Sajtóközlemény

Nemzetközi bemutatkozás Európában: A Brigham Young Egyetem Kortárstánc Színháza Magyarországra látogat

Nemzetközi bemutatkozás Európában: A Brigham Young Egyetem Kortárstánc Színháza a 2014–2015-ös szezonban Találkozások című új műsorát mutatja be egy Csehországot, Magyarországot, Ausztriát és Németországot érintő turné keretében. A Találkozások az emberek közötti kommunikáció és interakció különböző formáit mutatja be a táncon és zenén keresztül. A csoport szívesen ad elő olyan kedvenceket, mint az I Was Here, amely azt az emberi vágyat fejezi ki, hogy nyomot hagyjunk a világban, vagy a Fling, Flang, Flung, amely egy társadalmi életet és fiatal szerelmet bemutató élénk Lindy hop swing tánc. A könnyed előadások és megindító koreográfiák ötvözésével ez az előadás minden korosztályt meg fog érinteni.

A csoport július 3-án érkezik Csehországba, ahol majd fellép az Új Prágai Táncfesztiválon. Az előadásokon és mesterkurzusokon felül a Kortárstánc Színház tagjai egy tánctanfolyamot is fognak tartani a helyi fiatal felnőtteknek. Július 10-én a csoport Budapestre utazik, ahol középiskolás tanulókkal fognak együtt dolgozni és a Bakelit Multi Art Centerben fognak fellépni. A július 13-i ausztriai, eisenstadti fellépésük után a csapat a történelmi Bécsbe visz magával egy kis modern hangulatot. A tagok július 14-én egy flash mobban [villámcsődületben] fognak részt venni a helyi fiatalsággal a múzeumi negyedben. Utolsó fellépésük július 16-án lesz a németországi Würzburgban, a Mainfranken Színházban.

A Broadwayről érkezett Nathan Balsernek ez az első éve a Kortárstánc Színház művészeti igazgatójaként. Szakmai tapasztalataival segített a csoportnak egy új és kreatív megközelítést találni a kortárstánchoz. A csoport olyan más tekintélyes koreográfusokkal is dolgozik, mint például Ivan Pulinkala és Ihsan Rustem.

A csapat tagjai nemcsak pezsgő és drámai előadásaikról ismertek, hanem az iskolákban és közösségi központokban nyújtott tanítói képességükről is. Akár a színpadon állnak, akár egy iskolában, kíváncsi gyermekekkel körülvéve, ezek a fiatal művészek mindig arra törekednek, hogy táncukkal az emberiség legjobb oldalát mutassák be. Az Amerikai Egyesült Államokban a BYU-nak van az egyik legnagyobb tánc tanszéke, így büszkén osztja meg az előadóművészetek iránti szeretetét olyan utazó csoportokon keresztül, mint például a Kortárstánc Színház.

Az 1974-es alapítása óta a csapat Argentínában, Chilében, Japánban, a Fülöp-szigeteken, Koreában, Törökországban, Izráelben, Dél-Afrikában és Ausztráliában is fellépett. 2013 novemberében a Kortárstánc Színház volt az első nem-ázsiai nemzetközi egyetemi tánccsoport, melyet meghívtak a Chun Hua Qiu Shi Fesztiválra a Kínai Pekingben található Előadóművészetek Országos Központjában.

A Kortárstánc Színház a utahi Brigham Young Egyetem Szépművészeti és Kommunikációs Kar Tánc Tanszékének része. A BYU az ország egyik legnagyobb magánegyeteme, több mint 30 000 beiratkozott diákkal az Amerikai Egyesült Államokból és 105 külföldi országból. Az egyetemet az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza szponzorálja.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.