Téma

Misszionáriusi program

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egyik legismertebb ismertetőjegye a misszionáriusi programja. A világ nagyvárosai százainak és kisebb települések ezreinek utcáin láthatók mormon misszionáriusok.

A misszionáriusi erőfeszítés arra az újszövetségi misszionáriusi módszerre alapoz, amikor párokban szolgálva tanították az evangéliumot és Jézus Krisztus nevében megkeresztelték a hívőket (lásd például Péter és János munkásságát az Apostolok cselekedeteinek könyvében).

Egy időben több mint 80 000 misszionárius szolgál missziót Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában. Legtöbbjük 25 év alatti fiatal, és világszerte több, mint 400 misszióban szolgálnak.

A misszionáriusok lehetnek 18 és 25 év közötti egyedülálló férfiak, 19 év feletti egyedülálló nők, vagy nyugdíjas házaspárok. A misszionáriusok missziójuk alatt ugyanazon nemű társsal dolgoznak, a házaspárok kivételével, akik a házastársukkal. Az egyedülálló férfiak két évig tartó missziót szolgálnak, az egyedülálló nők pedig 18 hónapig tartót.

A misszionáriusok az egyház központjából kapják meg a megbízásukat, és csak olyan országokba küldetnek el, ahol a kormány jóváhagyta az egyház működését. A misszionáriusok nem kérik, hogy mely területre helyezzék őket, és nem tudják előre, hogy meg kell-e majd tanulniuk egy másik nyelvet.

Mielőtt a kijelölt területre utaznának, a misszionáriusok egy rövid időt a világ 17 misszionáriusképző központjának egyikében töltenek. Ott megtanulják, hogyan tanítsák rendezetten és egyértelműen az evangéliumot, és ha szükség van rá, akkor elkezdik megtanulni azon emberek nyelvét, akiket tanítani fognak. A legnagyobb képzési központ a utahi Provóban található, további központok vannak még Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, a Dominikai Köztársaságban, Angliában, Guatemalában, Japánban, Mexikóban, Új-Zélandon, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Spanyolországban és Dél-Koreában.

A férfi misszionáriusokat „elder”, a nőket pedig „nővér” elnevezéssel illetik.

Egy általános misszionáriusi nap 6:30-as keléssel kezdődik, amit személyes tanulmányozás követ. A nap térítéssel telik el, megbeszélt találkozókkal, látogatásokkal vagy azzal, hogy az utcán vagy más nyilvános helyeken találkoznak emberekkel. A misszionáriusok napja 22:30-kor végződik.

Vannak olyan részei a világnak, ahová csak emberbaráti vagy különleges missziókra küldetnek misszionáriusok. Ezek a misszionáriusok nem térítenek.

A misszionáriusi munka önkéntes. A misszionáriusok fedezik saját missziójuk költségeit – a munkaterületre való oda- és visszaút kivételével –, és nem kapnak fizetséget a szolgálatukért. 

Szolgálatuk ideje alatt a családjukkal és a barátaikkal való kapcsolattartás levelekre korlátozódik, illetve különleges alkalmakkor telefonálhatnak is. Míg misszióban vannak, a misszionáriusok kerülik a szórakozást, a bulikat és más olyan tevékenységeket, amelyek ezen életkor sajátságai, hogy teljes mértékben a szolgálat munkájára és arra összpontosítsanak, hogy Jézus Krisztus evangéliumát tanítsák az embereknek.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.