Sajtóközlemény

Életre keltett Biblia az ősi Jeruzsálem díszletén keresztül

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza filmes stábjai több mint 2 éven át dolgoztak azon, hogy életre keltsék az Újszövetséget a vidéki Utahban. A stábok a 3 hektáros, gondosan kidolgozott, ősi Jeruzsálemet felelevenítő díszletben Jézus Krisztus életét bemutató rövidfilmeket forgattak.

Eddig az egyház 49 bibliai videofilmet készített, melyek Jézus életére és tanításaira összpontosítanak az Újszövetségből, és még további videókat tesz közzé az idei év folyamán. Azonban ez a hét fogja zárni az Újszövetség-sorozat gyártását a Goshenhez közeli egyházi díszletben (Salt Lake Citytől 90 kilométerre, délre).

A 2–10 perc hosszúságú videók összesen 5,5 milliós nézettségre tettek szert. Scott Smiley, az egyházi filmek és videók rendezője azt mondta, hogy elégedett az eddigi fogadtatással.

„Azt hallottam, hogy mind az egyháztagok, mind pedig más felekezetek hívei is használták ezeket a videókat, hogy életre keltve a Bibliát, tanítsanak velük az otthonaikban és a gyülekezeteikben – mondta Smiley. – Ez fantasztikus; szeretnénk, ha mindenki használná azokat, és felismernék, hogy mennyire csodálatos Jézus története mindannyiunk számára.”

Az egyház elérhetővé tette ezeket a videókat a nagyközönség számára, hogy segítsenek az embereknek megérteni és értékelni Jézus Krisztus életét. A videókat szabadon, szerző megjelölése nélkül használhatják egyének, családok és csoportok mindaddig, amíg eleget tesznek a felhasználási feltételeknek.

Smiley azt mondta, hogy a videók oly módon segítenek megosztani bibliai történeteket, hogy azok könnyen érthetők és követhetők legyenek.

„Nagyon médiaorientált kultúra vagyunk, ezért úgy kell tanítani az evangéliumot, hogy az emberek magukévá tehessék azt, ez pedig nagyszerű lehetőség erre” – mondta Smiley.

Az alkotók nagy figyelmet fordítottak arra, hogy annyira hithűen adják vissza az Újszövetség King James-féle fordításban szereplő történeteit, amennyire csak lehet. A szentírásszövegek, melyekre a különböző rövidfilmek összpontosítanak, megjelennek a videókban.

A színészeknek nagyszerű élményt nyújtott a forgatási helyszínen való filmezés. „Elképesztő így dolgozni – mondta a Máriát megszemélyesítő Savannah Stevenson. – Ez az élmény rendkívül élénken mutatta meg nekem ezeket a történeteket, melyek a szemem előtt játszódtak.”

A bibliai videofilmekben történő szereplés segített Stevensonnak abban, hogy teljesen máshogy tekintsen a bibliai történetekre. „Valahányszor olvasom a szentírásokat, a lelki szemeimmel látom, [amit forgatás közben láttam] – mondta Savannah. – Remélem, hogy az általunk elkészített biblia videókkal mások is így vannak, és ők is látni fogják ezeket a lelki szemeik előtt.”

Miután Stevenson magára öltötte Mária szerepét, csodálni kezdte Krisztus édesanyját és az életútját. „Amikor Máriára gondolunk, gyakran úgy képzeljük el mint fiatal énjét, aki világra hozta e gyermeket, azonban neki fia halálát is végig kellett néznie; Mária ott volt a keresztnél – mondta. – Megrendítő érzés és hihetetlen utazás átélni mindezt.”

Stevenson elmondta, hogy Krisztus keresztre feszítésének megfilmesítése a legerőteljesebb lelki élményeinek egyike volt. „Mária helyében, ott állva és nézve a keresztet – még ha csak egy színész is játszotta el Jézus szerepét – valóban megértettem, hogy ez megtörtént, igaz volt – mondta Stevenson. – Amennyire szívfacsaró és borzasztó ez az egész, annyira tudatosult is bennem, hogy Ő meghalt értem és mindenki másért egy csodás cél érdekében, majd később feltámadt.”

Smiley elmondta, hogy mélyebb tudásra tett szert az újszövetségi helyekről és történetekről a filmforgatás közben. „A legizgalmasabb részek egyike az volt, hogy láthattam különböző helyszíneket és arra gondoltam, hogy ott lakott Mária és József, vagy amott változtatta borrá a vizet Jézus – mondta. – Természetesen nem ezek a dolgok, hanem az arra való törekvésünk, hogy valóságossá tegyük e történeteket, éreztették velem, hogy szinte tanúja voltam azoknak a megtörtént eseményeknek. Azok a történetek le vannak írva a Bibliába, a Biblia pedig több ezer éves, ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy tanúja lehettem mindennek.

A díszletet úgy építették meg, hogy több mint 20 évig használható legyen, az egyház pedig felhasználja majd más projektekhez is, bár jelenleg még nincsen ilyen beütemezve.

Smiley azt mondta: „Mivel hitünknek Jézus Krisztus a központja, ezért mindig szükség lesz olyan történetekre és filmekre, melyek bemutatják az Ő korát. Az a szép a díszletben, hogy  úgy alakítható és módosítható, hogy bármilyen új- vagy ószövetségi várost bemutathasson.”

A díszletről

A díszlet az ősi Jeruzsálem bizonyos részeit eleveníti meg, köztük utcákat, királyi udvarokat, zsinagógákat és más területeket. A területen található egy sivatagos rész, mely nagyon hasonlít a júdeai síkságra, továbbá homokdűnék és egy folyó is, mely pontosan az ősi Jordán-folyót idézi, ahol Keresztelő János Jézust megkeresztelte, valamint egy olyan terület, mely kiválóan alkalmas a Gecsemáné kertjének megjelenítésére, ahol a Szabadító engesztelést végzett az emberek bűneiért.

A Jeruzsálemet ábrázoló – teljes futballpálya méretű – díszlet megépítését 2010 novemberében kezdték el és 2011 elején fejezték be. Ha többet szeretne megtudni a díszletről, tekintse meg a következő cikkeket:

http://www.mormonnewsroom.org/article/Church-Constructing-Replica-Set-New-Testament-Film-Projects

http://www.mormonnewsroom.org/article/church-goshen-movie-highlight-life-jesus-christ

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.