Sajtóközlemény

Mormon fiatalok hét napra feladják a közösségi média használatát

Az Európában élő mormon fiatalok hét egymást követő napra felhagytak a közösségi média használatával.  Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza prófétájának, Russell M. Nelsonnak a felhívását követve tettek így.  Nelson elnök 2018. június 3-án egy, a fiatalokhoz intézett világméretű közvetítés keretein belül kért meg minden 12 és 18 év közötti fiatalt, hogy tartsanak „hétnapos közösségi média böjtöt”.   Azok, akik szeretnének részt venni a böjtben, felhagynak a közösségi média fiókjaik, beleértve a Facebook, az Instagram és a Snapchat használatával bármelyik általuk választott, hét napot felölelő időtartamra.

Az „egy hét igazlét” kezdeményezés egy arra tett erőfeszítés, hogy a mormon fiatalok „kiszakadja[nak] a közösségi médiától való állandó függésből”.  Nelson elnök elmondta, hogy bár a közösségi médiának vannak pozitív vetületei, az mégis „hamis valóságérzetet kelt”. 

A 14 éves, amerikai származású, de Frankfurt közelében élő Emma Burnham ezt mondta: „Úgy gondolom, azért tette, hogy segítsen nekünk ráébredni, vannak fontosabb dolgok is az Instagram videóknál és annál, hogy az új posztunkat hányan kedvelik. A családunkkal töltött idő, az evangéliumról való tanulás és mások szolgálata kellene, hogy a fontossági sorrendünk elején álljon."

Az egyház fiataljai közül sokan, és több 18 éven felüli egyháztag is elfogadta a kihívást. 

„A közösségi média nélkül eltöltött hét nap felfrissítő volt,– mondta a 16 éves, Angliából származó, spanyol és portugál felmenőkkel rendelkező Ana Grana –   rájöttem, mennyivel pihentetőbb az, amikor nem folyamatosan a telefonodon lógsz,hogy sms-ekre válaszolj vagy azt nézd, hogy mit csinálnak mások. Nem is tudtam, hogy ez feszültté tesz. Jó volt kiszakadni mindebből. Sokkal kevesebbnek érződött, mint hét nap."  Grana hozzátette, hogy nyugodtnak érezte magát és „több ideje volt a lelki dolgokra”. Grana Frankfurtban él.

          

Az Eurostat által kiadott „Fiatalnak lenni Európában - digitális világ” című cikk szerint 2017-ben a háztartások 93%-a rendelkezett internet-hozzáféréssel. Ugyanezen tanulmány szerint 2016-ban a 16-29 éves, az Európai Unióban élő fiatalok 70-90%-a használt hálózatépítő oldalakat, míg a teljes népességre vonatkoztatott átlag alig haladja meg az 50%-ot.

Emma Burnham 13 éves öccse, Gideon Burnham egész családjával együtt vett részt a böjtben.  Elmondta, hogy úgy érezte, többet tudhatott meg a családtagjairól és az ő életükről.  „Először nehéz volt, de aztán elkezdtünk sokkal több időt együtt tölteni családként… Végül sokkal élvezetesebbé vált, mint számítottunk rá” – mondta.

Azon tizenéveseknek, akik fontolgatják, hogy elfogadják a kihívást, Gideon Burnham azt mondta: „Tegyétek.  Először azt gondolhatjátok, hogy túl nehéz és értelmetlen, de könnyű, és észreveszitek, hogy nagyon kedvező hatással van rátok”.

A közösségi médiában több, mint 3600 posztot láttak el a #KözösségiMédiaBöjt hesteggel.

Az egyháznak több, mint 500 000 tagja van Európában.  Közülük kb. 40 ezren élnek Németországban.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.