultáplált gyermekek millióinak – tette hozzá Camille N. Johnson nővér, a felekezet női szervezetének, a Segítőegyletnek a világméretű vezetője. – A gyermekek különleges helyet foglalnak el Jézus szívében. Könnyekre fakad, amikor azt látja, éheznek. És örül még a legkisebb erőfeszítésnek is, ami segíthet nekik. Hatalmas köszönet illeti meg a Világélelmezési Programot és mindazokat, akik bármilyen módon hozzájárulnak ehhez az ügyhöz.”

A Jézus Krisztus egyháza és a Világélelmezési Program közötti együttműködés 2014-ben kezdődött. A VP ügyvezető igazgatója, David Beasley 2019-ben bejárta az egyház jólléti létesítményeit Salt Lake Cityben. A két szervezet közösen dolgozott azon, hogy kipótolja az átmeneti élelmiszerhiányt a Covid19-járvány idején.

Jézus Krisztus egyháza évente mintegy 1 milliárd dollárt fordít a szükséget szenvedőkről való gondoskodásra szerte a világon.

A Világélelmezési Programról

Az ENSZ Világélelmezési Programja a világ legnagyobb emberbaráti szervezete, amely életeket ment vészhelyzetekben, és az élelmezési segítségnyújtás által utat épít a békéhez, a stabilitáshoz és a jóléthez azok számára, akik éppen a konfliktusok, katasztrófák és a klímaváltozás hatásainak elszenvedőiként igyekeznek helyreállítani az életüket.

A Világélelmezési Program USA nevű nonprofit szervezet, amelynek a központja Washington DC-ben található, büszkén támogatja az ENSZ Világélelmezési Programjának a küldetését azáltal, hogy az amerikai döntéshozókat, vállalkozásokat és egyéneket mozgósítja, hogy előremozdítsák ezt a világméretű mozgalmat az éhezés felszámolására. A példamutatásunk és támogatásunk segíti továbbvinni azt az amerikai hagyományt, miszerint világszerte tápláljuk a szükséget szenvedő családokat. Tudj meg többet a Világélelmezési Program USA missziójáról.

Jézus Krisztus egyháza emberbaráti szolgálata

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szolgálata enyhíti a szenvedést, elősegíti az önellátást, és lehetőségeket biztosít a segítségnyújtásra. Követi Jézus Krisztus azon buzdítását, hogy tápláljuk az éhezőket, adjunk inni a szomjazóknak, fogadjuk be a jövevényeket, ruházzuk fel a mezíteleneket, és látogassuk meg a betegeket és a szenvedőket.

Az egyház emberbaráti segítségnyújtási erőfeszítéseit az utolsó napi szentek és az egyház barátainak a nagylelkű felajánlásai és önkéntes munkája teszik lehetővé. Önkéntesek évente több mint egymillió munkanapnyi munkával járulnak hozzá a jólléti kezdeményezésekhez.

Az egyház rasszra, illetve vallási- és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül nyújt segítséget 195 országban és területen segélyezési- és fejlesztési projektek támogatásán keresztül. A segítségnyújtás a személyes felelősség, a közösségi támogatás, az önellátás és a fenntarthatóság alapelveire épül.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.