Sajtóközlemény

Utolsó napi szent önkéntesek a Habitat for Humanity szervezettel közösen otthonokat építenek Romániában

2023. szeptember végén Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza fiatal felnőtt tagjai és misszionáriusai a Habitat for Humanity egyik csapatával közösen segédkeztek otthonok építésében szükséget látó családok számára Romániában, a Jászvásár közelében található Tutorán. Ezek az önkéntesek az otthonokat később birtokló családokkal együtt, két nap leforgása alatt többek között tetőszerkezeteket építettek, vakoltak, festettek és gipszkartonoztak.

A Habitat for Humanity nonprofit szervezet célja az, hogy otthonokat építsen és újítson fel mélyszegénységben élő emberek számára. A jótékonysági szervezet már több, mint 70 országban épített otthonokat és munkálkodott azon, hogy szerte a világon lakhelyet biztosítson emberek számára.

„Számos statisztika készült már a romániai mélyszegénységről” – mondja Adrian Magda, a projekt koordinátora. „Két- három nemzedék is él ugyanazon fedél alatt vagy lakásban. Romániában az emberek közel egyharmada így él. A háztartások majdnem felében, különösen vidéken, még mindig nincs benti mellékhelyiség.”

„Sokan még mindig a kútra járnak vízért. Napjainkban ennek nem így kellene lennie” – teszi hozzá Magda.

Az épülő házakat úgy tervezték meg, hogy elegendő lakóterületet biztosítsanak a beköltöző családok számára, valamint legyen bennük megfelelő vízvezetékrendszer, illetve rendes világítást és készülékeket működtető elektromosság – amely luxusban ezeknek a családoknak korábban nem volt része.

A résztvevő önkéntesek Románia, sőt, Európa különböző részeiből érkeztek, hogy a munkát vagy a tanulmányokat félretéve csatlakozzanak az építkezéshez. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nem csupán önkénteseket biztosított, hanem építőanyagok megvásárlásával anyagilag is támogatta a projektet. Az építkezésben az önkéntesek mellett azok is segédkeztek, aki számára a házak készültek.

Az építkezés második napján, az egyik ikerház befejezésekor mindenki összegyűlt, és az otthonok várományosai megkapták a kulcsokat, jelezve számukra, hogy ezek most már az ő tulajdonukban vannak. Egyikük – Daniella – azt mondta: „Nagyon hálásak vagyunk a segítségetekért, hogy felépítettétek ezt a házat, amelyet mi most az otthonunknak nevezünk.”

Roberto Pătrășcoiu, a Habitat for Humanity romániai igazgatója elmondta: „Szeretnék hangot adni mély hálámnak az Utolsó napi szent szeretetszolgálat iránt.” Majd hozzátette: „A segítségetek túlmutat a négy fal és a tető felhúzásán. Ez két család új otthona.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.