Vezető hír

A brit miniszterelnöknek az egyház átadta a személyes családtörténetét

2015. február 4-én David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, átvette Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza képviselőitől a személyes családtörténetét, amely hat nemzedékig visszamenőleg tartalmaz adatokat és részletes történelmi háttér-infomációkat a családjáról.

David Cameron egyike azon néhány előkelő világvezetőnek, akiknek az egyház elkészítette a családtörténeti archívumuk személyre szabott példányát.   Ilyen megtiszteltetésben korábban már Barack Obama, az Amerika Egyesült Államok elnöke; Julia Gillard, Ausztrália egykori miniszterelnöke; valamint Johannes Rau, Németország korábbi elnöke is részesült.

Patrick Kearon elder, az Európa Terület Elnökségének tagja, az egyház részéről a következőket mondta az átadásról:  „Nagy örömmel készítettük el és adtuk át ezt a családtörténeti feljegyzést a miniszterelnök úrnak és családjának. Reméljük, örömmel fogják tanulmányozni az örökségüket.”  Kearon eldert elkísérte Clifford T. Herbertson elder, területi hetvenes is.

A találkozón jelen volt még David Rutley és Craig Whittaker parlamenti képviselők, akik egyben az egyház tagjai is.

A gondos kutatás eredményeként elkészült dokumentumokat az egyház Családtörténeti Osztályának szakértői készítették el. Ez az osztály kezeli a világ legnagyobb genealógiai adatbázisát. A gyűjtemény 5,7 milliárd névből és 1,1 milliárd történeti feljegyzésből áll. Ezek az adatok nyilvánosak és mindenki számára elérhetők a familysearch.org honlapon keresztül, illetve a világszerte működő mintegy 4 800 családtörténeti központban. A látogatók szerkeszthetik, megoszthatják és meg is őrizhetik a saját családfájukat, fényképeiket és történeteiket ezen a honlapon.

Az Egyesült Királyságban 112 családtörténeti központ működik, melyek mindegyike nyilvános a nagyközönség számára. A legnagyobb ilyen központ a Nemzeti Levéltár mellett található London nyugati részén, Kew kerületben.

David Cameron genealógiája információkat tartalmaz azon őseiről is, akik az első világháborúban harcoltak. Ezek az adatok annak a munkának az eredményei, melyet az egyház az első világháborús feljegyzésekkel végzett. Ennek része a sok millió katonai dokumentum indexelés általi digitalizálása.

Az Egyesült Királyságban közel 190 000 egyháztag és 334 gyülekezet van.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.