CaringNeed2023_01_240503_v1.png
Sajtóközlemény

Miként törődött Jézus Krisztus egyháza a rászorulókkal 2023-ban

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza arra törekszik, hogy Isten egyre több rászoruló gyermekének nyújtson segítséget. 2023-ban ez a jólléti, önellátási, humanitárius és önkéntes szolgálat több mint 1,3 milliárd dollárnyi kiadást és 6,2 millió önkéntes munkaórát jelentett.

Amint azt a Törődni a rászorulókkal című 2023-as összefoglaló részletezi, az egyház 4119 humanitárius projektje 191 országban és területen áldotta meg az embereket.

„Jézus Krisztus követőiként ezt egyszerre tartjuk kötelességünknek és örömteli kiváltságunknak – mondta az Első Elnökség az összegzésben. – Hálásan köszönjük az egyháztagok, barátok és más megbízható szervezetek önzetlen idő- és pénzbeli hozzájárulásait, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a munka előrehaladjon és bővüljön.”

A világméretű segélyprojektek közül 921 a nők és gyermekek megsegítését, 601 az egészségügyi ellátást, 530 az élelmezésbiztonságot, 415 a vészhelyzeti segítségnyújtást, 374 a hajléktalanok ellátását, 206 pedig a tiszta víz biztosítását célozta meg. A JustServe közel 120 000 új JustServe-felhasználót regisztrált, és több mint 17 500 új JustServe-projektet hozott létre. Mintegy 11 360 jólléti és önellátási misszionárius, valamint sok ezer egyháztag ajánlott fel önkéntes szolgálatot.

„Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy olyan szakmai szervezetekkel dolgozhatunk együtt, amelyek összhangban állnak a jövőképünkkel a rászorulókkal való törődésben – mondta Gérald Caussé, az egyház elnöklő püspöke. – Együttműködéseink segítenek kiterjeszteni az erőfeszítéseink hatását szerte a világon, miközben Jézus Krisztus példáját követve szeretjük és szolgáljuk a felebarátainkat.”

A 43 oldalas összegzés 17 nyelven érhető el a Caring.ChurchofJesusChrist.org oldalon. Az összefoglalóban felsorolt projektek közül számos olyan szervezettel való együttműködés által valósulhat meg, mint a WaterAid, az UNICEF, a World Food Program, a Water for People, a ShelterBox és így tovább.

Segítőegylet vezetésével elindított egy programot, melynek célja az 5 év alatti gyermekek és édesanyjuk egészségének és fejlődésének az elősegítése volt. A kezdeményezés részeként Camille N. Johnson elnök olyan helyszínekre látogatott el a Fülöp-szigeteken, ahol vizsgálták a gyermekek alultápláltsági szintjét, a szülők pedig képzésben és támogatásban részesültek a változatos táplálkozás fontosságáról.

„Szeretnénk erőt adni a családoknak – jegyezte meg Camille N. Johnson, a Segítőegylet általános elnöke. – Sok esetben a szerető szülők nem rendelkeznek elég ismerettel ahhoz, hogy biztosítsák a megfelelő táplálkozást a gyermekeiknek. Nagyobb megértéssel és több rendelkezésre álló forrással jobban fel vannak készülve olyan változtatások bevezetésére, amelyek tartós hatással bírhatnak.”

Az egyház rászorulóknak nyújtott segítségének egy másik figyelemre méltó vonatkozását a Légy a világ világossága!-adományautomaták jelentik. Ezek a célvezérelt automaták lehetővé teszik az embereknek, hogy bizonyos termékeket – például ételt vagy oltásokat – vásároljanak azok számára szerte a világban, akik nehézségekkel szembesülnek. Novembertől decemberig mintegy 600 000 fő látogatott el adományautomatákhoz Ausztráliában, Kanadában, Guatemalában, Mexikóban, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken és az Amerikai Egyesült Államokban, összesen 10,4 millió dollár értékű adományt ajánlva fel.

egy iskola megalapítása Zambiában – sok más jelentős törekvés mellett.

Jézus Krisztus Egyháza továbbra is elkötelezett a próféta, Russell M. Nelson elnök által, az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (NAACP) szervezetével együttműködve megfogalmazott jövőkép megvalósítása mellett. A 2023-ban is folytatódó egyik konkrét kezdeményezés a Tennessee állambeli Memphisben élő csecsemők és anyák támogatására irányul.

A 2022 novemberében indított MyBaby4Me program célja a csecsemőhalálozási arány csökkentése. Megjegyzendő, hogy a város 38126-os irányítószámú területén az egyik legmagasabb a csecsemőhalálozási ráta az Amerikai Egyesült Államokban.

ösztönzi az utolsó napi szenteket és barátokat a hitben, hogy a szükségletek felismerésével, kapcsolatok kiépítésével, tervek készítésével és tapasztalatok megosztásával szolgáljanak másokat a közösségükben. Az összegzés minden egyes szakasza tartalmaz egy Mit tehetek? című részt, hogy segítse az embereket a cselekvésben.

„Hiszünk és bízunk Isten minden gyermeke iránti szeretetében – mondta az Első Elnökség. – Mindenütt vannak jó emberek, akik segítenek Isten szabadító munkájának a megvalósításában, amikor gondoskodnak a felebarátaikról és megvigasztalják őket a szükség idején. Mindenkit hívunk, hogy csatlakozzon hozzánk, miközben szeretettel és szolgálattal nyújtjuk ki kezünket egymás felé, és azért imádkozunk, hogy az Úr továbbra is megáldja ezt a nagyszerű munkát.”

Olvasd el a Törődni a rászorulókkal című 2023-as összefoglalót. (Csak angolul elérhető.)

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.