Sajtóközlemény

Új próféta, új világméretű konferencia

Húsvét hétvégéjén kerül megrendezésre Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 188. általános konferenciája. Ez lesz az első konferencia, amelyet a szeretett korábbi próféta, Thomas S. Monson elhunytát követően kijelölt új próféta, Russell M. Nelson vezet.

A mormonok évente kétszer gyűlnek össze általános konferenciára, melynek során négy kétórás ülésen hallhatják az egyházi vezetőik tanításait. Ezeket az üléseket világszerte több mint 90 nyelven közvetítik.

A kétnapos rendezvény helyszíne a utah-i Salt Lake Cityben, a mormon templom mellett található, 21 000 ember befogadására alkalmas konferencia-központ.

Paul Johnson elder, az Európa Terület elnöke mindenkit a közvetítés megtekintésére biztatott.

Ezt mondta: „Az általános konferencia alkalmat ad számunkra, hogy meghallgassuk az Úrnak a mostani időkre vonatkozó iránymutatását.  Ez a konferencia azért is különleges, mert Russell M. Nelson elnök, az új prófétánk, ilyen minőségében először fog szólni hozzánk.  Izgatottan várom, hogy ő és az egyház más vezetői milyen sugalmazással és útmutatással szolgálnak majd számomra.”

Ritka alkalom, hogy az általános konferencia alatt az egyháztagok egy történelmi esemény résztvevői lehetnek: támogathatják Russell M. Nelson elnököt, mint az egyház 17. prófétáját.

 
    

Az ilyen támogatás már az egyház megszervezésétől kezdve létező gyakorlat, lévén az Úr akkor nyilatkoztatta ki, miszerint az egyház tartson konferenciákat, és ezek napirendjének legyen része a tisztségviselők támogatása is hivatalukban. (T&Sz 20:61-67) 

A mormonok az általános, a cöveki és az egyházközségi konferenciákon fejezik ki támogatásukat a vezetőik iránt.  Amikor az egyház új elnökének támogatására kerül sor, olyankor az általános konferencia részét képezi egy ünnepélyes gyűlés elnevezésű rész is, melynek során támogatásra kerül az új elnök és a többi vezető.

Az általános konferencia során várhatóan két új apostol elhívására és támogatására is sor kerül majd a Tizenkét Apostol Kvóruma tagjaiként. Ezen apostolok Jézus Krisztus különleges tanúi, akiket arra hívnak el, hogy Őróla tanítsanak és tegyenek bizonyságot világszerte; ezen kívül pedig egymással és más egyházi vezetőkkel tanácskoznak az egész egyházat érintő ügyekben.

E vezetők támogatása az egyházban nem merül ki abban, hogy a tagok felemelik a kezüket – azt is jelenti, hogy a vezetők mögött állnak, imádkoznak értük, gondosan meghallgatják és megfogadják a tanácsaikat, valamint a pártjukat fogják.

Az egyik angliai egyháztag, a rugbyi Anne Hannigan így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Mindig nagyon becsesek nekem azok az alkalmak, amikor a konferencia alatt lehetőségünk van támogatni a prófétánkat, de ez a konferencia most még különlegesebb lesz, mert első alkalommal támogathatjuk és erősíthetjük Nelson elnököt [az egyház elnökeként].”

Az általános konferencia üléseire – melyeket bárki megtekinthet – március 31-én és április 1-jén kerül sor. Az élő közvetítésekkel kapcsolatban itt találhatóak további tudnivalók.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.