Téma

Templom tér

A utahi Salt Lake City belvárosának szívében található Templom tér Utah egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, és itt van Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza székhelye.

A Templom téren anyanyelvű idegenvezetők 30 nyelven kínálnak ingyenes idegenvezetést. A 14 hektáros terület híres kutatási könyvtárainak, kulturális rendezvényeinek és történelmi épületeinek köszönhetően sok millió látogatót vonz az egész világról. A tér központi eleme a méltóságteljes Salt Lake templom, amelynek építése 40 évbe telt. A templom ugyan zárva van a nyilvánosság előtt, az 1867-ben épült Salt Lake Tabernákulum azonban tárt kapukkal várja a látogatókat. A Tabernákulumban 2900 ülőhely van, és számos vallási és közösségi rendezvényt tartanak itt, de ez a világhírű Mormon Tabernákulum Kórus otthona is. A kóruspróbák nyilvánosak.

A Templom téren két látogatóközpont van, ahol a látogatók kiállítások és filmek segítségével jobban megismerhetik az utolsó napi szent hitelveket. Az Északi Látogatóközpontban található Bertel Thorvaldsen Krisztus szobrának 3,35 méteres másolata. A Déli Látogatóközpont kiállításain megtekinthető a Salt Lake templom méretarányos modellje, amely bepillantást nyújt a történelmi épületbe.

A Templom tértől nyugatra fekvő Csalátörténeti Könyvtárba özönlenek azok az érdeklődők, akik a világ legnagyobb ilyen jellegű könyvtárában szeretnének többet megtudni a genealógiáról. Itt van az Egyháztörténeti Múzeum is, amely ismeretterjesztő kiállítások és programok formájában meséli el a világméretű egyház történetét. Mindkét épület ingyenesen és bárki számára szabadon látogatható. Akik jobban meg szeretnék ismerni a mormon történelmet, az Egyháztörténeti Könyvtárat is felkereshetik a Templom tér északkeleti oldalán.

A Templom tértől keletre található az 1972-ben épült, 28 emeletes Egyházi Irodaépület. Ez Salt Lake City legmagasabb épülete, melyben a látogatók felmehetnek a kilátó szintjére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tájra. Az Egyházi Irodaépület mellett található az 1917-ben klasszikus stílusban épült Egyházi Igazgatási Épület. Itt jelenlegi egyházi vezetők irodái vannak, és ez nincs nyitva a nyilvánosság előtt.

A látogatók egyik kedvence az évszázados Joseph Smith Emléképület, amely egykor a Utah Szálloda volt. Ez az impozáns régi épület szívesen fogadja a látogatókat három éttermében és számos dísztermében, emellett pedig egyházi alkalmazottak számára biztosít irodákat. A látogatók itt megnézhetnek továbbá egy filmet is, melynek címe: Joseph Smith, a visszaállítás prófétája. Ez a film Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza első elnökéről szól.

A Templom tértől északra helyezkedik el a 21 000 ülőhelyet kínáló Konferenciaközpont, amely a világ egyik legnagyobb előadóterme. Az épület 2000-ben készült el, és azóta ebben tartják az egyház általános konferenciáját, mely évente kétszer kerül megrendezésre, és amelyet a világ minden részére közvetítenek. A Konferenciaközpont emellett számos koncertnek és előadásnak ad otthont, többek között a népszerű Mormon Tabernákulum Kórus karácsonyi koncertjeinek is. A Templom tér egy másik rendkívül népszerű ünnepi hagyománya a karácsonyi díszkivilágítás bekapcsolása.

A Templom tér látogatói időutazáson is részt vehetnek, ha meglátogatják azt a két házat, mely még az 1800-as évek közepén épült az egyház akkori elnöke Brigham Young és családja számára. Az úgynevezett Méhkas házban ingyenes idegenvezetés áll rendelkezésre, míg az Oroszlános ház étterme házias ízekkel várja a látogatókat.

A Salt Lake Nemzetközi Repülőtéren várakozó utasok ingyenes buszjáratot vehetnek igénybe a Templom térre, és míg a csatlakozásukra várnak, részt vehetnek egy idegenvezetésen.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.