Sajtóközlemény

Századokon átívelő élmények napja

Soha nem látott érdeklődés mellett került megrendezésre június 8-án, szombaton A családkutatás gyakorlati lépései kezdőknek elnevezésű nyílt nap Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának budapesti, Tihany téri épületében.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) és a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete (AKuFF) közreműködésével szervezett rendezvény mintegy száz fő részvételével zajlott.

A genealógia, és azon belül a személyes családtörténet kutatása iránt érdeklődők hat multimédiás előadást nézhettek és hallgathattak meg, amelyek a kezdő családkutatók leggyakrabban felmerülő kérdéseire adtak választ.

Olyan változatos témák kerültek bemutatásra, mint az egyház 1894 óta zajló genealógiai programja, az interneten fellelhető magyar adatbázisok elérhetősége, a levéltári források sokfélesége, vagy éppen a hazai német („sváb”) felmenők kutatásának sajátosságai.

A nyílt napra eljött az első Magyarországra küldött misszionárius, a német Thomas Biesinger (1844-1931) oldalági leszármazottja is, akinek az ősei még a XIX. század elején települtek Magyarországra.

A program zárásaként az előadók további kérdésekre válaszoltak.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vallja, hogy az ószövetségi Malakiás próféta szavai az atyák és a fiak szívének egymás felé fordításáról (Mal. 4:6) a családtörténeti munkán és az ahhoz kapcsolódó templomi szertartásokon keresztül teljesednek be.

Hisszük, hogy őseink kutatása és megismerése a szélesebb körű tudás, az erőteljesebb szeretet és az örökkévaló szemléletmód áldásait hozza úgy az egyes családkutatók, mint a családjuk és tágabb környezetük számára is.

Az egyház önkéntesei mindig szívesen állnak rendelkezésre, hogy segítsenek megválaszolni a kutatással kapcsolatban felmerülő kérdéseket.
 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.