Sajtóközlemény

Továbbra is példanélküliek és lelkesek a reakciók a mormon misszionáriusi korhatárral kapcsolatos bejelentésre

Pár nappal később, Richins vallási órán vett részt a kampusz közelében, amikor már tudta, hogy mit kell tennie. „Nagy késztetést éreztem arra, hogy menjek, és azt, hogy most azonnal – mondta Richins, aki márciusban kezdi meg misszionáriusi szolgálatát a svédországi Stockholmban. – Ezért úgy döntöttem, akkor és ott, hogy menni fogok, nem számít, mit kell magam mögött hagyni; csak megyek és szolgálom az Urat. Természetesen nehéz döntés volt, mert nem csak engem érintett, hanem az edzőmet, a csapattársaimat és az egész iskolát. […] Ugyanakkor tudtam, hogy jól döntöttem és helyesen cselekedtem, és ezért mindenki áldásokat fog kapni.”

Richinshez hasonlóan az egyház egyetlen fiatal férfijának és nőjének sem könnyű félretenni mindent. Ennek ellenére az október 6-i bejelentésre kapott reakciók továbbra is példanélküliek, és soha nem látott méreteket ölt a missziós szolgálatra folyamatosan jelentkező fiatal férfiak és nők száma.

„Még soha nem láttam, hogy bármi is ilyen hatással lett volna a fiatalok egy egész generációjára, mint az, amit Monson elnök jelentett be azon a szombat reggelen az általános konferencia alkalmával – mondta David F. Evans elder, az Egyházi Misszionáriusi Részleg ügyvezető igazgatója és a Hetvenek egyik tagja. – Amit most látunk, az korunk nemzedékének válasza az Úr és a próféta azon felhívására, hogy menjünk és szolgáljuk felebarátainkat, és prédikáljuk az evangéliumot.”

Hetekkel a misszionáriusi korhatárral kapcsolatos bejelentés után, az egyház kimutatta, hogy a misszionáriusi jelentkezések száma hihetetlen mértékben megemelkedett (700 helyett 4000 jelentkezési lap miden héten), és a jelentkezők több mint fele nő. Noha a jelentkezők száma a duplájára emelkedett e bejelentést követően a korábbiakhoz képest, az október óta jelentkezett férfiak és nők száma megközelítőleg azonos. A bejelentést megelőzően a misszionáriusok 15 százaléka volt csak fiatal nő.

Hogyan alkalmazkodik az egyház a misszionáriusi létszám növekedéséhez?

Az egyház 347 missziót működtet az egész világon, átlagosan 170 misszionáriussal missziónként. Ahhoz, hogy ezt az új misszionáriusi hullámot be tudják fogadni, a misszionáriusok száma 250 főre fog növekedni missziónként. Amennyiben a missziók meghaladják ezt a számot, több mint valószínű, hogy újabb missziókat fognak létrehozni.

Karácsony napján az MKK-ban lévő misszionáriusokhoz szóló beszédében Russell M. Nelson elder, a Tizenkét Apostol Kvórumából, eloszlatta az arról szóló pletykákat, miszerint olyan országokban is missziókat fognak megnyitni, ahol eddig nem volt jelen a misszionáriusi munka. „Ezek a pletykák nem igazak. Megcáfolom azokat! – mondta Nelson elder. – Egyházunk vezetői az egyházat nem ismerő országokba a bejárati ajtón keresztül lépnek be. Nem használjuk a hátsó ajtót vagy a sikátort. Kapcsolatunk a becsületességen, nyitottságon, feddhetetlenségen és a helyi törvényekkel történő teljes együttműködésen alapszik.”

A misszióelnökök úgy készülnek fel erre a növekedésre, hogy képzésben részesítik a jelenleg szolgáló misszionáriusokat, hogy ők taníthassák majd az újonnan érkező misszionáriusokat. A misszióelnökök azon is gondolkoznak, hogyan tudnák legjobban szétosztani a misszionáriusokat a misszió határain belül. Habár a misszióelnökökre háruló felelősség egyre nagyobb lesz, Evans elder azt mondja, hogy ez nem lesz megerőltető számukra.

„Több missziónk is volt már az újkori egyház történelme során, ahol a misszionáriusok száma 220 és 250 között volt missziónként” – mondta.

Mivel az egyház 48 országban már megengedte, hogy 18 éves kortól szolgáljanak missziót, ezért az októberi bejelentést követően azon országokból várják a legtöbb misszionáriust, ahol az alsó korhatár magasabb volt, mint például az Egyesült Királyság, USA, Kanada és Japán.

Változásokra az egyház mind a 15 misszionáriusképző központjában (MKK) is sor kerül. Az anyanyelven és az idegen nyelven történő oktatásra szánt idő 30 százalékkal csökkeni fog. Azok, akik nem tanulnak semmilyen nyelvet, csak 2 hétig maradnak a 3 hét helyett, azok pedig, akik nyelvet tanulnak, 2 héttel kevesebbet fognak a misszionáriusképző központban tölteni.

