Sajtóközlemény

Segítés napja – véradás és újraélesztés a szombathelyi
Utolsó Napi Szenteknél

A vasi megyeszékhelyen 1990 óta van jelen Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. A közel 25 év alatt számos lehetősége volt már a helyi egyháztagoknak, hogy részt vegyenek önkéntes szolgálatokban. A Föld Napja alkalmából szervezett várostakarító program mellett a „Segítő kezek” megszerveztek egy falfirkákkal teli aluljáró takarítást is a szombathelyi Polgármesteri hivatal támogatásával. De a vasi megyeszékhelyen élő egyháztagok segítettek akkor is, amikor éppen négy évvel ezelőtt, 2010. október 4-én  átszakadt az Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tárolója. Az Utolsó Napi Szentek önkéntesei az ország minden tájáról érkeztek és segítettek a katasztrófában otthonaikat, szeretteieket elvesztő embereknek.

Ezen a hétvégén azonban egy másfajta önkéntes munkában, vagy segítségnyújtásban vehettek részt. Adj vért, és ments meg három életet – szól a Vöröskereszt jól ismert szlogenje. A szombathelyi gyülekezet egy úgynevezett Segítés napját szervezett szombatra, amikor lehetőség volt arra, hogy a Magyar Vöröskereszt Vas megyei szervezetének segítségével a Szent Imre herceg útján található gyülekezeti házban bárki vért adhatott.

Emellett az Országos Mentőszolgálat segítségével arra is lehetőség nyílt, hogy a gyülekezet tagjai, valamint bárki aki eljött erre a rendezvényre, megtanuljon újraéleszteni. 2012-ben indult el a Szombathely a segítés városa  program. A kezdeményezés célja az volt,  hogy Szombathely lakosságának 30 százaléka megtanuljon újraéleszteni, ami jelentősen növelheti keringésleállás esetén az érintettek túlélési esélyeit közterületeken, munkahelyeken, sportolás közben vagy az élet bármely területén. Addig, amíg nem érkezik ki a mentőszolgálat, nem kell tétlenül várnunk, azonnal segíthetünk, ha tudjuk miként is tehetjük azt.

A szakemberek egy párperces kisfilm segítségével először bemutatták, hogy milyen helyzetben, és milyen módon lehet valakit újraéleszteni, majd a speciális ambubabák segítségével ezt bárki el is sajátíthatta. A szombathelyi gyülekezet  jó példa volt arra, hogy a technikát szinte kortól függetlenül meg lehet tanulni, hisz a legfiatalabbak, akik részt vettek a képzésen alig több mint 10 évesek voltak. Az elszántságuk, és a segíteni akarásuk azonban meg volt hozzá, hogy megtanulják az alapokat, és szükség esetén tudják, hogy miként segíthetnek a bajbajutottakon.

Ahogy a mentőszervezet munkatársai elmondták, ne legyen szükség arra, hogy ezt az ismeretet használják a résztvevők, azonban ha valaki mégis segítségre szorul, akkor alkalmazzuk bátran a megtanultakat, és segítsünk a bajbajutottakon.

 

 

 

 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.