Téma

Látogatótanító

A látogatótanító olyan nő, akit azzal bíznak meg, hogy őrködjön egy másik nő felett, és segítsen neki abban az utolsó napi szent egyházközségben vagy gyülekezetben, amelyben élnek. Minden nő mellé két látogatótanítót osztanak be, akik legalább havonta egyszer felveszik vele a kapcsolatot, és arra biztatják, hogy továbbra is igyekezzen Jézus Krisztus evangéliuma szerint élni. E rendszeres látogatások alkalmával lelki utasításokat tartalmazó üzenetet is átadnak, amelyet az adott nő szükségleteire vagy gondjaira szabnak. Az üzenetek gyakran további evangéliumi beszélgetésre inspirálják a résztvevőket, és így a nők közösen tanulnak.

„A látogatótanítók a Szabadító nevében szolgálnak. Kezünk az Ő keze, szeretetünk az Ő szeretete, szolgálatunk az Ő szolgálata. A jó látogatótanítók ismerik az általuk látogatott nőtestvéreket. Szeretik és szolgálják őket, és segítenek nekik megismerni az evangéliumot. […] Az otthonok és az életek megerősítésére összpontosítanak. Nincs nagyobb kiváltság annál, mint valaki más felett őrködni és őt erősíteni” – mondta a Segítőegylet általános elnöke, Julie B. Beck.

Elhívásuk lelki jellege mellett a látogatótanítók a gondjaikra bízott nő és családja fizikai szükségleteinek kielégítésében is igyekeznek segíteni. A látogatótanítók például hozhatnak ételt, amikor gyermek születik, vagy segíthetnek a takarításban, ha a látogatott nő beteg.

Az egyházban a legtöbb nőnek lehetősége lesz arra, hogy látogatótanítóként szolgáljon. A látogatótanítói programot a Segítőegylet, vagyis az utolsó napi szent gyülekezetekben működő női szervezet koordinálja.

A látogatótanítást kiegészíti a házitanítás programja, amelyet szintén arra hoztak létre, hogy segítsen gondoskodni az utolsó napi szentek szükségleteiről. Egy házitanító párost két férfi alkot, akik azt a feladatot kapták, hogy a számukra kijelölt otthonokban élő családok összes tagját látogassák meg. 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.