Sajtóközlemény

A Mormon Tabernákulum Kórus is fellép a következő amerikai elnök beiktatási ünnepségén

Az Egyesült Államok Beiktatási Bizottságának felkérésének eleget téve a Mormon Tabernákulum Kórus elfogadta a következő amerikai elnök felesketési ünnepségén való fellépési meghívást. Az Amerikai Egyesült Államok következő, 45. elnökének, Donald J. Trumpnak és alelnökének, Michael R. Pence-nek hivatalba iktatására 2017. január 20-án, Washington D.C.-ben kerül sor ünnepélyes keretek között.

A 360 tagból álló Kórus nagy hagyománnyal rendelkezik az amerikai elnökök felesketési ünnepségein való részvételen. A Tabernákulum Kórus már öt elnök beiktatásán lépett fel: Lyndon B. Johnson (1965), Richard M. Nixon (1969), Ronald W. Reagen (1981), George H. W. Bush (1989) és George W. Bush (2001). Különböző helyszíneken és alkalmakból még négy további elnök előtt léptek fel.

A Mormon Tabernákulum Kórus és Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza kollektíven nem támogat vagy ellenez semmilyen politikai pártot, meggyőződést vagy vezetést sem. Az elnöki beiktatási ünnepségen való részvétellel egy sok évtizedes hagyományt követnek, mely végigkísért számos kort, pártot és elnököt, azok politikai meggyőződésétől és személyétől függetlenül. A fellépés célja a szabadság, udvariasság és békés hatalomátvétel támogatása.

Az evangéliumi zene és himnuszok előadásán kívül, a Kórus, és az Egyház, nagy hangsúlyt fektet a nemzeti zene ismeretére, szeretetére és megosztására. „Amerika nemzeti dalainak éneklése az egyik dolog, amit a legjobban és legszívesebben teszünk.” – mondta Ron Jarett, a Tabernákulum Kórus elnöke. „Megtisztelve érezzük magunkat, amiért szolgálhatjuk az országunkat és mi biztosíthatjuk a zenét a következő elnökünk beiktatási ünnepségén.”

A Mormon Tabernákulum Kórus megalapítására 1847-ben került sor, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza második elnöke, Brigham Young irányítása alatt. A Kórusnak jelenleg 360 tagja van, akik mind önkéntesen, anyagi kompenzáció nélkül vesznek részt a kórus munkájában. A Tabernákulum Kórus fellép az egyház évente kétszer megrendezésre kerülő Általános Konferenciáján és egyéb egyházi, ünnepi és kulturális rendezvényeken. 2016. nyarán, évtizedek óta először a Kórus európai turnéra indult, ahol számos városban felléptek. Az egyház magyarországi tagjai közül sokan Bécsbe, Ausztriába utaztak, hogy élőben lássák és hallják a Mormon Tabernákulum Kórust.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.