Két új változtatás teszi lehetővé az MKK-ban töltött idő csökkenését. Először is, az egyház elindított egy 12 hetes missziós mezőn történő képzést – egy évvel azelőtt, hogy még bárki tudott volna a változásról –, melynek keretén belül az MKK-ban kapott képzést újra tanítják és megerősítik a missziós mezőn. Másodszor, az egyház elindított egy felmérést a misszionáriusi korhatárral kapcsolatos bejelentés után, mely kimutatta, hogy a második nyelv elsajátításának képessége fejleszthető, ha a misszionáriust már korábban kiküldik a missziós mezőre. E két változás a misszionárius korhatárral kapcsolatos bejelentés nélkül is bekövetkezett volna.

A misszionáriusképző központok befogadóképességének növelését a szabad területek lecsökkentésével szeretnék elérni, például a szobákba elhelyezett plusz emeletes ágyakkal. A közeljövőben az egyház 3000-ről 4800-ra növeli majd a legnagyobb, provói misszionáriusképző központ befogadóképességét. A hosszú távú terveket még mérlegelik. Noha az egyház vezetői úgy döntöttek, hogy nem kezdenek hozzá a Provói MKK-nak tervezett 9 emeletes épület kivitelezéshez, a cél még mindig a központ befogadóképességének hosszú távú bővítése.

„Az, hogy nem romboltuk le az épületeket egy új 9 emeletes épület megépítéséhez, rövid távon nagy áldásnak bizonyult, mert bármit tettünk volna, rövid távon csökkentette volna a befogadóképességünket” – mondta Evans elder.

Jóllehet nagyon sok misszionárius lesz egyszerre az MKK épületeiben, az itt szerzett tapasztalatok minden misszionárius számára egyformán jók lesznek, ha nem jobbak – mondta a Misszionáriusi Részleg ügyvezető igazgatója, Stephen B. Allen.

„Szeretnénk meggyőződni arról, hogy az MKK-ban szerzett tapasztalat minden misszionárius számára hatalmas élmény legyen – mondta Allen. – Semmilyen téren nem fog csorbát szenvedni. A lelki tanulás nagyszerű élménye lesz ez, a kinyilatkoztatások időszaka ezeknek a misszionáriusoknak, akik azt tanulják, hogyan legyenek misszionáriusok.” 

 Hála a rugalmas egyetemi beiratkozás alternatíváiért

A misszionáriusi korhatár bejelentésének hatása jelentős befolyással lesz az egyetemekre történő beiratozásokra is Utahban és másutt.

Evans elder megjegyezte, hogy az egyház rendkívül hálás azoknak az egyetemi ügyintézőknek, akik lépéseket tettek annak érdekében, hogy azokhoz a férfiakhoz és nőkhöz igazodjanak, akik missziót szeretnének szolgálni. Például november végén a Utah Egyetem bejelentett egy intézkedést, lehetőséget adva a beiratkozás elhalasztására, melynek köszönhetően 7 szemeszterrel lehet késleltetni a tanulmányok megkezdését. A Utah Állami Egyetem kinevezett egy munkacsoportot október végén, amely jelenleg is olyan stratégiák megvalósításán dolgozik, melyek által az egyetem a legjobban tudna alkalmazkodni azokhoz, akik missziót szeretnének szolgálni.

„Az egyetemek alkalmazkodóképessége egyszerűen csodálatos – jelentette ki Evans elder. – Hajlandóak figyelembe venni az egyház álláspontját, valamint törekszenek az egyház fiataljainak felvételére, annak reményében, hogy missziójuk után visszatérnek az intézménybe, ami nagy örömünkre szolgál, és gondatlanok lennénk, ha nem fejeznénk ki hálánkat az egyetemek fáradozásaiért.”

Richins azt mondta, hogy misszionáriusi szolgálata segíteni fog neki, hogy jobb hallgatóként térjen vissza az egyetemre.

„Remélem, amikor visszajövök, más leszek és megváltozom – mondta. – Keményebben és szorgalmasabban fogok tanulni az egyetemen, fejleszteni fogom a tehetségeimet, és remélem, hogy ezáltal jobb emberré válok.”

Miranda Rechis, aki ugyancsak kihasználta a korhatár csökkentésével járó előnyöket és hamarosan Osornóban, Chilében fog misszionáriusként szolgálni, ugyanígy gondolja. Azt mondja, hogy a misszionáriusi szolgálat segíteni fog abban, hogy érettebb legyen és komolyan vegye a főiskolát, mire véget ér a missziója.

Még több lehetőség a misszionáriusi szolgálatra

Nem titok, hogy október 6. óta sok fiatal nő jelentkezett missziós szolgálatra. Az egyház vezetői hálásak a szolgálatra való hajlandóságukért. Az egyház egyik apostola, Jeffrey R. Holland, a bejelentést követő sajtókonferencián ezt mondta: „Nagyon örülök annak, ha ez a változás sokkal több fiatal nőnek teszi lehetővé majd a szolgálatot”, valamint hozzátette, hogy „azok a [nők], akik szolgálnak, elképesztően sikeresek”.

Az egyház vezetői annak is örülnek, hogy általánosságban több fiatal férfi és nő fog missziót szolgálni az egyházból.

„Ez az Úr szeretetre való felhívása korunk nemzedéke számára – mondta Evans elder. – Még azt is elmondanám, hogy a szentírások világossá teszik, és úgy gondolom, hogy az Első Elnökség és a Tizenkettek is nyilvánvalóvá tették, hogy mindannyian egyenlők vagyunk Isten előtt.”

 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.