Téma

Mormon Tabernákulum Kórus

A Mormon Tabernákulum Kórus, a világ egyik legrégibb és legnagyobb kórusa, szerepelt már az Egyesült Államok elnökei előtt, hangfelvételek millióit adta el, rengeteg díjat nyert, és számos országban bűvölte már el a közönséget.

A kórus a utahi Salt Lake Cityben állomásozik, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza székhelyén.

A kórus 360, huszonöt és hatvan év közötti önkéntes énekesből áll, akik tagjai az egyháznak. Hetente gyakorolnak és adnak elő, és gyakran kíséri őket a Templom Téri Zenekar.

A Mormon Tabernákulum Kórus története a XIX. század közepére vezethető vissza. 1847. augusztus 22-én énekelt első alkalommal egy kis kórus, mindössze 29 nappal azután, hogy megérkeztek az első pionírok, akik a Nagy-sóstó völgyében kívántak letelepedni.

A történelmi Mormon Tabernákulum, a kórus otthona, a Salt Lake templom nyugati oldalán áll. A Mormon Tabernákulum Kórus erről az épületről kapta a nevét.

A hatalmas csarnokban a kórust a 11 623 síppal ellátott tabernákulum orgona kísérte, amelynek előkelő arany sípjai utahi fából kézzel lettek kifaragva. Az 1867-ben épített eredeti orgona tíz sípja még ma is működik.

A kórust leginkább vasárnaponként tartott közvetítéséről ismerik, a Zene és próza címmel, a Templom térről Salt Lake Cityben. Ez a program Amerika legrégebben futó, egész országban sugárzott közvetítése.

Ronald Reagan, aki 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok elnöke, 1981-ben „Amerika kórusának” nevezte a Mormon Tabernákulum Kórust, amikor az énekelt a hivatalba lépési ünnepségén.

Az évek során a kórus koncertkörutak során eljutott Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ázsia és a Csendes-óceáni-szigetek hatalmas koncerttermeibe.

A Salt Lake Cityben 2002. február 8–24. között tartott Téli Olimpia záróünnepségén is szerepelt a kórus.

A kórus hangfelvételei két platinum és öt arany albumot nyertek, a „Battle Hymn of the Republic” (A köztársaság harci indulója) feldolgozásuk pedig Grammy-díjat nyert. A kórus a világ legnagyobb zenekaraival is készített már felvételeket, például a Philadelphia Zenekarral, a New York-i Filharmónikusok Zenekarával, és a Jeruzsálemi Szimfónikus Zenekarral.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.