Malaria01_230809_v1.jpeg
Sajtóközlemény

Új védőoltás malária ellen: Jézus Krisztus egyháza is segít Afrikában

Mintegy 40 000 gyermek fogja megkapni az oltást

A 2023. június 15-én, Spanyolországban tartott Global Vaccine Impact elnevezésű konferencián a rendezvény házigazdája, a Gavi védőoltási szövetség bejelentette, hogy Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza hárommillió amerikai dollárral járul hozzá egy malária elleni, történelmi jelentőségű oltási kampány támogatásához Afrikában.

Az egyház adománya a Gavi, az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más felek összehangolt erőfeszítéseit segíti a malária elleni új védőoltás, az RTS,S beszerzésében és elosztásában. Az egyház segítségének köszönhetően, az adomány következtében várhatóan 39 500 afrikai gyermek fogja megkapni azt a négy adag oltóanyagot, amely a malária elleni védettséghez szükséges. Mindez egy nagyszabású, többéves kampány része, mely azt célozza, hogy 2025-re 4,5 millió gyermek legyen beoltva.

„A malária továbbra is Afrika egyik leghalálosabb fertőző betegsége, amely évente több ezer kisgyermeket öl meg – állapította meg Guillaume Grosso, a Gavi állami és magánszektor bevonásáért, adományozói kapcsolatokért és kampányokért felelős igazgatója. – Az olyan adományozóktól kapott létfontosságú hozzájárulásoknak köszönhetően, amilyen Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, még több veszélyeztetett gyermeket tudunk megóvni ennek az oltásnak a bevezetésével.”

A Gavi adatai szerint 2021-ben ez a gyilkos kór mintegy 475 000 öt év alatti gyermek halálát okozta Afrikában, amivel a malária a gyermekhalál legfőbb okává vált a földrészen. Korábban nem létezett védőoltás, de már 18 éve zajlik az RTS,S nevű gyógyszer fejlesztése. Ez az oltás 2021 októberében kapta meg a WHO jóváhagyását széleskörű felhasználásra, miután Ghánában, Kenyában és Malawiban sikeresen lezárult egy kísérleti projekt, mely során nagyjából egymillió gyermeket oltottak be. Ez az első olyan védőoltás a malária ellen, amelyet a WHO is jóváhagyott, és továbbiak fejlesztése is zajlik.

„Nagy szükség volt erre a malária elleni új védőoltásra, az RTS,S-re, amely kisgyermekek ezreit fogja megvédeni ettől a halálos fertőzéstől – mondta Gérald Caussé, az egyház elnöklő püspöke. – Hálásak vagyunk, amiért egy ilyen történelmi kezdeményezés részesei lehetünk.”

Az RTS,S a maláriát okozó egysejtű élősködők közül a leghalálosabb és egyben Afrikában leginkább elterjedt Plasmodium falciparum ellen hat. Ez az első olyan védőoltás, amely a kór terjedése szempontjából közepes és magas kockázatú területeken élő gyermekek számára a malária megelőzése céljából ajánlott.

Kwaku Agyeman-Manu, Ghána utolsó napi szent egészségügyi minisztere úgy véli, hogy ez a malária elleni oltás véget vethet annak a sokéves szenvedésnek, mely idáig a hazáját sújtotta e szörnyű betegség miatt.

„Szerte az országban a különböző helyi közösségekben az emberek izgatottan várják, nagy rá az igény” – jelentette ki a miniszter.

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 2011 óta támogatja a Gavi munkáját. Az egyház pénzbeli támogatást nyújt a védőoltások terén vezető szerepet játszó nemzetközi együttműködéseknek, hogy oltásokat szerezzenek be és osszanak el, figyelemmel kísérjék a fertőző betegségeket, reagáljanak a járványkitörésekre, képzést nyújtsanak egészségügyi dolgozóknak, valamint megszüntetést és felszámolást célzó programokat dolgozzanak ki. Ezek az erőfeszítések több oltott gyermeket eredményeznek, és kevesebben veszítik életüket malária, kanyaró, rózsahimlő, anyai és újszülöttkori tetanusz, gyermekbénulás, hasmenés, tüdőgyulladás, sárgaláz és más fertőző betegségek miatt.

„Az oltási programok az emberi tőkébe történő befektetést jelentenek – fogalmazott Sierra Leone egészségügyi minisztere, Austin Demby. – Javítják az emberek egészségét, a várható élettartamot és a munkahelyi teljesítményt. Ezekkel amolyan foglalót fizetünk a jövőbeni gazdasági jólétért.”

„Ez a régóta várt erőfeszítés, hogy a gyermekek be legyenek oltva malária ellen, tényleg életeket fog megmenteni – összegezte Camille N. Johnson, a Segítőegylet általános elnöke. – Gyönyörű módja ez annak, hogy mi is segítsünk enyhülést nyújtani, ahogy azt a Szabadító tenné.”

Emberbaráti erőfeszítések Jézus Krisztus egyházában

Emberbaráti erőfeszítésein keresztül Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza enyhíti a szenvedést, elősegíti az önellátást, és lehetőségeket biztosít a szolgálatra. Az egyház Jézus Krisztus azon intését követi, mely szerint tápláljuk az éhezőket, adjunk inni a szomjazóknak, fogadjuk be az idegeneket, ruházzuk fel a mezíteleneket, valamint látogassuk meg a betegeket és a szenvedőket.

Az egyház emberbaráti tevékenységét az utolsó napi szenteknek, valamint a felekezet barátainak az önkéntes munkája és nagylelkű felajánlásai teszik lehetővé. Önkéntesek évente több mint hatmillió órányi munkával segítik a jólléti kezdeményezéseket.

Az egyház rasszra, illetve vallási- és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül nyújt segítséget több mint 190 országban és területen, segélyezési- és fejlesztési projektek támogatásán keresztül. A segítségnyújtás a személyes felelősség, a közösségi támogatás, az önellátás és a fenntarthatóság alapelveire épül.

A malária elleni védőoltás projektjét részben az ausztráliai Utolsó napi szent szeretetszolgálat támogatásai fedezik.

A védőoltási szövetség (Gavi, the Vaccine Alliance)

A Gavi egy nemzetközi szervezet, amely azért jött létre, hogy javítsa a világ legszegényebb országaiban élő gyermekek hozzáférését az új és kihasználatlan védőoltásokhoz. 2000 óta közel egymilliárd gyermek beoltásában segített, több mint 16 millió halálesetet előzve meg ezzel.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.