Sajtóközlemény

Az olaszországi Róma Templom építése mérföldkőhöz érkezik

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jelenlég építés alatt álló olaszországi Róma Templomára március 25-én került fel az építkezés befejezésének közeledtét jelző szobor. A legtöbb templom tetejét lobogó köntösű férfialak díszíti, aki hosszú kürtöt tart a szájához. Ez a szobor Moróni angyalt ábrázolja, egy ősi prófétát, a Mormon könyve egyik központi alakját. A szobor Jézus Krisztus evangéliumának világszerte való prédikálását jelképezi. A szobor közel 4 méter magas és külsejét 22 karátos aranyfüst borítja.

A Róma Templom közvetlen szomszédságában jelenleg épülő Látogatóközpontban az elmúlt héten végső helyükre kerültek a Jézus Krisztust és eredeti 12 apostolát ábrázoló szobrok. A szobrok eredetijét Bertel Thorvaldsen dán szobrász készítette, és a koppenhágai Vor Frue katolikus katedrálisban találhatók. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza csaknem minden Szent Temploma és Látogatóközpontja otthont ad Thorvaldsen Krisztusa egy pontos másolatának. A Róma Templom lesz az első, ahol Jézus szobra mellett helyet kapnak az eredeti 12 apostol szobrainak másolatai is. A szobrok alapanyagául szolgáló márványt az olaszországi Carrera közelében bányászták, ugyanott, ahonnan Thorvaldsen eredetijeinek, a római Pantheon-nak és Michelangelo Dávidjának márványa is érkezett.

Larry Wilson elder, az Egyház Templomi Részlegétől a következőket mondta: „Az örök várost a történelme, szépsége, és az teszi híressé, hogy a hit és hódolat helye. Hatalmas örömünkre szolgál, hogy a Szent Templomunk is e keresztény hagyomány részévé válik hamarosan.”

Az olaszországi Róma Templom építése 2010. október 23-án kezdődött, a hagyományos kapavágási ünnepséget az Egyház jelenlegi elnöke, Thomas S. Monson vezette.

A Templom felszentelése előtt a nagyközönségnek lehetősége lesz nyílt hetek során meglátogatni és bejárni az épületet és a körülötte elhelyezkedő területet. A felszentelés után a Látogatóközpont mindig nyitva áll majd azok előtt, akik nem az Egyház tagjai. A Róma Templomot 25 ezer egyháztag használja majd Olaszországból és a környező országokból. Az Egyháznak jelenleg 155 működő Temploma van világszerte, melyből 12 Európában található.

Az utolsó napi szent templomokra Isten házaként tekintünk, a szentség és béke helyeként, amely elhatárolódik a világ gondjaitól. Ezeken a helyeken az egyház tagjai ünnepélyes ígéreteket tehetnek és elkötelezhetik magukat Isten mellett. Emellett ezeken a helyeken kerül sor a hit legmagasztosabb szentségeire: párok házasságkötésére és családtagok egymáshoz „pecsételésére” az örökkévalóságra.

A templomok Jézus Krisztusra és arra irányítják az utolsó napi szentek figyelmét, hogy egy napon majd Ővele, Mennyei Atyjukkal és családtagjaikkal élhetnek, amennyiben hűek maradnak Krisztus tanításaihoz.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.